Onbekende Duitser is leider van de Pro Tour.

Eigenlijk was de UCI-leiderstrui bedoeld om de specialisering van het wielrennen tegen te gaan. Om mannen zoals Lance Armstrong naar de klimklassiekers te lokken. De drager van de witte leiderstrui zou min of meer de status van morele wereldkampioen moeten hebben; de renner die over een heel seizoen gemiddeld het best presteerde. Cadel Evans voldeed vorig seizoen ongetwijfeld aan die voorwaarde. Maar het valt sterk te betwijfelen of zijn opvolger de trui evenveel allure zal schenken.

De nieuwe hervormde Pro Tour, zonder Giro, Tour en Vuelta, maar mét de Tour Down Under en de Ronde van Polen, is een lelijk beest. Er zijn zo veel belangrijke koersen van de kalender gehaald dat je je kan afvragen wat die zelf nog waard is. André Greipel won de Tour Down Under en is dus de eerste leider. De 25-jarige Duitser is een bescheiden naam in het peloton. Zijn palmares bestaat uit twee ritjes in de Ronde van Sachsen en een in de Ronde van Rheinland-Pfalz. Niemand kan in hem een morele wereldkampioen zien, al moet gezegd dat Greipel in Australië wel erg sterk voor de dag kwam.

De Duitser behoudt de UCI-leiderstrui minstens tot aan de Ronde van Vlaanderen, maar zijn puntenmarge is zo groot dat het gerust ook nog een stuk langer kan. Ondertussen worden onder meer Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo verreden, essentiële afspraken op de wielerkalender. Maar daar vallen dus geen Pro Tourpunten te verdienen. Greipel mag er ook niet in zijn leiderstrui starten – gesteld dat zijn Team Highroad hem ervoor selecteert.

De UCI ontsnapte in Australië trouwens aan een blamage. Allan Davis finishte tweede achter Greipel. Davis kwam uit voor een gelegenheidscollectief dat speciaal voor deze Tour Down Under in het leven werd geroepen. Coureurs die geen deel uitmaken van een Pro Tourploeg kunnen echter geen punten verdienen. Als Davis had gewonnen, dan ging de trui automatisch naar de hoogst gerangschikte Pro Tourrenner. De morele wereldkampioen van de UCI zou dan een renner zijn die geeneens won in een afgelegen rittenkoers die velen louter als voorbereiding beschouwen op het echt grote werk.

De Pro Tour was een poging om de beste teams een topcompetitie te laten vormen met gegarandeerd startrecht in de beste wedstrijden. De beste wedstrijden, dat zit er duidelijk al niet meer in. En automatisch haken de beste teams ook af. Het nieuwe Amerikaanse Team Slipstream oogt sterker dan sommige Pro Tourploegen en beweert zelf dat het zal starten in Giro en Tour. In deelname aan de Pro Tour is het team rond Jonathan Vaughters maar matig geïnteresseerd. Waarom zou men ook?

De UCI tracht in de komende jaren het tij te keren door nog meer de kaart van de globalisering te trekken. Men wil naar verluidt nieuwe rittenkoersen in het leven roepen in de VS, Rusland en China. Dat een dergelijke kalender voor het peloton niet te bolwerken valt, lijkt geen bezwaar. De Pro Tour zou dit jaar trouwens eindigen met La Finale, een nog te bepalen eendagsevenement, meldt de UCI mysterieus.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content