De nieuwe Boli

© belgaimage

De hoop kan eigenlijk alleen maar van hem komen in een kern waar het offensieve segment tijdens de laatste mercato’s onthoofd werd. Aangezien Daichi Kamada, Roman Bezoes en Alexis de Sart er niet meer zijn, moet Yohan Boli STVV doen scoren. Met het doelpunt van de hoop op het uur en met de gelijkmaker net voor Lawrence Visser iedereen naar de kleedkamers stuurde, toonde Boli zijn koelbloedigheid te midden van oververhitte tribunes.

Boli is de goalgetter van STVV geworden. In 2019 zit hij al aan veertien doelpunten en nul assists, terwijl zijn balans in 2018 gematigder was (vijf goals en vijf assists). Het is alsof zijn verantwoordelijkheidsgevoel hem steeds dichter bij het doel van de tegenstander brengt, omdat hij beseft dat de goals vooral van hem moeten komen. Sinds zijn terugkeer in de basiself, tegen Standard, vertrekken 45 procent van de gevaarlijke schoten van de Kanaries van zijn voet. En vaak met een chirurgische precisie: van zijn twaalf schoten sinds het seizoensbegin waren er zeven binnen het kader en gingen er vijf in de netten.

De Ivoriaan heeft zijn voetbal aangepast om het vertrek van zijn aanvallende kompanen op te vangen. De spits houdt er van nature van om zich te laten uitzakken en om met de rug naar het doel op zijn rechtstreekse tegenstander te leunen. Zo kan hij de bal kwijt aan een op volle snelheid infiltrerende speler op het kunstgras van Stayen. Maar noch de creatieve Alexandre De Bruyn, noch woelwater Elton Acolatse hebben het profiel om aanvullend te zijn op het spel van Boli. Bijgevolg is die meer gericht naar het zestienmetergebied. In de Limburgse derby stond hij bij vijf van zijn achttien baltoetsen in het strafschopgebied van Genk. En een derde van de passes die hij ontving, zette hij om in schoten op doel.

In de vijandige zestienmeter blijkt hoe slim Boli beweegt. De Ivoriaan zoekt zich vaak een weg ’tussen de hoorns van de stier’, zoals de zone tussen de twee centrale verdedigers genoemd wordt. Daar moet de diepe spits vaak alleen zijn plan trekken. Bij het begin van de actie probeert hij zich aan het gezichtsveld van het centrale duo te onttrekken. Daarna kan hij hen aanvallen met de bal aan de voet of kan hij zich verwijderen naar de tweede paal, waar hij vaak vergeten wordt tót hij op doel kan besluiten. Gelukkig voor STVV is Boli dat al vaak gelukt: hij maakte vijf van de elf Truiense goals dit seizoen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content