Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Onder Trond Sollied heet Club Brugge een machine met makkelijk inwisselbare onderdelen te zijn. De stukken 1, 2, 26, 6, 5, 3, 8, 14, 7, 11 en 18 werden dit seizoen het vaakst gebruikt.

1. (Dany Verlinden)

“Ik sluit niet uit dat ik deze keer álle wedstrijden speel”, sprak hij vorige zomer op zijn negenendertigste verjaardag laconiek. En alzo geschiedde warempel bijna. Versterkt met de aanvoerdersband had hij blijkbaar weinig of geen last van slijtageverschijnselen aan rug, achillespezen of buikspieren, tot in april dan toch plots zijn rug blokkeerde. Nog immer een kat van een doelman, deed hij het bijwijlen briljant. Pakte cruciale ballen in de voorrondes van de Champions League, waaronder twee strafschoppen tegen Shaktar Donetsk. Na vijftien seizoenen Club Brugge en meer dan 400 wedstrijden kreeg hij nog een contractverlenging van een jaar en mag hij daarna voor bewezen diensten keeperstrainer zijn.

2. (Olivier De Cock)

Dynamische rechtsback die zijn concentratie nog iets beter moet zien vast te houden. Begon het seizoen met de Brugse Metten tot zijn eigen verbazing op de invallersbank, maar sloeg hard terug. Als middenvelder in een veredeld B-elftal stelde hij bij landskampioen Genk met een knal in de kruising de Supercup veilig, waarna hij met een hefboombeweging van de onderarm al wie aan hem had durven twijfelen van een supplementair antwoord diende. Spiritueel begeleid door zijn vrouw ontdekte hij met de kracht van positief denken de rust en het vertrouwen in zichzelf. Speelde zich in de gunst van bondscoach Aimé Anthuenis en mag zich ondertussen basisspeler van de nationale ploeg noemen. Sterk seizoen. De Premier League komt dichterbij.

26. (Birger Maertens)

Jan zonder Vrees werd seriéus getest. Drie uitsluitingen in tien dagen. Een keer tegen Stuttgart, een keer tegen Anderlecht en een keer tegen Sint-Truiden. Eerder al had een slippertje van hem in de beslissende slotwedstrijd in Lokomotiv Moskou aan de basis gelegen van de uitschakeling in de Champions League. Ja, de revelatie van vorig seizoen ging dit keer door diepe dalen. Sprak zelfs van stoppen, maar kwam gelukkig snel tot het inzicht dat Club Brugge geen caféploeg is. Nog op zoek naar een nieuw evenwicht herstelt hij zich moeizaam van de harde lessen. Veelzeggend over zijn potentieel als centrale verdediger is dat hij altijd het vertrouwen is blijven genieten van zijn trainer en ook altijd tot de selectie van de nationale beloften is blijven behoren.

6. (Philippe Clement)

Alweer afgeremd door blessures kwam hij pas in de ploeg toen centraal achterin 30. ( Marek Spilar) uitviel. Winning en fighting spirit zijn zijn kwaliteiten. International geweest onder Georges Leekens en Robert Waseige speelde hij zijn beste interlands op posities die binnen de visie van Trond Sollied niet eens bestaan (die van voorstopper of die van tweede verdedigende middenvelder) of waarop de Noor hem blijkbaar niet zo top vindt (die van controlerende middenvelder, zelfs niet als 3. ( Timmy Simons) achterin speelt). Hoewel vier jaar geleden gehaald door René Verheyen als opvolger van Franky Van der Elst ziet de huidige coach van Club in hem dan nog eerder een offensieve, zonder bal infiltrerende, kopbalsterke middenvelder. Degelijk seizoen als centrale verdediger, regelmatig scorend op stilstaande fazen.

5. (Peter Van der Heyden )

Linksback met de capaciteit om het spel te maken; sterk en ook vrij snel, maar vooral begiftigd met een voor een verdediger zeldzame techniek. Groot infiltratievermogen. Moest nog leren verdedigen toen hij drie jaar geleden van Aalst naar Brugge kwam, maar maakt langzaam vooruitgang. Ongeduldig, op en naast het veld. No limits, op voorwaarde dat het kopje helder is en emoties hem niet te veel parten spelen – en daar is nogal wat werk aan. Dit seizoen onder Aimé Anthuenis linksachter van de nationale ploeg geworden. Voert lange en moeizame onderhandelingen over een nieuw, fatsoenlijk contract bij Club, maar ook niet vies van een stap naar het buitenland.

3. (Timmy Simons )

Winnaar van de Gouden Schoen 2002, die hij dankt aan zijn regelmaat en aan het surplus aan weerbaarheid dat hij Club Brugge en de nationale ploeg in moeilijke omstandigheden biedt. Meester in de balrecuperatie. In al zijn eenvoud en efficiëntie steeds meer présence. Zie ook de koelbloedigheid waarmee hij beslissende strafschoppen omzet. Even onverzettelijk als flexibel reikt hij steeds hoger. Als hij op het middenveld speelt, wordt hij gemist achterin en als hij achterin speelt, wordt hij gemist op het middenveld. Club Brugge heeft één Timmy Simons te weinig. Vice-aanvoerder en toekomstig aanvoerder, als hij nog een tijdje blijft tenminste. Flirtte even met Schalke 04, ging er zelfs kijken, maar tekende bij toen een concreet bod uitbleef.

8. (Gaëtan Englebert )

Zo’n groot loopvermogen dat er Keniaans bloed in zijn stamboom vermoed wordt. Zette zijn groeiproces als één van de twee offensieve middenvelders in het typeconcept van Trond Sollied verder. Enkele uitstekende prestaties in de Champions League. Dwong door zijn enorme actieradius een grote vrijheid af in een nochtans strakke organisatie. Speler van Club Brugge die het vaakst aanspeelbaar is. Moet opletten voor nonchalance. Volgende stap in zijn ontwikkeling moet zijn : concentratievermogen vergroten en slordigheden bannen, nog preciezer worden bij zijn vele infiltraties in en rond de zestien meter van de tegenstander. Veel assists, te weinig goals. Belgisch international geworden. Tekende een nieuw langdurig contract.

14. (Nastja Ceh )

Mentaal en fysiek zwaar op de proef gesteld sedert hij als Sloveens voetballer van het jaar in Brugge landde. Anderhalf seizoen en menig persoonlijk crisisje later met de voeten op de aarde gekomen en basisspeler geworden toen hij het al niet meer verwachtte. Greep zijn kans toen 16. ( Sergyi Serebrennikov) geblesseerd uitviel en houdt sedertdien ook 32. ( Alin Stoica) uit de ploeg. “Nooit gedacht,” grijnst hij nu, “dat ik zo’n sterk karakter heb.” Geweldige linker, een troef in dieptepassing en op stilstaande fazen. Verhoogt de balcirculatie en het scorend vermogen van het middenveld. Onder andere een even belangrijke als mooie vrijschopgoal tegen Shaktar Donetsk. Volgende stap : zijn gemiddelde prestatie verhogen.

7. (Gert Verheyen )

Merkwaardige seizoenstart, nadat hij na het WK in Japan en Zuid-Korea met 50 caps een punt achter zijn loopbaan als international had gezet “om zich voortaan volledig te kunnen concentreren op Club Brugge”. Begon met zijn aanvoerdersband in te leveren uit ongenoegen over een (betwist) kranteninterview met de trainer over zijn persoon, was dan plots ook geblesseerd, maar kwam na de kwalificatie voor de Champions League snel en sterk terug om 17. ( José Duarte) als rechterspits af te lossen. Allrounder. Forceert iets minder dan vroeger. Nog linker geworden. Vindt dat zijn plaats niet rechts maar centraal in de spits is, maar blijft niettemin veel scoren onder Trond Sollied, meer dan ooit in zijn carrière zelfs.

11. (Sandy Martens )

Onverwachte afwezige in de basis bij het begin van het seizoen, toen de plaats van rechterspits van 7. (Gert Verheyen) vacant was. Keerpunt kwam er in de Champions League tegen Galatasaray, toen hij centraal in de spits als vervanger van 19. ( Rune Lange) aanvankelijk kans op kans miste, dan toch scoorde en uiteindelijk vertrokken bleek voor zijn beste van ondertussen al vier jaar Club Brugge. Zo goed en productief in haast alle spelonderdelen dat ook de bondscoach niet aan hem voorbij kon. Dertig geworden en eindelijk het ouderlijk dak verlaten, zegt hij mentaal sterker te staan dan ooit. Als hij voortaan inderdaad nooit meer aan zichzelf gaat twijfelen, is de vraag wie of wat hem nog uit de basis kan houden.

18. (Andrés Mendoza )

Deed zeer sporadisch denken aan de videotape die vier jaar geleden aan zijn komst naar Brugge voorafging, zoals bijvoorbeeld bij zijn tweede goal tegen Dynamo Boekarest, maar blijft toch vooral de makkelijkste doelkansen verkwanselen. Voor wie er zich niet aan ergert en er geen nadeel van ondervindt, is zijn gedrag inmiddels bij momenten een exotische slap stick geworden. Miste na een handgemeen op training met 10. ( Bratislav Ristic) drie wedstrijden in de Champions League. In functie van hogere aspiraties binnen de EU wil hij zich laten naturaliseren. Verloor op het eind van een seizoen zonder progressie zijn basisplaats aan 33. (Bengt Saeternes) toen hij te laat van een interland met Peru terugkeerde.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content