De Guinese centrale verdediger Diallo (18) en de Ivoriaanse spits Kasso (21) zijn er al een tijdje, deze week komen er nog vijf Kameroeners op stage. “Allemaal verschillende types waarvan er een aantal klaar zouden moeten zijn om hier voor een plaatsje te kunnen vechten”, aldus Willy Reynders, directeur Afrika van Lokeren die de selectie ter plaatse maakte.

Tchachoua is 21 en rechtsachter ; Ambassa is 22 en centrale verdediger ; Ambane is 19 en een linksvoetige aanvaller, inzetbaar centraal en op links ; Ekounga is 22 en een rechtsvoetige aanvaller, inzetbaar centraal en op rechts ; en Ndjom is 19 en een offensieve middenvelder”, presenteert Reynders zijn ontdekkingen. “Bijna allemaal internationals, dat is ook de reden dat ze niet een paar weken vroeger zijn kunnen komen. Of het zijn jeugdinternationals, of het zijn belofte-internationals of het zijn wat ze daar noemen Primes A. Dat is de nationale ploeg van de beste spelers uit de competitie. Tchachoua is zelfs al een keer geselecteerd voor de A-ploeg van Kameroen.

“Het zijn jongens waar ik al een aantal maanden mee gewerkt heb. Zeker zes van de zeven zijn ook op mentaal vlak oké. Ook daar is naar gekeken. Het zijn gasten die het willen waarmaken. Kameroeners zijn trouwens op zich al winnaars. Alleen Kasso, een geblokte aanvaller met zeker voldoende talent, ligt mentaal wat moeilijker. Diallo is een jonge, atletische, zeer getalenteerde centrale verdediger die al met 17 jaar kapitein was van zijn ploeg in Guinee. Ekounga was vorig seizoen topschutter in Kameroen, wat toch iets betekent.

“Ik heb uitsluitend spelers laten komen voor de posities waar Lokeren nog sterker kan worden. Links en centraal voorin, rechts en centraal achterin. Voorin heb ik gekozen voor beweeglijkheid, snelheid en scorend vermogen, voor complementariteit met het type grote centrumspitsen dat er al is – Baldvinsson en Fofana. Voor de linkerkant had ik kunnen opteren voor een echte linksbuiten die we daar hebben lopen. Iemand met een actie, iemand die creatief is. Maar ik koos met Ambane voor iemand die technisch iets minder verfijnd is, maar enorm snel en krachtig is. Ze noemen hem daar niet voor niks la Flêche.”

Paul Put vraagt echte versterking. Of het dat ook echt wordt ? Reynders zucht. “Kameroen is niet zomaar een apenland, hoor. Als je daar zoals Le Canon nummer één bent, wil dat iets zeggen. Je moet weten dat het om de kampioensploeg gaat van vorig seizoen die we nog eens versterkt hebben met het beste aan jonge spelers dat er bij andere ploegen rondliep. Van deze ploeg, die ondertussen in de kwartfinales van de Afrikaanse Champions League zit, komen dus nu vijf spelers op stage waaruit de trainer mag kiezen. Met hetgeen er al was, denk ik dat hij daar zijn keuze wel uit zal kunnen maken. Ik denk dat er momenteel in België weinig ploegen zijn die die luxe hebben.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content