Dat Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht graag zijn (ongezouten) mening geeft over het Belgische voetbalwereldje, is bekend. Zo ook vorige week. “Bij ons zie je nog voetbal”, zei de bandenkoning in Het Laatste Nieuws. “Dat kan je van Gent niet zeggen. Nee, ik zou niet willen ruilen. Geef hen maar de leidersplaats, geef ons maar spektakel.” Volgens Lambrecht had de rangschikking er anders moeten uitzien : “Club Brugge op één, wij op twee en dan RC Genk.”

Paul Put kan zich daar wel in vinden, maar anders dan zijn werkgever blijft hij zijn zin voor realisme behouden bij de huidige hoogconjunctuur van zijn ploeg. “Dat is natuurlijk heel euforisch gesteld,” reageert hij op de uitspraak van Lambrecht, “maar het geleverde spel en het veldoverwicht stonden inderdaad lang niet in verhouding tot de puntenoogst. Maar dan moet je de logica van het voetbal respecteren : aanvallend voetbal leidt vaak automatisch tot winst. Kansen moeten leiden tot doelpunten. Hadden we tegen AA Gent gewonnen, wat normaal was geweest, dan stonden we nu in een situatie zoals de voorzitter ze schetst.”

Opvallend ook is dat Roger Lambrecht kwistig met bloemetjes gooit naar zijn trainer. “Put volgt een eigen systeem met hoge pressing”, aldus de voorzitter. “Hij heeft veel verdienste aan de knappe resultaten. Ik heb altijd vertrouwen gehad in Put.” Tiens, tiens. Was Put niet de man die al met een halve voet buiten het Daknamstadion stond na de tegenvallende competitiestart ? Put : “Ik heb nooit van het bestuur de aanwijzing gekregen dat ik een wedstrijd absoluut moest winnen. Alleen kreeg ik de hint dringend punten te pakken en eventueel meer behoudend te spelen, zoals onder Georges Leekens. Ik besliste dan maar die suggestie te bespreken met mijn voltallige spelersgroep. Iedereen wees dat voorstel af en stond unaniem achter mijn aanvallende visie, met een hoge pressing op de helft van de tegenstander. Ik zou ook nooit mijn eigen speelstijl verloochenen. Toen de goede uitslagen volgden, kwam er een déclic.”

Alleen het scorend vermogen laat het wat afweten. Paul Put roept al lang om bijkomende versterking, maar Lambrecht ziet dat anders : “Lokeren heeft niemand nodig, ook geen aanvaller”. Wat denkt Put daarvan ? “Je moet alles goed in zijn context plaatsen. De voorzitter bedoelt waarschijnlijk een Europese spits. Dat wist ik ook al toen ik mijn contract ondertekende. De club heeft een aantal satellietploegen in Afrika, waarvan enkele spelers in de komende weken worden getest. Ik ga ervan uit dat mijn assistenten Hein Vanhaezebrouck en Rudy Cossey er een witte merel van tussen halen. Een extra aanvaller met een hoog scorend vermogen is geen overbodige luxe.”

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content