door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

De Beker van België heeft de afgelopen jaren al zijn geloofwaardigheid verloren. Niet eens drieduizend toeschouwers voor GBA-Sint-Truiden, vierduizend voor Anderlecht-Lokeren en Club Brugge-Lokeren. Te gemakkelijk wordt gezegd dat dit te maken heeft met een overvloed aan voetbal op de televisie, met een zekere verzadiging of met het gegeven dat er te weinig aantrekkelijke affiches zijn. Alsof Club Brugge-Lokeren op dat moment geen interessante wedstrijd was, zeker in het licht van dat wat zich net daarvoor in de competitie had afgespeeld.

Er wordt nu gefilosofeerd over mogelijkheden om de beker nieuw leven in te blazen. Er zijn ideeën over een poulesysteem waarin de eersteklassers nog meer worden beschermd. Ik vind dat onzinnig. Je kan net zo goed een formule bedenken waarin Anderlecht en Club Brugge maar in de halve finales in actie schieten. Wat heeft dat nog met de oorspronkelijke bekergedachte te maken ? Ik vond het al heel onverstandig dat de eersteklassers een paar jaar geleden pas vanaf de 1/16de finales mochten meedoen, terwijl ze vroeger al in de 1/32ste finales hun opwachting maakten. Clubs uit eerste provinciale of vierde klasse mochten het meteen vergeten om tegen een eersteklasser te spelen. Bekervoetbal impliceert dat je wedstrijden krijgt tussen David en Goliath en dat er wordt gestunt. Zoals Tielen dat ooit tot de halve finale doordrong. Of zoals Lauwe en Zwarte Leeuw die ooit de kwartfinale haalden.

Je moet de beker zijn oorspronkelijk gezicht teruggeven en naar andere middelen zoeken om de aantrekkelijkheid te verhogen. Het bekervoetbal is op dit moment veel te duur. Ik ben ervoor de toegangsprijs te beperken tot bijvoorbeeld vier euro. Nu moet er tussen de tien en de vijfentwintig euro worden betaald. Ik vind bovendien dat bekervoetbal gratis moet zijn voor de abonnees. Om dat allemaal te compenseren, kan er vanuit de Profliga of de voetbalbond een voorstel gedaan worden om de hele competitie aan een aantal sponsors te verkopen. Waarbij je kan streven naar een overeenkomst met een televisiezender die per seizoen bijvoorbeeld tien bekerpartijen rechtstreeks uitzendt. De reclameborden rond het veld zouden dan alleen die sponsors toekomen. Dat laat je toe om alle ploegen een startpremie te geven zoals dat ook in de Intertoto gebeurt. Dat bedrag kan iedere ronde worden verdubbeld. En natuurlijk mag je die bekerwedstrijden niet midden in de week programmeren. Het heeft ook absoluut geen zin om een halve finale met heen- en terugwedstrijden te laten spelen. Ik ben ervoor om de halve finales op een neutraal terrein te laten doorgaan. En ik vind ook dat het zou moeten verboden worden om het thuisvoordeel te verkopen. Sterker zelfs : de ploeg uit de laagste reeksen moeten volgens mij altijd thuis spelen. Als Club Brugge naar pakweg Vigor Hamme moet, dan zitten er gegarandeerd achtduizend man in het stadion. Dan krijg je een schitterende sfeer en een lastige wedstrijd voor Club, dat niet gewoon is om op een klein veld te spelen. Maar wat blijft daar van over als Vigor Hamme op Club Brugge aantreedt ?

De beker is een prachtige competitie. Maar niet als je eersteklassers een vrijgeleide geeft. Dan tast je alleen maar de geloofwaardigheid aan. En op termijn doe je dat niet ongestraft.

Waarom moeten de eersteklassers in de beker zo worden beschermd ?

CANAL +

Zaterdag 23.02 12u55 : Manchester United-Aston Villa

21u55 : Real Madrid-Alavés (ov)

23u40 : Kick+Rush

Zondag 24.02 16u15 : Kick+Rush (herhaling)

17u25 : Leverkusen-Borussia Dortmund

19u40 : Genk-Club Brugge

Maandag 25.02 20u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Dinsdag 26.02 00.25 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content