De nieuwe zekerheden van Standard

© belgaimage

Standard won slechts een van zijn laatste zes wedstrijden, de twee Europese duels incluis, maar het heeft zich gemanifesteerd als de voornaamste titelrivaal van Club Brugge.

‘Er zal heel misschien rekening met ons moeten worden gehouden.’ Het is een van de conclusies die Michel Preud’homme kon trekken na het heroïsche punt dat op het veld van Club Brugge werd behaald. De clash van de twaalfde speeldag scheerde geen hoge toppen op technisch vlak, maar de meester heeft zijn leerjongen Philippe Clement in bedwang kunnen houden. Op psychologisch vlak is het gelijkspel meer waard dan een punt én de Rouches blijven voorlopig in het spoor van Club Brugge zitten. Om het met de woorden van voetbalanalist Thomas Chatelle te zeggen. ‘Philippe Clement is zijn momentum deze week kwijtgespeeld. Club Brugge werd niet alleen weggevaagd door PSG, maar tegen Standard bleef het spel van de Bruggelingen te veel haperen in goede bedoelingen. De vraag is nu: kan een ander team Club Brugge verhinderen om in de competitie cavalier seul te spelen zoals eerder was voorspeld?’

Preud’homme is op weg om beter te doen dan vorig seizoen, ondanks de grote namen die naast de ploeg vallen.

In het geval van Standard lijken de cijfers die theorie niet te kunnen staven. Het team van Preud’homme zit aan een reeks van één overwinning in vier competitieduels: er werd gewonnen van Genk en het speelde gelijk tegen Charleroi, Antwerp en Club Brugge. Tussendoor moest het in de Europa League nederlagen incasseren bij Arsenal en Eintracht Frankfurt. Kortom: de balans van de maand oktober is niet geweldig. Maar op de lange termijn kan Standard wellicht wel wedijveren met Club Brugge.

HITNUMMER

De vervanging van Razvan Marin was het agendapunt in de zomer. Want wie zou bij Standard de rol overnemen van een van de beste spelers in de Jupiler League? Terwijl de Roemeen aan het verdrinken is in Amsterdam – hij zit al vier competitiematchen na elkaar op de bank en speelde nog geen minuut in de Champions League – begint het seizoen van Samuel Bastien geschifte proporties aan te nemen. Een week na zijn knappe doelpunt tegen Genk deed Bastien dat nog eens over tegen Club Brugge. Deze keer met zijn goede voet. Bastien zit aan 99 procent speeltijd in de competitie en 100 procent in de Europa League. En zijn duo met Gojko Cimirot leverde zowaar een hit op. De twee worden als verdedigende middenvelders gebruikt, maar in de praktijk moet Cimirot het vuile werk opknappen en mag Bastien naar hartenlust aanvallen. In de zone van de waarheid valt het des te meer op hoe behendig Bastien is met de bal aan de voet. Vorig seizoen kon hij zijn bovengemiddelde technische capaciteiten niet tonen omdat hij versmacht werd en verlamd was door de concurrentie met Marin. Na zijn terugkeer uit de Serie A had hij gehoopt om in België meer speelminuten te krijgen, maar hij beleefde de vorige campagne volledig in de schaduw van zijn concurrent. Vandaag zien we een Bastien die bevrijd kan voetballen, spectaculaire technische hoogstandjes uitvoert en zijn kans waagt voor doel.

GEDWONGEN OMSCHOLING

‘We hadden de 0-2 kunnen maken’, moest Preud’homme na de match in Jan Breydel toegeven. Waarmee hij aangaf dat het Standard aan echte killers ontbreekt. Renaud Emond is de enige speler van Standard die in de top tien van het topschuttersklassement staat. En Medhi Carcela komt als enige Rouche voor in de hoofdtabel bij de aangevers. Een type Dieumerci Mbokani heeft MPH niet en geen enkele spits heeft zich tot nu toe kunnen opwerpen tot de onbetwistbare nummer negen van de ploeg. Orlando Sà past niet meer in de plannen van Preud’homme. Duje Cop kreeg onlangs speelgelegenheid, maar hij moet zich geen illusies maken voor de rest van het seizoen. En Renaud Emond, die voor zijn blessure bijna kon pronken met zijn statuut van basisspeler, wordt vooral gebruikt om te depanneren. Obbi Oulare en Felipe Avenatti zijn de twee mannen die naar alle waarschijnlijkheid het volste vertrouwen zullen krijgen van Preud’homme maar geen van beiden haalt op dit moment zijn beste niveau. Oulare komt er stilaan door, al is hij nog lang niet de speler van zijn periode bij Club Brugge. Alsof hij zijn straffe expeditie, die getekend werd door uitleenbeurten, blessures en andere zware beproevingen, nog niet verteerd heeft. Naar eigen zeggen zit hij maar aan 80 procent van zijn capaciteiten en hij begrijpt niet waarom hij het gat naar de 100 procent niet kan dichtrijden.

De Avenatti van vorig seizoen, die goed was voor 15 doelpunten, werd ook nog niet gespot. De Uruguayaan heeft er een ellendige zomer opzitten: hij miste een groot deel van de voorbereiding door een voetblessure die hem belette om normaal tegen een bal te trappen en hij lijkt zijn balgevoel nog niet teruggevonden te hebben. De keren dat hij op het veld stond, kwam hij vooral besluiteloos en stuntelig over. En dat resulteerde tegen Genk in een fluitconcert van een deel van het publiek. Het antwoord van Preud’homme? ‘De supporters zullen van hem leren houden.’

Kan Avenatti de diepe spits worden van Standard? Dat staat nog lang niet vast. Vooral omdat Preud’homme de intentie zou hebben om Oulare en Avenatti aan elkaar te koppelen, met Oulare in de punt van de aanval en Avenatti in diens rug. Preud’homme is van mening dat Avenatti de geknipte man is voor die rol, maar de Zuid-Amerikaan vindt van zichzelf dat hij niet bewegelijk genoeg is om achter een aanvaller te functioneren. Avenatti zou wel eens hetzelfde traject kunnen volgen als zijn voorganger Igor de Camargo. De Braziliaanse Belg moest vooraan zijn meerdere erkennen in Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani en schoolde zich dan maar om tot schaduwspits. In die rol was De Camargo uiteindelijk wel een meerwaarde voor de ploeg.

SNELHEIDSDUIVEL

De andere nieuwkomers Nicolas Gavory, Mërgim Vojvoda en Selim Amallah, alle drie aan de aftrap in Brugge, maken deel uit van de zeven tot negen spelers die zich verzekerd hebben van hun basisstek. En het zijn die nieuwe mannen die zekerheden als Carcela naar de achterplan hebben geduwd. In Brugge werd Carcela zelfs geen invalbeurt gegund. Hij blijft voorlopig kalm, maar hij zal ook gezien hebben dat zijn concurrenten Mpoku, Lestienne en Amallah niet verzwakken en dat hij in de pikorde zelfs voorbijgestoken werd door Aleksandar Boljevic. Er zal al heel wat moeten gebeuren voor hij opnieuw een basisplaats mag claimen.

En dat geldt voor een half dozijn andere spelers die met serieuze adelbrieven konden zwaaien bij aankomst op Sclessin. Zo werd Vanja Milinkovic-Savic veroordeeld tot een rol als tweede doelman omdat Arnaud Bodart op een bijzonder sobere manier zijn job doet. En hoe zou het zijn met Denis Dragus? De Roemeen moest hetzelfde tracé volgen als zijn landgenoot Marin, maar kwam niet verder dan vier schamele minuten op het veld van Anderlecht. Een andere flop is Anthony Limbombe. Hij kreeg tot half september de kans om Lestienne en Mpoku uit de ploeg te spelen en sindsdien kwam hij mede door een blessure nog nauwelijks aan de bak. Zijn naam ging vorige week per toeval over de tongen omdat de politierechtbank van Brugge hem bij verstek had bestraft voor een zware snelheidsovertreding. In zijn tweede seizoen als trainer van Standard is Preud’homme hoe dan ook op weg om beter te doen dan vorig seizoen. Ondanks de grote namen die naast de ploeg vallen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content