In Marseille scheert hij momenteel hoge toppen. ‘Hij kan een van de beste centrale verdedigers van Europa worden.’ Getuigenissen over Daniel Van Buyten.

Gilbert Bodart : ” Daniel Van Buyten heeft met zijn 1m96 niet alleen zijn fysieke kracht mee, hij getuigt ook van een intelligent positiespel. Dat komt omdat hij het spel goed aanvoelt. Zijn offensieve impulsen zijn opmerkelijk, ongetwijfeld dankt hij dat aan het feit dat hij als aanvaller werd gevormd. Je ziet het zelden dat een verdediger zo gemakkelijk oprukt en zo geregeld scoort, en het zijn nooit toevalstreffers. En let wel, dit gebeurt bij een ploeg als Olympique Marseille, die nu niet bepaald om aanvallend talent verlegen zit.

“Van Buyten staat pas aan het begin van zijn carrière, maar maakt nu al indruk door de manier waarop hij met de druk omgaat. Want bij Marseille sta je wel op een vulkaan te voetballen. In de interviews die hij geeft, stel ik vast dat hij geen dikke nek heeft. Integendeel, hij houdt er heel intelligent rekening mee dat hij nog door mindere perioden zal moeten. Hij beschouwt het voetbal ook nog altijd in de eerste plaats als zijn hobby en niet als een manier om veel geld te verdienen. Zo bewaar je de mentaliteit die je als voetballer moet hebben.

“Waar hij nog wel werk van moet maken, is van zijn snelheid in de eerste meters. Tegen een snelle aanvaller komt hij nog te vaak in de problemen, al vangt hij dat dikwijls op door zijn positiespel.”

Eric Deflandre : “Van Buyten wordt tegenwoordig enorm gewaardeerd in Frankrijk. Hij ontpopt zich tot een van de steunpilaren van Marseille, de commentaren in de kranten zijn overwegend positief. Ze hebben het over de Belgische kolos, de muur uit België enzovoort, ze prijzen hem vooral als een brok natuurkracht. Het is voor een Belgische voetballer niet evident om in Frankrijk tot een vedette uit te groeien. Er bestaat in Frankrijk een zekere scepsis tegenover Belgische voetballers. Omgekeerd zijn er altijd gunstige vooroordelen tegen Braziliaanse spelers, daar wordt makkelijker de rode loper voor uitgerold. Belgen daarentegen moeten zich eerst bewijzen op het veld. Mogelijk heeft dat te maken met de voorliefde van de Fransen voor technisch fijnzinnige voetballers. Maar als iemand karakter toont en zichtbaar het maximum van zichzelf geeft, kunnen ze dat even zeer waarderen.”

Luc Nilis : “Ik trap waarschijnlijk een open deur in als ik zeg dat Van Buyten me doet denken aan Philippe Albert, met wie ik nog bij Anderlecht heb gespeeld. Op dezelfde manier combineert Van Buyten fysiek met voetbaltechnische kwaliteiten. Technisch is hij meer onderlegd dan de gemiddelde verdediger. Het moet niet verwonderen dat Newcastle in Van Buyten geïnteresseerd is. Ze houden daar aan het verblijf van Albert alleen maar positieve herinneringen over. Al verneem ik dat ook Manchester United Van Buyten in het oog houdt. In het Engelse voetbal hebben ze een voorkeur voor fysiek stevige verdedigers – genre Sol Campbell en Rio Ferdinand, niet toevallig de centrale as van de Engelse nationale ploeg. Van Buyten kan zich zeker met deze spelers meten en gezien zijn jonge leeftijd en dus progressiemarge kan hij zelfs boven hen uitgroeien. Ik geloof dat Van Buyten bezig is aan een carrière die achteraf de vergelijking zal kunnen doorstaan met iemand als Jaap Stam.”

Georges Grun : “Op termijn moet Daniel Van Buyten zeker zijn streng kunnen trekken in het Italiaanse voetbal. Maar ik vraag me toch af of hij niet beter eerst een tussenstap inlast. Het Engelse of Duitse voetbal lijken me voor hem een ideale halte onderweg naar Italië. In het Engelse of Duitse voetbal kan Van Buyten ervaring opdoen via duels met sterke spitsen als Ruud van Nistelrooy en Jan Koller, maar ook met technisch vaardige aanvallers als Gianfranco Zola en Giovane Elber. Dat is volgens mij een ideale springplank naar Italië, want spitsen als Christian Vieri en Pippo Inzaghi zijn toch nog van een ander kaliber en ik denk dat Van Buyten daarvoor nu nog een maatje te klein uitvalt. Als verdediger naar Italië komen is niet gemakkelijk : de Italianen zijn de beste verdedigers ter wereld. Dat Frank Leboeuf Van Buyten nu al vergelijkt met Allesandro Nesta, vind ik een tikkeltje overdreven. Het overwicht van Nesta op zijn tegenstanders heeft Van Buyten vooralsnog niet. Het beste bewijs daarvan is dat hij nog altijd geen stamplaats bij de Rode Duivels heeft veroverd. Wie even goed als Nesta is, zou daar geen probleem mee mogen hebben.”

Marc Wilmots : “Daniel en ik bellen elkaar geregeld. Dan heb ik het niet over de wedstrijden waarin hij uitblonk – dat zou te gemakkelijk zijn. Nee, ik praat liever over bijvoorbeeld zijn prestatie tegen Lyon, toen hij tegen Sydney Govou alle kleuren van de regenboog zag. Want Van Buyten kan ongeveer iedereen gaan terughalen, maar als de ruimte zo klein als een zakdoek wordt gehouden, krijgt hij het moeilijk. In dat soort duels speelt zijn gestalte hem parten. Maar daar werkt hij aan, want ik heb hem in Japan tijdens de trainingen goed geobserveerd : hij werkt als een beest.”

Johan Walem : “Van Buyten is een typische speler voor het moderne voetbal, waarin fysieke inzet veel meer dan vroeger een belangrijke rol speelt. Bij stilstaande fases woedt er tegenwoordig in het strafschopgebied een regelrechte oorlog en dan is Van Buyten iemand met wie je effectief naar de oorlog kan. Hij is ook een man van de grote afspraken. Om het even waar en tegen wie : Van Buyten komt nooit bibberend het veld op.

“Ik vind zijn technische basis voldoende, te meer omdat hij altijd voor een eenvoudige oplossing kiest, hij zoekt altijd naar een nuttige, ongecompliceerde voorzet. Maar voetballen in een technisch hoogstaande competitie als de Franse zal zijn technisch potentieel sowieso verhogen. Al kan het zeker niet de bedoeling zijn om van Van Buyten een andere speler te maken. Hij kan één van de beste centrale verdedigers van Europa worden. Wie van hem een spelverdeler wil maken, vergist zich van debat.”

Enzo Scifo : “Daniel Van Buyten beschikt over het voordeel dat hij goed omringd is. Hij komt uit een familie waar men de waarde van geld en van hard werken nog kent. Vooral aan zijn vader heeft hij een goede begeleider. Die houdt zijn zoon goed met beide voeten op de grond. Want Van Buyten verdient nu geld als slijk, voor een jongeman is het niet altijd even gemakkelijk om daar goed mee om te gaan.”

Michel Preud’homme : “Bij Standard was me al opgevallen dat Van Buyten over veel aanpassingsvermogen beschikt. Hij integreert zich goed in de groep maar laat niet tegen zijn schenen schoppen. Maar vooral is Daniel een noeste werker. Hij kreeg nooit genoeg van trainen. Na elke training wilde hij op het veld nog wat dingen bijschaven. Hij vond altijd dat hij er niet genoeg voor deed. Toen we hoorden dat hij na een training nog naar het krachthonk trok, hebben we hem zelfs tot de orde geroepen. Omdat overdaad kan schaden, al beschikt hij natuurlijk wel over onuitputtelijk veel energie.

“Van Buyten kan nog hogerop. Speelt Marseille volgend seizoen in de Champions League, dan kan hij misschien best blijven. Zoniet denk ik dat hij er beter aan doet te vertrekken.”

door Pierre Bilic, Pierre Danvoye en Bruno Govers

‘Voor het Italiaanse voetbal valt hij nog een maatje te klein uit.’ (Georges Grün)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content