De omgekeerde CL-wereld van Ajax: vorig jaar halve finale, nu terug voorronde

Mayke Wijnen Medewerker van Sport/Voetbalmagazine.

Ajax’ succesploeg staat voor een transformatie, maar ondertussen moet het zich opmaken voor de voorrondes van de CL, zo meldt Voetbal International.

Ajax speelde in mei nog de halve finale van de Champions League, maar de kampioen van Nederland meldt zich dit jaar weer gewoon voor de voorrondes van het miljardenbal. Trainer Erik ten Hag noemt die duels in Voetbal International ‘de wedstrijden van het jaar. Die je ook nog eens speelt in de moeilijkste periode.’

Wie komt, wie gaat, wie blijft

Spelers komen namelijk terug van toernooien met hun land en de transferperiode draait nog op volle toeren: wie komt, wie gaat, wie blijft? ‘We zijn begonnen met een groep spelers die een normale vakantie hebben gehad’, aldus Ten Hag. ‘Die kun je groep 1 noemen.’ Op 8 juli melden de Europese internationals zich: Daley Blind, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Dusan Tadic, Kasper Dolberg en Lasse Schöne. ‘Dat is groep 2. Blijft over: de deelnemers aan de Afrika Cup, Copa América en het EK U21. Die jongens komen apart van elkaar binnen, de een wat eerder dan de ander.’ Dat zijn onder anderen Hakim Ziyech (Marokko), André Onana (Kameroen), David Neres (Brazilië) en Nicolás Tagliafico (Argentinië).

Middenvelder Donny van de Beek kan rekenen op interesse van Real Madrid.
Middenvelder Donny van de Beek kan rekenen op interesse van Real Madrid.© Belga

Van de succesploeg van vorig seizoen zal vermoedelijk nog een groot deel vertrekken. Naast de transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona staat Ajax ook zeker voor een afscheid van De Ligt. Neres wordt al lang in verband gebracht met clubs van naam, en ook Ziyech heeft te kennen gegeven toe te zijn aan een nieuwe stap. Daarnaast is Real Madrid naar verluidt geïnteresseerd in Van de Beek en heeft Tadic interesse gewekt uit China.

Nieuwe status

Keeper Onana en linksback Tagliafico hebben aangegeven zeker in Amsterdam te blijven, en ondertussen is Ajax ook al druk doende op de transfermarkt. Het trok naast Lisandro Martínez, Kik Pierie, Kjell Scherpen en Razvan Marin ook international Quincy Promes aan voor 16 miljoen en probeert daarnaast Steven Bergwijn weg te lokken bij concurrent PSV.

Daarmee wordt de nieuwe status van Ajax duidelijk, dat het ‘Bayern van Nederland’ wordt genoemd. Vorig jaar begon de nieuwe missie van de Amsterdammers door het salarisplafond omhoog te trekken. Ajax kon zodoende Blind en Tadic halen en hoopt dit jaar Van de Beek met een sterk verbeterd contract over te halen in Amsterdam te blijven. En dan zijn er de miljoenen die alleen De Jong (75 miljoen) en De Ligt (vermoedelijk rond de 70 miljoen) al in het laatje brengen.

Het wordt dan ook een bewogen zomer voor Ajax, dat ondanks het transfergeweld en het gerinkel van de kassa de beentjes op de grond zal moeten houden: begin augustus staat het gewoon in de voorrondes van de Champions League. Zoals Ten Hag al zei: de wedstrijden van het jaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content