De AR Drone is zonder twijfel de beste quadricopter van zijn generatie. Deze minispion doet eenieders mond openvallen van verbazing en bewondering. Straks ook op de Spelen in Londen?

De verbaasde blikken van de mensen in het park die de AR Drone voor het eerst zien overvliegen, zeggen alles over hoe groot de fascinatie voor de nieuwste creatie van technologiegigant Parrot is. Deze telegeleide quadricopter, die twee jaar geleden al de wereld met verstomming sloeg, heeft nu dus een opvolger: de AR Drone 2.0.

Absolute troef van de AR Drone is de gebruiksvriendelijkheid. Zelfs wie nog nooit van een quadricopter heeft gehoord, kan hem meteen besturen. Voor de besturing is er keuze tussen een touchscreen of de gyroscoop van een (Android) smartphone of (Apple) tablet. Het gadget waar alle hightech-lovers weg van zijn, is evenwel toch nog steeds moeilijker te besturen dan de traditionele modelhelikopters. Wel handig is het feit dat je met amper twee keer snel na mekaar drukken, op een van de joysticks op het touchscreen, een mooie salto kunt uitvoeren. Met de AR Free-flightapplicatie kun je de Drone niet alleen besturen vanop een afstand, hij registreert ook de hele omgeving dankzij de frontale camera en de camera op de onderzijde.

Die laatste mag dan nog wel steeds in een vrij lage resolutie filmen, de frontale camera filmt al in high definition (720p). De live-uitzending van het opgenomen filmmateriaal via de tablet ziet er daardoor verbluffend uit. Gezien de omvang en het feit dat hij goed in de hand ligt, is de tablet ongetwijfeld de beste manier om de AR Drone te besturen. Al zou het wel kunnen dat de professionals deze manier van besturen maar niets vinden. Het verschil met de gewone joystickbediening is wat nauwkeurigheid betreft immers best wel groot. De nieuwe AR Drone is dan wel stabieler in de lucht dan zijn voorganger, aan de autonomie van de batterij (die overigens compatibel is met het vorige model) is er nog steeds niets veranderd. Concreet betekent dat dus dat je slechts een tiental minuutjes kunt vliegen – en dan moeten we daar eerlijkheidshalve nog bij vermelden dat de controle over de Drone de laatste twee, drie minuten aan stabiliteit moet inboeten.

De AR Drone 2.0 is nog steviger dan het vorige model en overleeft dan ook moeiteloos enkele lichte crashes. Ga je toch eens iets te hard tegen de grond, dan zijn er nog de vele wisselstukken die Parrot aanbiedt. Zo kun je op het internet een handige Do It Yourself-kit kopen voor een zeer schappelijke prijs. Een idee dat in een tijd waarin men alles bij de eerste hapering weggooit en vervangt alleen maar kan worden toegejuicht.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content