Hij heeft op de weg (bijna) alles gewonnen waar hij zijn zinnen op had gezet en dus wil Mark Cavendish in 2016 een laatste droom vervullen: een olympische (gouden) medaille.

De Brit mikt daarvoor niet op de wegrace in Rio – een parcours voor klimmers – maar op het omnium op de piste. Cavendish’ motivatie spruit voort uit twee grote teleurstellingen die hij op de Spelen van 2008 en 2012 opliep. In Peking werd hij met Bradley Wiggins pas negende in de ploegkoers – waarna ze elkaar maanden niet meer spraken – en in de wegrit in Londen kon Team Britain het peloton niet samenhouden voor een massasprint.

De Manx Express hoopt in Rio op een derde keer, goeie keer. ‘Voor een olympische medaille zou ik zelfs een poging wagen als synchroonzwemmer. Het is het enige hiaat op mijn palmares. Op mijn dertigste heb ik nieuwe uitdagingen nodig, want de laatste jaren heb ik altijd hetzelfde gedaan’, vertelde Cavendish onlangs aan The Telegraph. Om aan te duiden hoezeer hij begaan is met zijn olympische missie: de Manxman heeft in de buurt van de Nationale Velodrome in Manchester al gezocht naar een huurappartement – zo veel tijd wil hij de komende maanden op de piste spenderen.

De kwalificatie voor Rio wordt op zich geen probleem. Met een tweede plaats in het omnium in Derby en een derde stek in het Duitse Dudenhofen verzamelde Cavendish in augustus genoeg punten om te mogen starten in de WB-manche in Cali, komend weekend in Colombia. Een plaats binnen de top 24 is daar al voldoende voor een olympisch ticket.

Groter probleem is dat een land slechts één renner voor het omnium mag afvaardigen. En de concurrentie in Groot-Brittannië is met Ed Clancy, brons op dat nummer in Londen, niet min. Clancy maakt echter ook deel uit van de achtervolgingsploeg (waarmee hij al twee keer olympisch goud won) en dat is prioriteit nummer een voor de Britten. Mogelijk zullen ze Clancy niet willen overbelasten en daar ligt een kans voor Cavendish. In zijn kaart speelt ook dat het puntensysteem van het omnium is gewijzigd: het laatste onderdeel, de puntenkoers, wordt het meest doorslaggevend en dat nummer is de specialiteit van de Manx Missile.

Op een olympisch ticket alleen uit respect voor zijn carrière rekent Cav alvast niet, en dat wil hij ook niet. ‘Ik ga alleen naar Rio als ik de beste Britse optie op een medaille ben.’ Etixx-Quick-Stepmanager Patrick Lefevere, die afkerig stond tegen zijn olympisch avontuur, zal hem alleszins niet meer tegenhouden. Bij Cavendish’ nieuwe ploeg, Dimension Data, is een deelname aan de Spelen geen probleem.

DOOR JONAS CRETEUR

‘Voor een olympische medaille zou ik zelfs een poging wagen als synchroonzwemmer.’ MARK CAVENDISH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content