Zomaar een bericht in Het Laatste Nieuws van donderdag : “AA Gent stuurt Jérôme Lempereur naar de B-kern. Club Luik meldde zich voor hem, maar Lempereur weigert naar de Vurige Stede te gaan. Daarom stuurt AA Gent hem prompt naar de B-kern.” Een lot dat tientallen andere profs eerder al ondergingen. Wat denkt de spelersvakbond Sporta hier eigenlijk van ? Wordt hier niet onrechtmatig – want om niet-sportieve redenen – aan de broodwinning van voetballers geraakt ?

In tegenstelling tot wat soms wordt geïnsinueerd, kijkt Sporta niet werkloos toe aan de kant, benadrukt Marcel Van Mol. Hij zegt de laatste vijf jaar nooit zoveel werk te hebben gehad in de zomer als nu. Met zestig procent van alle eersteklassespelers als lid komt Sporta handen te kort. Het probleem van de B-en C-kernspelers is dagelijkse kost. “Doorgaans komen we daar niet mee naar buiten omdat dat meer nadelen dan voordelen oplevert”, legt Van Mol uit. “Wij vragen dat zo’n spelers een menselijke behandeling ondergaan. De betalingen gebeuren meestal zoals het hoort, maar het kan niet dat ze overdag niet mogen trainen of, zoals bij Harelbeke, ’s middags geen eten krijgen na de ochtendtraining. Wij vragen ook dat spelers die men kwijt wil, vrij mogen vertrekken. Bij degenen met een zwaar contract is dat vaak al wel het geval, bij anderen waar de club geld ruikt niet. Waarom dan geen constructie uitdokteren waarbij de oude club een deel van het loon blijft betalen ?”

Van Mol raadde Sportalid David Paas (RC Genk) af om naar de rechter te stappen : “Omdat het volstaat dat je op een rechter valt die de materie niet kent of aanvoelt om weer helemaal van nul te moeten beginnen. Met een morele klap op de koop toe. Zoals nu gebeurde.”

Betalingsproblemen doen zich in eerste klasse vooral voor bij Beveren (intussen opgelost) en Eendracht Aalst. Bij Beveren was er een akkoord dat de spelers op de eerste competitiedag zouden staken als er op dat moment geen betaling zou zijn gebeurd. Uiteindelijk kwam de club de afspraken tijdig na. Bij Aalst is het lijstje van wie nog betaald moet worden, net als vroeger bijzonder lang aan het worden. In tweede klasse wordt met KV Mechelen naar een oplossing gezocht. Met RC Zuid-West-Vlaanderen (ex-Harelbeke), waar een betalingsachterstand van vijf maanden een normale zaak heet te zijn, blijft het aanmodderen. Een schande, noemt Van Mol het, bij een club met een leugenachtige voorzitter die naam niet waardig. “Wij zeggen de spelers altijd dat ze geen twee maanden moeten wachten om de club in gebreke te stellen”, aldus Van Mol. “Alleen is dat niet altijd eenvoudig. Want voor een klacht bij de bond moeten ze wel een kopie van hun contract tonen. Maar wat blijkt ? Dat sommige spelers niet eens een afschrift van hun eigen contract in hun bezit hebben.” (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content