De mondiale bril van Losada

© belgaimage

Succestrainer Hernán Losada verlaat zijn Beerschot voor DC United in de Amerikaanse MLS. Een opportuniteit ‘voor beide partijen’, luidt het ietwat eigenaardig.

Het was opvallend in welke serene en al bij al positieve sfeer Hernán Losada (38) zondagavond zijn laatste wedstrijd als coach van Beerschot afwerkte. De promovendus ging dan wel met 0-3 onderuit, maar de ploeg toonde weerbaarheid op het veld en het bestuur toonde dat na affluiten, wanneer de officiële bevestiging kwam dat Losada zou vertrekken naar de Amerikaanse profclub DC United uit Washington.

Losada had zijn bestuur nochtans koud gepakt, door enkele dagen voordien aan te kondigen dat hij zou ingaan op een bod uit de MLS. Nauwelijks een dik jaar na zijn debuut als T1 in het profvoetbal en een half jaar nadat hij een nieuw – en stevig onderhandeld – contract tot 2023 had getekend bij de club van zijn hart. ‘De timing is ongelukkig, ‘ erkende de Argentijn bij zijn afscheidsrede, ‘maar in Amerika hanteren ze een andere kalender ( de competitie start er eind februari, nvdr). Een ideaal scenario voor mij was om te vertrekken op het einde van het seizoen, zodat de club tijd had om een nieuwe coach aan te stellen.’

De spelersgroep was niet uitgekeken op Losada, zoals hier en daar beweerd werd.

De eerste reactie van het bestuur was er een van ongeloof: neen, Losada zou geen ‘Lekootje’ doen en hals over kop vertrekken op een moment dat het goed bolt. Al snel werd echter duidelijk dat Losada zijn keuze had gemaakt. Zo erkent ook voorzitter Francis Vrancken, met dan een vreemde toevoeging: ‘We hebben hem niet op andere gedachten proberen te brengen, ik denk dat hij ons daar dankbaar voor is. Hoe ontgoocheld ik ook ben door zijn vertrek, voor hem is dit een opportuniteit, maar ook voor ons. Dit schept nieuwe kansen voor onze club. De cv’s stromen hier meteen binnen.’

Het illustreert mooi hoe de moderne voetbalwereld in elkaar steekt, en al zéker in een transitland als België. Voetballers, maar ook trainers, zijn passanten. Doordrongen van de mentaliteit dat je een opportuniteit moet grijpen. ‘Als het hier een periode minder gaat, is het toch de coach die als eerste vliegt’, gaf Losada nog mee als een van de argumenten waarom hij deze move doet. De Argentijnse succescoach van Beerschot weet dat het eigenlijk alleen maar minder kan gaan voor hem als T1 van de Ratten. Enkele weken geleden gaf hij nog aan dat zijn spelersgroep uitgeperst is – en neen, die was niet uitgekeken op hem, zoals hier en daar beweerd werd. Hoogstens werd er eens een schampere opmerking gemaakt over zijn ego of ijdelheid. Dat hij iets te weinig zijn technische staf in de hulde betrok ook. Maar tot echte wrevel leidde dat zeker niet. Integendeel, Losada werd geroemd als een moderne coach, die luisterde naar zijn spelers en hen niet in een tactisch korset dwong.

Losada heeft nu het momentum mee en koos daarom de vlucht vooruit. Eentje over de oceaan. Deze zomer, toen hij met een nieuw makelaarskantoor in zee ging, gaf hij daar al fijntjes mee dat de MLS zeker een optie kon zijn in de toekomst.

De MLS is wel degelijk een opportuniteit voor een zeer ambitieuze coach als Losada. Hij bekijkt de voetbalwereld vanuit een mondiale bril, niet enkel gericht op Europa. Net zoals zijn mentor Jan Van Winckel, de man die hem lanceerde en bijstond bij Beerschot, en die al jaren in Saudi-Arabië werkt. De MLS bereikt wereldwijd meer mensen dan de Belgische, ze trekt grotere namen, en niet alleen zij die fin de carrière zijn. Denk maar aan Alejandro Pozuelo of Víctor Vázquez, die ook op het toppunt van hun kunnen de Belgische voor de Amerikaanse competitie inruilden. Losada ziet voor zichzelf een grotere carrière weggelegd als coach dan als speler, dus mikt hij op het wereldtoneel. Die hoofdrol krijgt hij nu aangeboden, met een mooi – maar zeker niet zo lucratief als dat van Ivan Leko – contract voor drie jaar bij DC United, viervoudig landskampioen. Dat de kern daar uit een pak latino’s bestaat, zal wellicht meegespeeld hebben in de keuze van de club om voor een Spaanstalige coach te gaan.

Voor Beerschot wordt de keuze voor een opvolger geen evidente. De populariteit en het parcours van het Argentijnse clubicoon evenaren, wordt quasi onhaalbaar. De meest logische optie zou zijn om Will Still (28) van assistent naar hoofdtrainer te promoveren. Still geniet enorm veel waardering van de spelersgroep, is niet te duur en kan de ingeslagen koers verderzetten. Tenzij die natuurlijk mee naar DC United vertrekt… want die ‘opportuniteit’ ligt ook voor hem op tafel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content