Vorige week maakte Anderlecht de oprichting van een communicatiecel bekend. Voortaan treedt Robert De Pot, de adjunct van de manager, op als woordvoerder van de club. Daarmee geeft Herman Van Holsbeeck, goed twee maanden na de terugtreding van Michel Verschueren, een van zijn prioriteiten meteen vorm.

“Toen ik hier kwam,” zegt de manager, “stelde ik vast dat de hele communicatie werd gedaan door één persoon : Michel Verschueren. Ik ervoer dat je door die structuur hele dagen werd lastig gevallen – logisch ook. Tientallen telefoons kreeg ik nadat Aruna de Gouden Schoen had gewonnen en tijdens de zaak- Mbo Mpenza. En dat allemaal door een gebrek aan communicatie van ónze kant. Dus moesten we daar, vond ik, een lijn in krijgen. Met een delegatie van spelers, trainers en dokters belegde ik een voorbereidende vergadering. Nadien ook met vertegenwoordigers van de pers. Niet om het hen lastiger te maken, maar om tot goede afspraken te komen. Die zijn er nu.”

Staan nog op de rol : de commerciële poot van de club en de sportieve pijler. Anderlecht wil zijn commerciële regie weer in eigen handen nemen, zegt Van Holsbeeck, maar dat kan pas op middellange termijn. Het contract met SDMedia loopt nog enkele jaren door. “Maar op termijn wil ik daar iemand met een marketing- en commerciële opleiding. Ik heb al namen in mijn hoofd.” Ondertussen bereidt Anderlecht een eigen magazine voor en bekijkt het de samenwerking met een reisbureau.

Tot slot, de sportieve pijler. Van Holsbeeck : “Op elke plaats moet een specialist zitten op wie ik kan terugvallen. Wat Marc Degryse is bij Club, daar sta ik hier ook achter. Pär Zetterberg blijft na zijn carrière bij Anderlecht. De toekomst zal uitwijzen of hij die man kan worden.” In de praktijk lijkt Franky Vercauteren al de rol van technisch directeur in te vullen. Van Holsbeecks eerste daad op Anderlecht was de assistent-trainer voor meerdere jaren vast te leggen. “Momenteel richten we een elitecel op met de beste spelers van de -15 tot de 18-, 19-jarigen. Zij zullen bijna professioneel getraind en omkaderd worden. Vercauteren is daar de ideale man voor.”

Zijn hand in het eerste elftal wordt steeds zichtbaarder : na Vincent Kompany (17) debuteerde zaterdag tegen Charleroi ook de 16-jarige Anthony Vanden Borre. Van Holsbeeck : “En als Jonathan Legar niet geblesseerd was, speelden we op het eind van het kampioenschap met dríe gasten onder 18 jaar. Waarom moeten wij naar het buitenland kijken ? Kompany is 17, maar hij heeft het lijf van iemand van 27. Vanden Borre : hetzelfde. Niet de leeftijd, maar of je kan voetballen geeft de doorslag. Door onze comfortabele rangschikking nemen we nu al voorsprong op volgend seizoen. Dit is onze nieuwe lijn !”

Van Holsbeeck : “Je bent altijd maar zo sterk als je bazen willen dat je bent. Dat dwing je af, dag in dag uit. Ik probeer, ook naar De Familie, zo eerlijk mogelijk te zeggen hoe ik het zie. Zij moeten mij rugdekking geven. En die héb ik.” door Jan Hauspie

‘Als Jonathan Legar niet geblesseerd was, speelden we straks met dríe gasten onder 18 jaar.’

Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content