San Marino moest boeten voor de nederlaag in Bosnië. Maar of de 8-0 ook het vel van de bondscoach zal redden, is zeer de vraag.

We besparen u de mathematiek achter de redenering, maar helemaal uitgeschakeld voor het WK zijn de Rode Duivels dus nog niet. Mentaal heeft de bondstop evenwel al afscheid genomen. Jan Peeters had het woensdagavond na de 8-0 tegen San Marino bijzonder moeilijk om gelukkig te zijn. Daarvoor was de ontgoocheling te diep. De spelers trokken ook hun schouders op. Neen, ze waren nog niet dood en ze hadden er nog een feestje van gemaakt, maar overdrijven mochten we die acht goals tegen tien amateurs ook niet.

De zege bracht wel even rust in de tent. In het heetst van de ontgoocheling in Zenica hadden sommige persjongens er bij de bondstop op aangedrongen direct in te grijpen en nog voor San Marino een nieuwe trainer aan te stellen. Nu mogen ze aan de Houba de Strooperlaan wel niet altijd van veel daadkracht getuigen, maar zo bruin bakken ze het ginder ook weer niet. Aimé Anthuenis mag dus blijven, ook tegen Spanje en Litouwen, straks op 8 en 12 oktober. Maar daarna is het afgelopen.

Hoe moet het dan verder ? De aanstelling van een nieuwe bondscoach is werk voor de technische commissie, sinds begin dit seizoen voorgezeten door Michel Preud’homme. In die commissie zetelen verder ook de bondstop (Peeters, de medio 2007 pensioengerechtigde Jean-Paul Houben en Germain Landsheere), de technisch directeur ( Michel Sablon) en mensen uit de diverse liga’s. Jan Peeters, bezig aan zijn laatste seizoen, wil zich liever niet te veel moeien. “Ik stop ermee, het lijkt mij logisch dat ik in deze wat afstand neem.” Kortom, het zullen vooral de zwaargewichten Preu- d’homme en RogerVandenStock zijn die sturen.

Die laatste deed dat ook de vorige keer. Toen Anderlecht in de zomer van 2002 met Anthuenis een probleem had, duwde Vanden Stock zijn coach in de richting van de bond. Daar verlengde Anthuenis inmiddels al één keer en strijkt hij nu volgens sommige bronnen een maandsalaris van 25.000 euro op.

De voorkeur van de bond gaat uit naar een Belg, iemand mét diploma, want je kan lastig je eersteklassers verplichten een trainer met zo’n papiertje aan te stellen en dan zelf het goeie voorbeeld niet geven. Op die manier valt de door Wallonië gestuwde Marc Wilmots al weg, al heeft de (ex-)senator wel al vaker zijn verlangen geuit om zo’n diploma te halen. Hij wacht, net als een handvol anderen tot de bond er eerst één organiseert. Wellicht eind dit seizoen. Een buitenlander kan ook, maar iemand met naam riskeert veel duurder te zijn en door het niet halen van EK en WK liep de bond al zo’n 14 miljoen euro mis.

Een Belg dus. Michel Preud’homme apprecieert René Vandereycken. Enorm. De TD van Standard praatte vorige zomer tot drie keer toe met de Limburger. Als dat zou kloppen – Van- dereyckens manager Dirk Degraen wil ontkennen noch bevestigen – lijkt Vandereycken een ernstig kandidaat. Gepokt en gemazeld in het internationaal voetbal, en bovendien een trainer die resultaten kan halen. Zijn aanpak is misschien controversieel – de scheidsrechters zullen ook wel gniffelen, mocht Vandereycken een bondsfunctie krijgen en de facto een collega worden – maar zijn vakmanschap staat buiten kijf.

Het zou niet de eerste controversiële bondscoach zijn. Toen Raymond Goethals werd aangesteld, begon ook driekwart van België te gniffelen. Hij had maar weinig gepresteerd en was maar een simpel bediendeke op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Guy Thys verweten ze bij zijn aanstelling een gebrek aan autoriteit en constant fatalisme. Beiden groeiden uit tot gerespecteerde bondscoaches. De controverse moet dus niet geschuwd worden, vooraan staat het resultaat.

door Peter T’Kint en Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content