Analist Wim De Coninck zag het defensieve compartiment van Zulte Waregem in het UEFA Cupduel tegen Newcastle goed standhouden. Een positief rapport.

Dat Francky Dury constant voor vier man in zone kiest, is een vaststaand gegeven. “Ik vond het knap dat hij niet overschakelde naar een vijfmansverdediging”, zegt Wim De Coninck. “Hij is consequent en schenkt hen veel vertrouwen. Alleen veranderde de veldbezetting ietwat. Er wordt nu teruggegrepen naar een 4-2-2-2, met een vierkant op het middenveld. Daardoor valt de dubbele flankbezetting van de succesvolle 4-5-1 weg, wat het voor de backs niet meer zo comfortabel maakt. Aangezien er nu meer volk centraal op het middenveld staat en beweegt, dreigt er een onderbezetting van de flanken. Céléstine Babayaro maakte daar in het begin van de wedstrijd veelvuldig gebruik van, waardoor Tjörven De Brul op de rechterflank vaak twee tegen één kwam te staan. Zeker als je weet dat Damien Duff zich nog in jouw buurt ophoudt, is het slim je te laten zakken. Maar dat betekent natuurlijk ook dat die hele defensie achteruit moet kruipen, waardoor je vrij dicht tegen je eigen zestien meter gaat spelen. StefanLeleu en De Brul voelen zich daar comfortabeler bij, omdat er dan minder ruimte ligt in hun rug.

“Leleu kent geen problemen met wendbare aanvallers. Na Mustapha Jarju van Lierse hield hij nu ook Obafemi Martins uit de wedstrijd. Ook Antoine Sibierski zag ik niet, behalve bij dat schitterende doelpunt na een klutsbal. Centraal achterin verloren Leleu en Frédéric Dindeleux geen enkel luchtduel op de flankvoorzetten. Eigenlijk werd Zulte Waregem nooit echt uit verband gespeeld, zolang het fris zat. De organisatie klopte. Tegen die schitterende infiltratie van Kieron Dyer, die dat als de beste kan, viel weinig te beginnen, omdat Karel D’Haene onvoldoende volgde en Dindeleux het gat niet dicht kreeg. Laatstgenoemde is geen vaste waarde, maar geraakt door zijn positiespel en linksvoetigheid in de ploeg bij blessures of schorsingen van Leleu en De Brul.

“Er bestonden wat twijfels over De Brul als rechterverdediger, want het was toch lang geleden dat hij daar nog speelde. Hoewel hij bij Lokeren als spits werd gevormd, begon hij toch als back bij Club Brugge. Maar De Brul kon me opnieuw bekoren, omdat hij drie tot vier keer mee diep ging. Dan was het ook logisch dat Tjörven op een bepaald moment in ademnood kwam. Vraag het maar eens aan Olivier Deschacht. Als je het gewend bent om centraal te spelen en je moet plots weer de flank afdraven, dan kan dat vooral qua loopvermogen en uithouding aardig tegenvallen. Maar zolang De Brul fit zat, zorgde hij voor iets extra’s. Op een bepaald moment kwam er een voorzet van James Milner vanop links, waarbij hij uitstekend – in de rug van Leleu – naar binnen dekt. Dat zijn pluspunten.

“Ik geef de verdediging een positief rapport. Je kan immers niet alles vermijden. De tegenstander krijgt altijd kansen. De manier waarop Duff met zijn individuele acties de rechterflank van Zulte Waregem pijn deed, ligt vooral aan zijn klasse. Omdat De Brul zich goed herstelde, moest Newcastle na tien minuten al het spel naar de andere kant verleggen, waar Milner op een sterke Loris Reina botste. Die laatste moest niet zoveel uitstappen, want : hij werd ontlast door Stijn Meert, die goed uitviel naar links.”

Pieter Merlier

“Uitstekend, een van zijn betere duels. Op geen foutje te betrappen. Pakt voor de rust twee cruciale ballen. Als ik toch wat detailkritiek mag geven : hij moet niet te snel vertrekken bij een penalty. Hij moet durven wachten en niet anticiperen. Wil zich duidelijk bewijzen.”

Loris Reina

“Zit in een sterke periode. Sterk aan de bal, goed meevoetballen, durft de flank afgaan. Hij wordt weinig uitgespeeld. Duwt zijn rechtstreekse tegenstander altijd perfect naar binnen, waardoor hij in het dichtbevolkte centrum terechtkomt. Heeft zich alleszins goed ontwikkeld, moet veel vertrouwen krijgen.”

Tjörven De Brul

“Hield goed stand. Werd er geen enkele keer uitgelopen. Wist zijn gebrek aan snelheid perfect te compenseren door zijn voetbalintelligentie. Verstandige voetballer, die goed inspeelt. Alleen was de drang om mee te gaan er iets te veel aan.”

Stefan Leleu

“Zijn ervaring bracht al heel wat op. Verbeterde de laatste jaren voetballend, speelt zuiverder. Maar de jaren beginnen toch wat te wegen. Dat steek je niet weg. Hij werd maar één keer gepasseerd en het was prijs, met geel tot gevolg. Heel slimme en lepe verdediger. Brengt de tegenstander graag uit concentratie.”

Frédéric Dindeleux

“Altijd degelijk, kopbalsterk en beschikt over een goede lange bal. Maar ik hou toch altijd het meest mijn hart vast als hij aan de bal komt. Zijn uitvoetballen is zeer voor verbetering vatbaar. Zwakste verdediger van de vier, heeft de meeste foutjes nodig. Ongelukkige owngoal.”

door frédéric vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content