Woensdag 18/6

“Wedden dat ze een andere Pipo kiezen”, zo schreven wij hier twee weken geleden over de opvolging van Guido Van Liefferinge aan het hoofd van Nieuwsblad en Volk. Frank Buyse ! Jamaar enfin. De man die onze VVÇC-voorzitter Çois Colin de sportredactie heeft uitgejaagd. Bij de VUM zijn ze geschift, die conclusie staat nu vast. Hoewel aan alles positieve kanten zijn. Buyse moet nu vervangen worden als chef-sport, zodat wij weer enige hoop koesteren dat zijn opvolger de rangschikking van eerste klasse opnieuw zal opsplitsen naar thuis- en uitmatchen.

Donderdag 19/6

‘Deze week uit de VM-knipsels’ . Dat is de titel van onze privé-zomerserie, waarvan de verplaatsingskosten lichtjes afsteken tegen die van de officiële : ‘De roots van Europese toppers’ . Want wij kennen die kerels van de redactie een beetje, het begrip ‘Europese topper’ zal rekbaar zijn. Daar mag al eens een Braziliaan bij zitten of een Argentijn, en mits wat speuren is er wel ergens een topper geboren in Trinidad. Of op een Afrikaanse bestemming waar Hilton en Sheraton een comfortabel hotel met zwembad en gezellige bar hebben neergepoot. Nairobi. Met gratis shuttle naar de Kilimanjaro, bijzonder aan te bevelen. Nu nog een Keniaan vinden, zal u zeggen. Zes ! Wat zeggen wij ? Zeven. Als het moet vinden ze op de redactie van VM zeven Kenianen die het in het Europees voetbal tot de top hebben geschopt. Koffer toe, tickets afhalen en wegwezen.

Met de eerste aflevering, op zoek naar de roots van David Beckham, hebben wij ons alvast een breuk gelachen. Dat sturen wij persoonlijk in voor de persprijs. Wij vragen ons af of Peter T’Kint het niet met opzet heeft gedaan. Om Jacques Sys, die waakt over het budget als een moederkloek over haar kuikentjes, tot meer gulheid aan te zetten.

Een week later dreef Peter het helemaal op de spits : Van Nistelrooy. Ruuds roots. Liggen ergens in de buurt van Oss, bij wind mee een half uurtje vanuit Antwerpen. Ruud begon bij Nooit Gedacht Geffen. T’Kint : “Bij het binnenrijden van het dorpje botsen we op een molen.” Wie goed kijkt, ziet Peter op de foto effectief onder een kolossale molen staan. Het is opzettelijk, vergis u niet. Kijk maar eens of ze deze week al niet richting Parijs zijn opgeschoven. En vanaf volgend nummer is het transcontinentaal te doen.

Vrijdag 20/7

Uw scout blijft thuis, er moet iemand de planten water geven. En dus zitten wij weer in onze knipsels te grasduinen. Lees even mee, en houd er vooral uw aandacht bij : “Hoewel Beenhakker zelf nooit verder kwam dan de amateurs van Terido, Xerxes en Zwart-Wit ’28, verwierf hij als oefenmeester wereldfaam. Hij begon zijn trainerscarrière bij SV Epe. Daarna was hij onder meer in dienst bij Go Ahead Eagles, Veendam, Cambuur, Feyenoord, Ajax, Real Zara- goza, Volendam, Real Madrid, Grasshoppers Zürich, América (Mexico), Istanbul- spor, Guadalajara en Vitesse. Ook had hij het Nederlands elftal en het nationale team van Saudi-Arabië onder zijn hoede.”

Hallo zeg. “Hij was onder meer in dienst.” Onder meer ! Dat wil zeggen dat er nog andere clubs waren, waarvan de namen de redactie even ontsnappen. Wij zijn al ter hoogte van Real Zaragoza de tel kwijt, maar zorgvuldig turven brengt ons bij zestien. Veertien clubs, en twee nationale ploegen. En dat is dan nog zuinig berekend, want Leo is overal een keer of drie geweest. En het technisch directeurschap bij Ajax moeten we er toch ook bijtellen : zeventien.

En nu is hij dus weer weg. Om privé-redenen. Had iets met een secretaresse bij Ajax. Dat had Uli Höness bij Bayern ook : ruzie. Maar bij de in weerwil van zijn naam gevoelige Beenhakker was het een romance. “Zij wilde een romance, haar hartje zei bonck bonck. Zij maakte haar avance, vergeefs bij Ivan Sonck. Probeer het te begrijpen, zei hij haar na de klap. Ik dans slechts naar de pijpen, van moeder wetenschap.” Daar hebben wij een keer vijfduizend frank mee verdiend bij Humo, echt waar.

De romance van Don Leo bracht minder op : biezen pakken en weer naar Mexico. Waarmee de teller op minstens achttien staat. Van iemand die achttien keer van werkgever verandert, kan men twee dingen zeggen : of hij is overal geliefd, of ze zien hem overal graag vertrekken. Aan hoeveel is Frank Buyse ?

door Koen Meulenaere

‘De romance van Don Leo bracht minder op.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content