De paradox Kompany

© BELGAIMAGE

Toen Vincent Kompany de avond van de overwinning op Waasland-Beveren op het veld van de Freethiel verscheen, maakte hij wiskundigen gelukkig. Het was immers de 14e basisplaats voor de kapitein van paars-wit sinds zijn terugkeer naar Brussel, en dat op de 28e speeldag. Dat is een mooi afgerond gemiddelde van 50 procent, maar eveneens een pijnlijk. Op een mogelijk totaal van 42 punten in die 14 wedstrijden, pakte Anderlecht er 18 met Vince the Prince op het veld. Zonder hem pakten zijn ploegmaats er 22 in die andere 14 matchen. De schaduw van die statistiek ligt vooral over de eigen grote rechthoek: paars-wit incasseerde 16 goals met Kompany tussen de lijnen, tegenover 13 wanneer hij niet in de ploeg stond. Dat roept met reden de vraag op: zouden de Brusselaars minder goed verdedigen wanneer de – in theorie – beste verdediger van de competitie zijn achterhoede dirigeert?

Zijn verdedigende statistieken zijn erg doorsnee.

Buiten die cijfers, die meteen van de rangschikking zijn af te lezen, spreken de statistieken wél in het voordeel van de Rode Duivel. Met hem erbij geeft Anderlecht slechts 1,06 expected goals weg (elke doelpoging krijgt een waarde tussen 0 en 1, afhankelijk van de waarschijnlijkheid dat ze een doelpunt oplevert). Dat is een cijfer dat ongeveer gelijk is aan dat van Standard, Gent of Charleroi. Maar dat klimt naar 1,76 per wedstrijd wanneer Kompany geen titularis is. Anderlecht zou dus minder moeten incasseren met de kapitein erbij, maar incasseert net méér. Omdat er meer risico’s worden genomen?

Het voetbal van paars-wit is ambitieuzer wanneer zijn spirituele leider op het veld staat. Het gemiddelde van 541 passes per wedstrijd met Kompany erbij zakt naar 478 wanneer hij niet in de ploeg staat. Het is vooral met de bal aan de voet dat hij zich manifesteert. Gemiddeld laat de Brusselaar zijn ploeg 8,74 meter terreinwinst per minuut boeken, een teken dat zijn voetbal gericht is op veroveren. Verdedigend daarentegen zijn Kompany’s statistieken erg doorsnee. Hij bekleedt vaak de positie van controleur, bijna als libero, door de manier waarop hij aan zijn blok dekking geeft en een minimum aan duels aangaat. Terwijl Brandon Mechele, toch ook de laatste schakel in het verdedigende systeem van Club Brugge, 5,3 verdedigende duels per match uitvecht, is dat bij Kompany maar 3,6. Vaak komt hij pas in laatste instantie tussenbeide. Hendrik Van Crombrugge heeft trouwens minder werk op te knappen wanneer zijn kapitein op het veld staat (vijf schoten binnen het kader per match zonder Kompany, vier met hem erbij). Alleen het scorebord lijkt dus de betrouwbaarheid van Kompany te ontkennen.

Cijfers

8,74

Gemiddeld laat Vincent Kompany de bal 8,74 meter per minuut vooruitgaan op het veld. Qua ball progression doet alleen Philippe Sandler beter.

22,85

Met Kompany speelt Anderlecht meer offensief. Met hem op het veld raakt paars-wit gemiddeld 22,85 keer per wedstrijd in de backlijn van de tegenstander, tegenover 17,70 keer wanneer hij afwezig is.

68 %

De kapitein van paars-wit wint slechts twee verdedigende duels op drie. Dat is minder dan Hoedt, Vanheusden of Lucumí.

+0,6

De balans tussen gecreëerde en toegestane expected goals is positief met Kompany.

57,5 %

Met Kompany op het veld is het paars-witte balbezit het op één na beste van de competitie. Zonder Kompany zakt dat naar 54,1 %.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content