De reuzen van Royal Antwerp FC

© belgaimage

Met zijn 1m75 viel Daniel Opare een beetje uit de toon. De Ghanese linksback leek wel op een pocketvoetballer tussen zijn tien ploegmaats die aan de aftrap stonden en van wie de lengte schommelde tussen 1m85 meter en 1m92. Vorig seizoen troefde Antwerp zijn tegenstanders af door gestalte in de weegschaal te gooien, de lijf-aan-lijfgevechten te winnen en een individuele dekking over het hele speelveld toe te passen. De bovengemiddelde postuur van de spelers moet ook dit seizoen het belangrijkste wapen worden in het voetbal van Laszlo Bölöni.

Tegen Club Brugge tekende de Roemeense coach een middenveld uit in een ruitvorm om de individuele acties van de titelhouder te beperken. Jelle Van Damme moest het spoor van Ruud Vormer volgen, Sambou Yatabaré ontfermde zich over Hans Vanaken, terwijl Faris HarounSiebe Schrijvers moest opvreten. Het Brugse middenveld werd fysiek weggeblazen en had alle moeite om het juiste tempo aan te geven. Daardoor waren de momenten waarop de bal in een van de twee rechthoeken opdook eerder schaars.

Club verdedigde ver van zijn eigen box omdat het besefte dat de torens van Antwerp een ravage konden aanrichten in de rechthoek. De Great Old van zijn kant had zijn zestienmetergebied vergrendeld door de reus Simen Juklerod op de linksachter te posteren als aanvulling bij de imposante verschijningen Dino Arslanagic en Matheus Borges. Met de manier waarop Antwerp beide rechthoeken op numeriek en fysiek vlak domineert, heeft het zichzelf al gemanifesteerd als een ernstige kandidaat voor play-off 1. De Antwerpenaren werden door Club Brugge slechts een keer overlopen en staan in het algemeen bijzonder weinig grote kansen toe.

Om Sinan Bolat voor het eerst dit seizoen te kloppen profiteerde Club Brugge optimaal van de verwarring die was ontstaan in de Antwerpse organisatie. Van Damme stapte te hoog uit en moest de dekking van Vormer overlaten aan Jonathan Bolingi. De aanvaller van stamnummer één, die het niet gewend is om mandekking te spelen, verloor de Nederlander uit het oog, dwong Borges om zelf op Vormer te verdedigen en de jonge Loïs Openda alleen te laten. Die kon uiteindelijk een bal van Vanaken in ontvangst nemen en de Gouden Schoen het openingsdoelpunt van de match aanbieden. Dat soort fases toont aan dat individuele mandekking zijn limieten heeft. Antwerp slaagt er echter in om die situaties tot een minimum te beperken en zo een wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content