Komend weekend kan STVV kampioen worden in tweede klasse. De afgelopen jaren kreeg Stayen een grondige facelift. Wat heeft het new look Sint-Truiden aan de Jupiler Pro League te bieden? Heel wat, zo blijkt bij een rondgang in het vernieuwde stadion.

De Limburgers heten u welkom’, staat op een bord bij het binnenrijden van Sint-Truiden, komende van Tienen. De tijd waarin Stayen geassocieerd werd met modder, een patattenveld, dicht opeengepakte massa’s in veel te kleine tribunes en geklap op de publiciteitspanelen is voorbij. Het new look STVV staat na drie jaar afwezigheid weer op een zucht van de hoogste klasse, waarin het sinds de invoering van het profvoetbal (40 jaar geleden) 22 seizoenen vertoefde. Daarmee is het de achttiende club op de eeuwige ranglijst van het Belgisch betaald voetbal.

Naast traditie brengt STVV bij promotie ook extra comfort naar de hoogste klasse. Wie de laatste jaren niet meer op bezoek kwam, zal de ogen opentrekken. Na de Gentse Ghelamco Arena wordt Stayen bij promotie het tweede nieuwe stadion in de hoogste klasse in dit millennium. Op de Zuidtribune na is het stadion helemaal vernieuwd, met een totale capaciteit van 14.600 plaatsen. Daarvan zijn er dit seizoen 12.000 in gebruik. In de Zuidtribune wordt een vak van 2000 plaatsen voorlopig niet benut, maar dat kan volgend seizoen anders zijn.

Momenteel zit STVV aan een gemiddelde van 6500 toeschouwers, met pieken van 8400 en 9000 tegen Patro Eisden-Maasmechelen en Eupen. Met een mogelijke kampioensmatch tegen Roeselare komend weekend en de Limburgse derby tegen Lommel in het verschiet kan dat aantal nog stijgen. Vorig seizoen bedroeg het gemiddelde iets meer dan 5000 toeschouwers.

Tegen Patro serveerde de club 1850 diners, met een walking diner in de Rvue en maaltijden in de 21 skyboxen en de skylounge. Maximaal kan het stadion, dat pas dit seizoen helemaal in gebruik werd genomen, 2100 eters aan. Vorig jaar was dat maximaal 300 eters.

Onder het stadion is een parking aangelegd met 1000 parkeerplaatsen. Van de 12.000 vierkante meter winkelruimte in het nieuwe complex is driekwart verhuurd, van de 5000 vierkante meter kantoorruimte is er 4000 ingevuld. Hotel Stayen, geopend in 2009, heeft 77 kamers waarvan 21 skyboxen. De skyboxen worden na het voetbal omgebouwd tot hotelkamer met zicht op veld en uniek terras.

Ondanks de gestegen inkomsten daalde het clubbudget dit seizoen van 3 naar 2,5 miljoen. Dat zal volgend jaar bij promotie opnieuw stijgen.

TEKST: GEERT FOUTRÉ – FOTO’S: BELGAIMAGE / CHRISTOPHE KETELS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content