De nieuwe elftallen

© BELGAIMAGE

Mocht de competitie vandaag beginnen, hoe zouden de (mogelijke) eersteklassers dan het veld op komen? Sport/Voetbalmagazine deed voor elke club de oefening.

KRC Genk

Van de elf die de kampioenenmatch speelden, blijft enkel het verdedigende blok intact. Van de drie middenvelders en de drie aanvallers worden alleen verdedigende middenvelder Bryan Heynen en rechterflankspeler Junya Ito nog aan de competitiestart verwacht. Aan aanvaller Ally Samatta en middenvelder Sander Berge is een uitgaande transfer beloofd, ook Roeslan Malinovski gaat ervan uit dat hij straks niet meer in België voetbalt. Op de linkerflank is Leandro Trossard alvast vervangen door Théo Bongonda.

Bryan Heynen
Bryan Heynen© BELGAIMAGE

Naast Bongonda wordt veel verwacht van de 17-jarige Zweedse jeugdinternational Benjamin Nygren maar of een nieuwe speler met amper 15 eersteklassematchen in Zweden op de teller al een ploeg die Champions League speelt kan dragen, is zeer de vraag.

Achterin wordt Joseph Aidoo na zijn terugkeer van de Afrika Cup waarschijnlijk verkocht, maar hij was al geen titularis meer. De Colombiaanse jeugdinternationaal Carlos Cuesta biedt een wisseloplossing voor het duo Sébastien Dewaest en Jhon Lucumi.

Diepe spits wordt de Nigeriaan Stephen Odey, die van het Zwitserse FC Zürich komt, met eventueel Zinho Gano als alternatief.

Achterin heeft Genk, tenzij ook Joakim Maehle nog vertrekt (als doublure voor hem werd deze winter Casper De Norre aangetrokken voor elke positie een dubbele bezetting. De flanken (links Bongonda en Joseph Paintsil, rechts Ito, Dieumerci Ndongala of Manuel Benson) zijn goed bezet, maar voorin moet Odey nog bevestigen en centraal op het middenveld mist men bij vertrek van Berge en Malinovski een sterkhouder, tenzij Ivan Fiolic of Jakub Piotrowski daar hun visitekaartje afgeven. Kortom: het wordt zoeken naar de juiste combinatie.

De nieuwe elftallen

Club Brugge

Vergeet de 3-5-2 waarmee Ivan Leko zijn ploeg de voorbije twee seizoenen liet voetballen. Of toch niet helemaal, want in de eerste oefenwedstrijden schakelde Philippe Clement vlot van 3-5-2 naar zijn 4-3-3, soms werd dat een 4-2-3-1 of een 4-4-2. Maar het uitgangspunt blijft: dominant zijn en aanvallen.

De nieuwe T1 die na het kampioenschap met KRC Genk in het Jan Breydelstadion in de eerste plaats een uitdaging zag, mocht een vracht beloften en één nieuweling – Odilon Koussounou (18) – in zijn eerste trainingsweken verwelkomen en werd vooral geconfronteerd met (geruchten rond) vertrekkers.

Wesley tekende voor Aston Villa, Stefano Denswil is naar Bologna vertrokken, Krépin Diatta speelde zich vorig seizoen en op de Afrika Cup in de belangstelling van Europese subtoppers, de manager van Marvelous Nakamba stuurt aan op een vertrek en Arnaut Danjuma mag nog altijd op belangstelling uit Italië en Engeland rekenen. Als er straks ‘grote’ namen vertrekken, dan moet Vincent Mannaert snel schakelen.

Philippe Clement
Philippe Clement© BELGAIMAGE

Links in de verdediging met vier waren er weinig alternatieven voor Denswil – Dion Cools of Luan Peres -, met Eduard Sobol (24) kreeg Clement er een tweede nieuwkomer bij. De Oekraïense linksback van Sjachtar Donetsk, die de voorbije seizoenen aan Zorja Loehansk, Slavia Praag en Jablonec werd uitgeleend, komt op huurbasis (met aankoopoptie). Amadou Sagna, een 20-jarige Senegalese winger, werd begin deze week in Brugge verwacht. Ook David Okereke (21), de pijlsnelle Nigeriaanse spits van Spezia Calcio (Serie B), is op weg naar het Jan Breydelstadion.

De nieuwe elftallen

Standard

Deze transferperiode van de Rouches is nu al historisch. De club was het al erg lang gewend om lastminutetransfers te doen, kwestie van te profiteren van verlaagde prijzen. Dit keer was alles anders, met een tiental nieuwelingen die al mee op stage konden vertrekken.

Het probleem is dat er tot op heden maar weinig volk vertrokken is uit Luik. Twee steunpilaren hebben elders getekend: Moussa Djenepo en Razvan Marin. Om de Malinees te vervangen kwam Anthony Limbombe, bij wie Michel Preud’homme graag het niveau wil terugzien dat hij in Brugge had. De plaats van de Roemeen kan ingenomen worden door Merveille Bokadi of door Uche Agbo.

Anthony Limbombe
Anthony Limbombe© BELGAIMAGE

Mërgim Vojvoda zou de concurrentie met Collins Fai moeten aangaan op de rechtsachter, waar Luis Pedro Cavanda geen optie meer lijkt te zijn. Centraal in de verdediging zijn Konstantinos Laifis en Milos Kosanovic momenteel de beste opties, gezien Zinho Vanheusden onbeschikbaar is. Op links komt de Franse Nicolas Gavory met het etiket van titularis.

De nieuwe elftallen

Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku zijn nog altijd Rouches, maar staan niet in het type-elftal omdat het er nog altijd naar uitziet dat ze de club zullen verlaten. Aleksandar Boljevic kan op rechts de tegenhanger worden van Limbombe, maar ook Alen Halilovic, die in het begin centraal stond, kan daar spelen. Ook Samuel Bastien en Maxime Lestienne zijn opties.

Dieumerci Mbokani
Dieumerci Mbokani© BELGAIMAGE

Vooraan is het wachten tot Obbi Oulare eindelijk ontploft. Hij heeft concurrentie van Renaud Emond en Felipe Avenatti. Orlando Sá is nog out en Duje Cop is mogelijk maar op doortocht.

Royal Antwerp FC

Dé transfer van Antwerp is zonder meer de contractverlenging voor Dieumerci Mbokani. Het tactische systeem van László Bölöni steunt in grote mate op de balvastheid van de Congolese spits.

Verder gaat de meeste aandacht uit naar het versterken van het defensieve compartiment. Daniel Opare en Dino Arslanagic zijn out door blessures, publiekslieveling Jelle Van Damme kreeg ietwat verrassend geen nieuw contractvoorstel. Als vervanger voor hem haalde de Great Old bij het Portugese Paços de Ferreira Junior Pius, een robuuste Nigeriaanse verdediger. Ritchie De Laet keert ook definitief terug naar de heimat, nadat hij twee seizoenen geleden al eens een uitleenbeurt op de Bosuil volbracht. De Laet kan zowel op rechts als centraal in de verdediging uit de voeten. Verder komt ook de 21-jarige Kameroense jeugdinternational Martin Hongla het middenveld versterken. Hij tekende voor vier jaar. Didier Lamkel Zé maakte zich deze voorbereiding weer eens onmogelijk en zat daarom de eerste weken op het strafbankje. Jonathan Bolingi sluit later aan door zijn deelname aan de Afrika Cup. Belofte Ruben Geeraerts (17) maakte van hun afwezigheid gebruik om zich te tonen met enkele doelpunten en staat dicht bij een definitieve plek in de A-kern, te meer daar Antwerp dringend Belgen nodig heeft om de opgelegde quota te halen. In die optiek werd Sander Coopman weggeplukt bij KV Oostende en wordt ook Alexis de Sart (STVV) gevolgd.

De nieuwe elftallen

Sambou Yatabaré mag vertrekken en William Owusu vond een uitdaging in het Midden-Oosten. Er komt dus zeker nog wat bij in de aanvalslinie.

KAA Gent

Een hoge concurrentiestrijd kondigt zich aan bij de Buffalo’s. Titularisdoelman Thomas Kaminski onderging eind mei een kleine ingreep aan de enkel, ook doublure Colin Coosemans revalideert van een knieletsel, opgelopen net voor de Croky Cupfinale begin mei. Jari De Busser deed het goed tegen de minder hoog aangeschreven tegenstanders (KRC Gent, KVV Zelzate, KFC Merelbeke en KSC Dikkelvenne), maar Kaminski werd fysiek klaargestoomd om STVV en AZ te bekampen.

Vadis Odjidja-Ofoe
Vadis Odjidja-Ofoe© BELGAIMAGE

Routinier Mikael Lustig speelt het liefst vanaf rechts, waardoor die andere nieuwkomers, Alessio Castro-Montes en Reuben Yem, nog wat geduld moeten oefenen. Maar de Zweedse international kan ook centraal opereren, waar Dylan Bronn ontbreekt door de Afrika Cup met Tunesië. Igor Plastoen en Timothy Derijck zorgen samen met aanvoerder Nana Asare voor rust en ervaring.

De nieuwe elftallen

Als 6 beschikt Elisha Owusu als jeugdproduct van Lyon over goeie voeten, maar concurrent Anderson Esiti is sterker in de duels. Vadis Odjidja vormt een certitude, aan zijn zijde vechten Eric Smith, Brecht Dejaegere en Louis Verstraete voor een basisplek. Op de 10 krijgt Jonathan David rust na zijn Gold Cupavontuur met Canada. Roman Bezoes, Yuya Kubo en Franko Andrijasevic azen ook op die post. Op goudhaantje Giorgi Tsjakvetadze, begin mei geopereerd aan de kruisbanden en vermoedelijk zes maanden out, is het nog even wachten.

Vincent Kompany
Vincent Kompany© BELGAIMAGE

Voorin wordt het beukwerk van Roman Jaremtsjoek gekoppeld aan de efficiëntie van Giorgi Kvilitaia. Mamadou Sylla, Kubo en de gemakkelijk scorende GiorgiBeridze gelden als alternatieven.

Anderlecht

Bij het ingaan van de vierde week van de voorbereiding is er bij Anderlecht bijlange nog geen perspectief op een type-elftal. Tijdens de stage in Venlo wilde Vincent Kompany vooral zien wie het pressingvoetbal van zijn leermeester Pep Guardiola aankon en een schifting maken.

In doel ligt de hiërarchie vast: Thomas Didillon behoudt ondanks zijn dipje tijdens de play-offs het vertrouwen van de staf. Davy Roef, die het liefst vertrekt, en Frank Boeckx zullen voor zichzelf moeten uitmaken of ze bereid zijn een heel seizoen op de bank te zitten. Achteraan zal Kompany de leiding moeten nemen over een verdediging die bestaat uit youngsters Alexis Saelemaekers, Sebastiaan Bornauw en Elias Cobbaut. Kara,Bubacarr Sanneh en Antonio Milic konden vorig seizoen niet altijd overtuigen en zullen opnieuw krediet moeten opbouwen. Op het middenveld wordt het een strijd tussen Sven Kums, Edo Kayembe, Aristote Nkaka, Albert Sambi Lokonga en Peter Zulj voor twee plaatsen. Nieuwkomer Michel Vlap moet in principe geen concurrentie vrezen op positie 10.

De nieuwe elftallen

Bij gebrek aan alternatieven mag Ivan Santini zich de aanvalsleider van Anderlecht noemen. Maar iedereen zit wel met veel ongeduld te wachten op de terugkeer Landry Dimata. Yari Verschaeren is geen typische flankspeler die de achterlijn opzoekt, maar hij is in staat om Anderlecht op technisch vlak een surplus te geven. Ook aanwinst Samir Nasri wordt verwacht als flankspeler. Jérémy Doku, Thierry Lutonda en Théo Leoni zijn de drie tieners van de nieuwe lichting die voorlopig het meest in aanmerking komen voor speelminuten in de A-ploeg.

STVV

STVV begon met een totaal onthoofde kern aan de voorbereiding. Om uiteenlopende redenen kan Marc Brys geen beroep (meer) doen op zijn sterkhouders van vorig seizoen Yohan Boli, Alexis de Sart, Daichi Kamada en Takehiro Tomiyasu, maar na de eerste vijf oefenduels tegen Herk, Thes Sport, Spouwen-Mopertingen, Maccabi Haifa en VVV-Venlo zijn de Limburgers nog ongeslagen.

Thibault De Smet
Thibault De Smet© BELGAIMAGE

Achterin opteert Brys nog altijd voor een driemansverdediging en op dit moment hebben Samy Mmaee, die mag proefdraaien omdat Pol García nog in volle revalidatie is, Jorge Texeira en Ibrahima Sankhon een streepje voor op de rest. Nieuwkomer Thibault De Smet komt normaal ook in aanmerking voor een basisplaats, maar hij moet eerst fit raken. Op de flanken krijgen wingbacks Jordan Botaka en Elton Acolatse voorlopig de voorkeur en in de middenstrook is Samuel Asamoah een van de eerste namen op het tactische bord van Brys. Aangezien de kern nog niet compleet is kregen de 17-jarige talenten Stan Van Dessel en Tarik Baltic, overgekomen van Troyes, voldoende speelminuten om zich te tonen.

De nieuwe elftallen

Uit de laatste oefenmatch tegen VVV-Venlo is gebleken dat STVV gestalte mist en dringend nood heeft aan een aanvaller. In hun zoektocht naar een nieuwe goalgetter werd de transfervrije Jonathan Benteke getest en een experiment met Cristian Ceballos en Alexandre De Bruyn als valse aanvallers leverde niet het gewenste resultaat op. Zolang er geen nieuwe diepe spits is neergestreken op Stayen, mag Nelson Balongo een basisplaats proberen af te dwingen.

Ilombe Mboyo
Ilombe Mboyo© BELGAIMAGE

KV Kortrijk

KV Kortrijk liet in het tussenseizoen vooral spelers vertrekken. Het haalde alleen Nihad Mujakic (21), een linksvoetige Bosnische centrale verdediger van landskampioen FK Sarajevo, die net als Brendan Hines-Ike de positie van Bennard Kumordzi (einde contract) kan invullen. KVK kreeg wel een vracht huurlingen terug: Mohamed Naderi, Hervé Kage, Ilombe Mboyo, Abdul Ajagun en Vladimir Kovacevic.

De nieuwe elftallen

Na het vertrek van Felipe Avenatti, die bij Bologna weg mag maar financieel niet haalbaar blijkt, is een nieuwe targetspits dé prioriteit. En Yves Vanderhaeghe moet hopen op nog meer offensieve versterking: de flankspelers Idir Ouali (transfervrij) en Aboubakary Koita (terug naar Gent) zijn al vertrokken, terwijl Teddy Chevalier alweer zijn nukkige zelve is en aanstuurt op een transfer.

Ryota Morioka
Ryota Morioka© BELGAIMAGE

Joël Pereira keerde terug naar Manchester United, waardoor de club nog een extra doelman zoekt. Matthias Leterme bevestigde de interesse in Nordin Jackers, maar de jeugdinternational van KRC Genk is (momenteel nog) te duur, zodat Nicholas Hagen (Guatemala) tot eind juli mag testen. Hij maakte een goede indruk.

Het worden nog drukke weken voor de sportieve leiding, al is de kern op dit moment sterker dan exact een jaar geleden. Vanderhaeghe kreeg ook een nieuwe assistent: Jordi Lemiengre, met wie hij al in Oostende samenwerkte, volgt Chris O’Loughlin (technisch directeur bij Union) op. Cédric Berthelin, trainer van de doelmannen, verkaste naar Charleroi en is vervangen door Patrick Deman, een oude bekende van bij Kortrijk en Oostende.

De nieuwe elftallen

Sporting Charleroi

Aangezien er van coach werd gewisseld en heel wat spelers dus weer van nul beginnen in de hiërarchie, zou de transferperiode van de Zebra’s minder bewogen moeten zijn dan vorig jaar. Wat de vertrekkers betreft: Gabriele Angella heeft de club na zijn uitleenbeurt verlaten en Victor Osimhen wordt allicht binnenkort verkocht voor meer dan 10 miljoen euro. Andere sleutelspelers blijven vermoedelijk aan boord van het schip, dat voortaan wordt bestuurd door Karim Belhocine. Door de prestaties van Marco Ilaimaharitra – uitstekend op de Afrika Cup en vaak uitblinkend in de competitie – zouden er aanbiedingen voor hem kunnen komen, maar wie de Malagassische spelmaker wil inlijven zal daar zwaar voor moeten dokken.

Sami Allagui
Sami Allagui© BELGAIMAGE

De ploeg van de Carolo’s, al versterkt door de voorgaande transferperiodes, wordt allicht gebouwd ronde de vaardige voeten van Ryota Morioka, die werd gekocht om de spelmaker te worden in het nieuwe project van de Henegouwers. De Japanner voelt zich thuis in een 4-2-3-1 en kan profiteren van de snelheid van Massimo Bruno, David Henen en Adama Niane om de aanvallen van de Zebra’s te sturen. Ook Ali Gholizadeh, die terugkeert uit blessure, zou een te duchten wapen van Charleroi kunnen worden.

De nieuwe elftallen

Achterin zal het vertrek van Javier Martos nog moeten opgevangen worden, want Gjoko Zajkov heeft nooit getoond dat hij een onbetwiste titularis kan zijn. De club is dus op zoek naar een rechtsvoetige centrale verdediger, bij voorkeur een Belg om niet te moeten jongleren met de nationaliteiten bij het invullen van het wedstrijdblad.

Royal Excel Mouscron

Op Le Canonnier blijft men de kaart trekken van de opleiding en de Duitse methodes, ondanks het vertrek van technisch directeur Jürgen Röber en trainer Bernd Storck. De nieuwe Duitse T1 Bernd Hollerbach is in eigen land gaan shoppen: Sami Allagui in Sankt-Pauli, Jonah Osabutey in Bremen. Twee aanvallers, en dat is ook nodig, want een flink stuk van de offensieve sector werd geamputeerd: Mbaye Leye ging met voetbalpensioen en Benson Manuel en Taiwo Awoniyi zochten andere oorden op.

Cameron Humphreys
Cameron Humphreys© BELGAIMAGE

Hollerbach koos sinds het begin van de voorbereiding vooral voor een 3-5-2. Hij vindt dat het beste systeem als je niet over échte centrale verdedigers beschikt. Achterin zou Jérémy Huyghebaert, terug na een uitleenbeurt in Zwitserland, zijn plaats moeten innemen naast twee andere routiniers, Noë Dussenne en Bruno Godeau.

Het duo verdedigende middenvelders Frank Boya en Benjamin Van Durmen staat stevig. Vóór hen heeft Mouscron ongetwijfeld een goeie zaak gedaan met de definitieve overgang van Marko Bakic, die trouwens niet de enige Montenegrijnse international meer is, want Deni Hocko is overgekomen uit Portugal. Die middenvelder is naar verluidt erg polyvalent. Een andere vaste waarde op het middenveld is er nog steeds: Dimitri Mohamed.

De nieuwe elftallen

Drie aanvallers zouden moeten strijden voor twee basisplaatsen: Frantzdy Pierrot, die vorig seizoen warm en koud blies, en de nieuwkomers Allagui (een ervaren Tunesische ex-international die nog bij Anderlecht speelde) en Osabutey (amper 20, een beloftevolle Ghanees).

En dan nog één groot vraagteken: zal Jean Butez eind deze maand nog tussen de palen staan?

SV Zulte Waregem

Ongeduldig, was hij, Francky Dury, toen Zulte Waregem eind juni zijn tweede oefenmatch tegen OHL verloor. En hij klaagde over een gebrek aan mogelijkheden. ‘Welke profielen we nog nodig hebben? Noem er eens één dat we niét nodig hebben.’ Opvallend, omdat de coach/sportief manager eerder had aangegeven dat Essevee tot eind augustus de tijd had voor transfers, en er ook enkele dossiers op het punt stonden om afgerond te worden. Toch zette Dury druk, na het mislopen van twee middenvelders (de Noor Jens Stage en de Zimbabwaan Marshall Munetsi, die voor meer geld naar FC Kopenhagen/Reims trokken). En vorige week kwam er ook het (weliswaar verwachte) vertrek van Hamdi Harbaoui naar het Qatarese Al-Arabi. Na de recordtransfer van Theo Bongonda naar KRC Genk (7 miljoen euro) vallen zo 39 goals en 11 assists weg. Een productie die opgevangen moet worden door hier onbekende nieuwkomers als Dimitri Oberlin (FC Basel, 21), plus Luka Zarandia (Arka Gdynia, 23) en Cyle Larin (Besiktas, 24), die na Dury’s jammerklacht landden. De defensie, vorig seizoen hét pijnpunt, werd versterkt met Cameron Humphreys (Manchester City, 20), George Timotheou (Schalke 04, 21) en linksback Nikolaos Kainourgios (20). Omar Govea (23) geeft het middenveld dan weer een kwaliteitsinjectie, als aanvulling op Ibrahima Seck, wiens optie bij KRC Genk gelicht werd. Allemaal jonge spelers met een mogelijke meerwaarde bij doorverkoop, al dan niet via een aankoopoptie bij de huur. Of de door hem gewenste nieuwe profielen, zoals Dury ze graag noemt, zullen voldoen, valt nog af te wachten.

Sulayman Marreh
Sulayman Marreh© BELGAIMAGE

KAS Eupen

Bij KAS Eupen is men laat gestart met het aantrekken van nieuwe spelers (er moeten er zes tot acht bij, zowel jong als ervaren) omdat men eerst de trainerskwestie wilde regelen. Het grootste verschil met de vorige seizoenen is dat de ploeg met Luis García zijn motor, aangever én doelpuntenmaker kwijt is, en bij een goed bod (dat is er nog niet) mag ook doelman Hendrik Van Crombrugge gaan: net twee sterkhouders die de ploeg afgelopen seizoen voor de degradatie behoedden.

Weg is ook rechtsachter Alessio Castro Montes, een van de revelaties van vorig jaar. Zijn plaats wordt ingenomen door Andreas Beck, voormalig Duits international. Centraal wordt Rocky Bushiri, sterk gestart vorig seizoen, vervangen door Menno Koch (NAC Breda). De rest van de verdediging blijft, met Silas Gnaka op links en Siebe Blondelle centraal. Goed voor Eupen dat ook de vorig jaar sterk presterende centrale middenvelder Sulayman Marreh, toen dé schakel tussen verdediging en aanval, nog aanwezig is. Het wegvallen van Garcia wil men collectief opvangen. Meteen een kans voor Danijel Milicevic, die vorig jaar amper aan bod kwam, en de technisch begaafde centrale middenvelder Lazare Amani die, bedolven onder te vroege lof, helemaal uit beeld verdween. Op de flank wordt verwacht dat ook Eric Ocansey nu eindelijk echt doorbreekt. Op rechts blijft Mamadou Fall met zijn snelheid een certitude. Voorin blijft de spoeling dun. Met Yuta Toyokawa en David Pollet heeft Eupen twee hard werkende spitsen, maar het blijft zoeken naar een doelpuntenmaker. Zou dat de nieuwe Argentijn Flavio Ciampichetti kunnen zijn?

De nieuwe elftallen

Cercle Brugge

Nieuw, nieuwer, nieuwst. De Franse opleider Laurent Guyot werd vervangen door zijn landgenoot Fabien Mercadal, Rudi Cossey maakte de overstap naar de andere kant van het Jan Breydelstadion. Cercle heeft lessen getrokken uit het vorige seizoen, toen het 32 (!) spelers in de A-kern had. Veel te veel. Als iedereen fit was, zaten er 14 in de tribune. De groep moet kleiner en sterker, beseft sportief directeur François Vitali, maar de make-over verloopt moeizaam.

Paul Nardi, Guévin Tormin, Irvin Cardona (Monaco), Benjamin Lambot (einde contract), Gianni Bruno (einde contract), Serge Gakpé (Apollon Limassol) en Xavier Mercier (OHL) – min of meer vaste waarden – zijn vertrokken. In de plaats kwamen twee doelmannen – huurling Guillaume Hubert (Club Brugge) en Merveille Goblet – en Aboubakary Kanté, een spits uit de Franse tweede klasse. Idriss Saadi (27), een aanvaller die in het verleden (2016-2017) 16 keer scoorde voor KV Kortrijk, wordt gehuurd van RC Strasbourg.

Guillaume Hubert
Guillaume Hubert© BELGAIMAGE

De volgende weken wordt vooral gekeken naar weldoener AS Monaco, dat een achttal van zijn… 74 spelers op de loonlijst naar Brugge wil sturen. Doelman Loïc Badiashile (21), rechtsback Giulian Biancone (19) en linksachter Julien Serrano (21) trekken naar groen-zwart, ook al mochten ze afgelopen seizoen proeven van Champions Leaguevoetbal. Maar Cercle mikt hoger en droomt van de komst van Jordi Mboula (voor 3 miljoen weggekocht bij Barcelona) en Samuel Grandsir, die vorige zomer voor 3 miljoen van Troyes naar Monaco verhuisde en de voorbije zes maanden aan Strasbourg werd uitgeleend.

De nieuwe elftallen

KV Oostende

Met Ari Skúlason (32), Renato Neto (27) en Ronald Vargas (32) haalde de nieuwe sportieve leider Guy Gysel kwaliteit en metier naar de kust. De twee Zuid-Amerikanen hebben een verleden met blessures, maar de medische screening was geruststellend. Na de eerste trainingsweek drong Kåre Ingebrigtsen aan op de komst van een verdedigende middenvelder en een spits, nadat de mondelinge overeenkomst met Tom De Sutter niet op papier geraakte en er nog altijd wordt getwijfeld aan Sindrit Guri, de Albanese spits die vorig seizoen amper drie keer scoorde in de competitie.

Renato Neto
Renato Neto© BELGAIMAGE

Ante Palaversa werd losgeweekt bij Manchester City, dat eind januari nog om en bij de 7 miljoen betaalde voor de Kroatische (defensieve) middenvelder van Hajduk en hem meteen opnieuw aan de voetbaltrots uit Split uitleende. Hij moet van de Citizens ervaring in de Belgische competitie opdoen, al lijkt het weinig waarschijnlijk dat Ingebrigtsten een jongen van 19 jaar in de achterste punt van de driehoek op het middenveld zal zetten.

Fernando Canesin droomt nog altijd van een transfer en mag bij een goed bod vertrekken. Sander Coopman werd na een matig debuutseizoen aan de kust verkocht aan Antwerp (2022). Met de terugkeer van Michiel Jonckheere, die met achillespeesproblemen in twee seizoenen amper tien wedstrijden speelde, heeft de nieuwe T1 een extra troef op het middenveld. En op het oefenkamp in Hoenderloo probeerde ook Yaya Sané, een Senegalese centrale verdediger die in Noorwegen voor Bodø/Glimt en Tromsø voetbalde, de kustclub te overtuigen.

De nieuwe elftallen

Waasland-Beveren

Adnan Custovic was aanvankelijk blij dat hij eindelijk eens aan een seizoen mocht starten als coach in eerste klasse, in plaats van telkens als depanneur over te nemen. De glimlach moet hem ondertussen al vergaan zijn. Custovic verrichte eind vorig seizoen knap werk bij Waasland-Beveren, maar daar zaten vijf spelers voor veel tussen: Davy Roef in doel, Louis Verstraete en Franko Andrijasevic op het middenveld, Aleksandar Boljevic en Nana Ampomah op de flanken. Alle vijf zijn ze weg. Roef, Verstraete en Andrijasevic keerden na een huurperiode terug naar respectievelijk Anderlecht en Gent. Boljevic werd voor ruim twee miljoen euro verpatst aan Standard en Ampomah lijkt na eerder geflirt met Club Brugge op weg naar de Bundesliga. Jur Schryvers pikt na het EK met de beloften pas later aan.

Stefan Milosevic
Stefan Milosevic© BELGAIMAGE

Wat kwam er in de plaats? Tot dusver enkel een derde keeper: Brent Gabriel komt over van de beloften van Club Brugge. Zolang de club niet zeker is van de reeks waarin het zal uitkomen, beweegt er niets. Onduidelijkheid die weegt op de groep. Het enige wat de Bosnische trainer nog heeft om op te steunen is de continuïteit in zijn verdediging: die blijft ongewijzigd. Hetzij in een 4-3-3 (met Maximiliano Caufriez op de back), hetzij in een meer voorzichtige 5-3-2. Ook in de punt van de aanval heeft hij met Francesco Forte en Stefan Milosevic twee wapens. Eens er zekerheid is over 1A, wil de trainer er minstens vijf spelers bij: een keeper, spits, flankaanvaller, back en centrale middenvelder ( Xian Emmers wordt mogelijk gehuurd van Inter).

De nieuwe elftallen

Sporting Lokeren

Ondanks de degradatie blijft de typeploeg van Lokeren relatief ongewijzigd. Dat heeft alles te maken met de onduidelijkheid in het dossier Propere Handen enerzijds en de laattijdige clubovername anderzijds. Werk aan de winkel voor het triumviraat bestaande uit trainer Glen De Boeck, hoofdscout Dimitri Mbuyu en nieuwe clubeigenaar Louis de Vries, die als ex-spelersmakelaar een uitgebreid (en internationaal) adressenboekje bezit.

De voorlopig belangrijkste nieuwkomer is spits Anel Hajric, vorig seizoen topschutter in de Sloveense competitie (35 goals in 29 matchen). De Bosnische targetman (1m95) maakte in de oefencampagne indruk door zijn efficiëntie en kopbalsterkte. Als doublure wordt gedacht aan Jens Naessens, einde contract bij Westerlo. Achter de diepe spits liggen de opties open, met Steve De Ridder en jeugdproducten Bob Straetman (terug na een uitleenbeurt aan Virton), Amine Benchaib en Dylan Mbayo, die in deze voorbereiding hun kansen krijgen van De Boeck. Met de eenmalige Japanse international Jun Amano, een linksvoetige offensieve middenvelder, zou eerstdaags een akkoord bereikt worden en ook tester Bavon Tshibuabua (transfervrij, ex-Beerschot, ex-Standard) staat dicht bij een contract.

Anel Hajric
Anel Hajric© BELGAIMAGE

Op het middenveld blijft aanvoerder KillianOvermeire aan boord, hij wordt er geflankeerd door Lukas Marecek of Tracy Mpati, opnieuw fit na een lange revalidatieperiode. Achterin verliest Lokeren de ervaring van Olivier Deschacht en Ari Skúlason. Voor hun posities haalde het Jelle Van Damme (transfervrij, hij kreeg ooit zijn opleiding bij Lokeren) en Jimmy De Jonghe, overgekomen van Beerschot.

De nieuwe elftallen

KV Mechelen

Met Seth De Witte en Tim Matthys, beide einde contract, ziet trainer Wouter Vrancken twee belangrijke persoonlijkheden in de kleedkamer wegvallen. Leidersfiguren die voor de juiste mentaliteit zorgden op en naast het veld. Vrancken verwacht van Rob Schoofs en Nikola Storm dat ze meer gewicht op hun schouders nemen, naast de ervaren namen Arjan Swinkels, Igor De Camargo, Onur Kaya en Joachim Van Damme.

Onur Kaya
Onur Kaya© BELGAIMAGE

De typeploeg die promotie naar 1A afdwong en de beker pakte, blijft nagenoeg ongewijzigd en krijgt met de terugkeer van Ahmed El Messaoudi, na een uitleenbeurt bij Fortuna Sittard, zelfs een kwaliteitsinjectie: de Marokkaanse Belg heeft goede voeten en kan zowel achterin als op het middenveld uitgespeeld worden.

Grote vraag is wat er gebeurt als Malinwa straks toch gestraft wordt in het dossier Propere Handen. Met name doelman Michael Verrips, Schoofs en Storm gaven al aan dat ze dan hun toekomstplannen zouden herbekijken. Kun je hen fatsoenlijk vervangen als je in 1B moet starten met ook nog eens telkens zes strafpunten in elke periode?

Centrale verdediger Gérman Mera staat dicht bij een terugkeer naar zijn geboorteland Colombia, waardoor Thibault Peyre een rij opschuift in de pikorde achterin. Op de rechtsachter ligt Alexander Corryn in poleposition. Voorin zag Vrancken Mathieu Cornet vertrekken, maar met Gustav Engvall, William Togui en Clément Tainmont heeft Mechelen daar nog voldoende wisselopties. Ook de jonge Arno Van Keilegom (opgeleid bij Anderlecht) toonde in deze oefencampagne zijn neus voor goals en zou wel eens wat speelkansen kunnen krijgen.

De nieuwe elftallen

Beerschot

De knagende onzekerheid over in welke afdeling het straks uitkomt, remt de inkomende transfers bij Beerschot nog wat af. Een aantal geïnteresseerde spelers wacht af, terwijl ook boegbeeld Mo Messoudi zijn contract automatisch verlengd ziet bij promotie naar 1A, maar geen deel meer zal uitmaken van de kern als het 1B wordt.

De 26-jarige Oostenrijkse nieuwkomer en middenvelder Raphael Holzhauser moet een dragende speler worden op het middenveld. Een andere nieuwkomer, eigen jeugdproduct Ryan Sanusi, die via Nederland en Frankrijk terugkeerde naar het Kiel, moet hem ondersteunen, terwijl Joren Dom van rechtsback verdedigende middenvelder zou worden. Van het middenveld van vorig seizoen blijft alleen Alexander Maes over.

Mike Vanhamel
Mike Vanhamel© BELGAIMAGE

In doel blijft Mike Vanhamel titularis. De verdediging wordt geleid door Denis Prychynenko met eventueel Pierre Bourdin naast zich. Op de linksachter vervangt de Kazachse international Yan Vorogovski oudgediende Jimmy De Jonghe, wiens contract niet verlengd werd. Dat was ook het geval voor kapitein en middenvelder Tom Van Hyfte. Rechtsback wordt de nieuwe Algerijn Réda Halaimia.

De nieuwe elftallen

Uitkijken wordt het naar de terugkeer van Jorn Vancamp, die zes maanden uit was met een kruisbandletsel, en van de talentrijke doelpuntenmaker Marius Noubissi, die niet fit geraakt voor de seizoenstart. Daardoor wordt Fessou Placca (die ook aan de rechterkant kan spelen) meer dan waarschijnlijk de diepe spits in de aanvangsfase, vanaf de linkerkant gesteund door Tarik Tissoudali. Uitkijken is het ook naar wat de beloftevolle Franse spits Dylan Saint-Louis van FC Paris vermag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content