Nog maar net achttien jaar geworden en al verkozen tot belofte van het jaar en vorig seizoen ook speelster van het jaar in België. Het gaat hard voor Emma Meesseman (18j, 1m92). En niet alleen in België. Op het EK voor -18-jarigen van afgelopen zomer pakte ze met de nationale ploeg een gouden medaille (de eerste in de geschiedenis van ons land) en kreeg ze de titel van MVP. In de finale tegen Frankrijk, gewonnen met 77-49, scoorde ze 25 punten en pakte ze 9 rebounds.

"Die titel van MVP was zeer plezant," zegt het jonge talent, "maar toch ben ik vooral trots op de gouden medaille. Ze heeft een mooi plekje gekregen bij mij thuis, nog elke dag kijk ik er met ontzag naar."

Het ontluikende talent van Meesseman doet de Belgische basketbalwereld dromen van een nieuwe topgeneratie basketvrouwen. Niets te vroeg, nu de generatie van Ann Wauters stilaan over haar top heen is. De vergelijking met Wauters stoort Emma niet: "Door onze gestalte en onze positie op het veld ligt de vergelijking voor de hand. Ik vind het een eer om met haar in één adem genoemd te worden. Maar meer nog dan Ann Wauters is mijn mama ( Sonja Tankrey, die voor Koksijde speelde, nvdr) mijn grote voorbeeld. Zij werd destijds net als ik verkozen tot speelster van het jaar. Mama heeft me de passie voor basketbal bijgebracht, maar op een natuurlijke manier."

Terwijl er ondertussen genoeg buitenlandse clubs contact zochten met Meesseman, koos de tiener ervoor om haar ontwikkeling bij Ieper, haar geboortestad, voort te zetten. Nochtans een bescheiden team in de hoogste afdeling. "Alles op zijn tijd", blijft ze met haar voetjes op de grond. "Ooit zal ik wel naar het buitenland trekken. Misschien binnen twee of drie jaar. Voorlopig geef ik er de voorkeur aan om topsport te combineren met mijn studie LO."

Ieper speelt vooralsnog geen Europees basketbal, maar geen probleem, die lacune wordt opgevangen door de Young Cats, een initiatief van de Belgische bond waarbij de beste talenten van het land verzameld worden in een ploeg die uitkomt in de Eurocup. De FIBA heeft voor dat mooie project een uitzondering toegestaan. Ook Emma Meesseman vindt het een schitterend initiatief: "We leren er zo veel meer bij dan door enkel in de Belgische competitie te spelen."

Volgende afspraak met de Young Cats op 30 november tegen het Russische Novosibirsk.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS EN DANIEL DEVOS

Nog maar net achttien jaar geworden en al verkozen tot belofte van het jaar en vorig seizoen ook speelster van het jaar in België. Het gaat hard voor Emma Meesseman (18j, 1m92). En niet alleen in België. Op het EK voor -18-jarigen van afgelopen zomer pakte ze met de nationale ploeg een gouden medaille (de eerste in de geschiedenis van ons land) en kreeg ze de titel van MVP. In de finale tegen Frankrijk, gewonnen met 77-49, scoorde ze 25 punten en pakte ze 9 rebounds. "Die titel van MVP was zeer plezant," zegt het jonge talent, "maar toch ben ik vooral trots op de gouden medaille. Ze heeft een mooi plekje gekregen bij mij thuis, nog elke dag kijk ik er met ontzag naar." Het ontluikende talent van Meesseman doet de Belgische basketbalwereld dromen van een nieuwe topgeneratie basketvrouwen. Niets te vroeg, nu de generatie van Ann Wauters stilaan over haar top heen is. De vergelijking met Wauters stoort Emma niet: "Door onze gestalte en onze positie op het veld ligt de vergelijking voor de hand. Ik vind het een eer om met haar in één adem genoemd te worden. Maar meer nog dan Ann Wauters is mijn mama ( Sonja Tankrey, die voor Koksijde speelde, nvdr) mijn grote voorbeeld. Zij werd destijds net als ik verkozen tot speelster van het jaar. Mama heeft me de passie voor basketbal bijgebracht, maar op een natuurlijke manier." Terwijl er ondertussen genoeg buitenlandse clubs contact zochten met Meesseman, koos de tiener ervoor om haar ontwikkeling bij Ieper, haar geboortestad, voort te zetten. Nochtans een bescheiden team in de hoogste afdeling. "Alles op zijn tijd", blijft ze met haar voetjes op de grond. "Ooit zal ik wel naar het buitenland trekken. Misschien binnen twee of drie jaar. Voorlopig geef ik er de voorkeur aan om topsport te combineren met mijn studie LO." Ieper speelt vooralsnog geen Europees basketbal, maar geen probleem, die lacune wordt opgevangen door de Young Cats, een initiatief van de Belgische bond waarbij de beste talenten van het land verzameld worden in een ploeg die uitkomt in de Eurocup. De FIBA heeft voor dat mooie project een uitzondering toegestaan. Ook Emma Meesseman vindt het een schitterend initiatief: "We leren er zo veel meer bij dan door enkel in de Belgische competitie te spelen." Volgende afspraak met de Young Cats op 30 november tegen het Russische Novosibirsk. DOOR MATTHIAS STOCKMANS EN DANIEL DEVOS