Francesco Totti kreeg als Europees topschutter de Golden Shoe van de ESM (European Sport Magazines) voor het seizoen 2006/07. Hij verhult niet dat hij opnieuw even goed wil doen.

Als Francesco Totti het over de nadelen heeft die gepaard gaan met een grote populariteit, krijgt hij een melancholische blik in de ogen. “Het is al acht jaar geleden dat ik nog eens op mijn gemak in het stadscentrum heb gekuierd. En dat was dan nog ’s nachts. De laatste keer dat ik echt in mijn eigen stad heb kunnen wandelen, moet ik een jaar of achttien zijn ge- weest …” De jonge Francesco was toen nog een vedette in wording. Intussen houdt hij fier de trofee van beste doelschutter op het oude continent vast. Hij was al een vedette als trequartisti – foerier van de spitsen – en is dat nu ook als echte goalgetter.

Had je ooit gedacht deze bekroning te zullen krijgen ?

Francesco Totti : “Neen, nooit. Vroeger dacht ik veel meer aan assists dan aan doelpunten. Omdat AS Roma twee jaar geleden plots zonder echte diepe spitsen zat, schoof ik wat naar voren. En ik moet toegeven dat ik me nog meer amuseer als ik zelf scoor dan als ik een ander laat scoren.”

Het is de allereerste keer dat een echte nummer 10 de Golden Shoe ESM wint. En om een laureaat van de Italiaanse topschuttersstand te vinden die geen spits is, moeten we terug naar de tijd van Michel Platini en Diego Maradona. Zie je zelf gelijkenissen met die twee ?

“Niet veel alleszins. Weet je, het voetbal is ondertussen sterk veranderd. Alles is nu veel moeilijker en als spits moet je volgens mij nu een stuk sterker en completer zijn dan toen.”

Wie zal de Golden Shoe in 2008 winnen ?

“Ik denk dat het David Trezeguet wordt. Luca Toni wordt ook een gevaarlijke klant want die kan bij Bayern veel scoren. Maar ik zal zelf ook mijn best doen om voor een bisnummer te zorgen.”

Heel sterk team

Naast deze trofee won je met AS Roma ook de Italiaanse beker en de Italiaanse supercup. Is dat genoeg om de Gouden Bal te krijgen ? En wie is daar volgens jou favoriet voor ?

“De namen waaraan ik spontaan denk zijn die van Kaká, Cristiano Ronaldo en Ruud van Nistelrooy. Maar ik heb inderdaad wel enkele troeven in handen. Het zal wel belangrijk zijn om ook in de eerste poulewedstrijden voor de Champions League sterk te spelen.”

In de competitie ben je met Rome sterk gestart. Is jouw ploeg titelkandidaat ?

“Ik vind dat we ons niet moeten verstoppen. Ik beschouw AS Roma als één van de vier ploegen die de scudetto kunnen pakken. We beschikken over een heel sterk team. Maar anderzijds weet ik maar al te goed dat je niet te vroeg victorie mag kraaien, want de hoogste toppen en de diepste dalen liggen in deze stad dicht bij elkaar.”

Roberto Mancini, de coach van Inter, verklaarde dat Rome niet slecht speelt, maar voegde er fijntjes aan toe dat jullie in de vorige competitie 22 punten minder haalden dan Inter …

“Die cijfers kloppen natuurlijk. Maar hij beschikte over een kern met veertig spelers, terwijl wij het altijd met hetzelfde team moesten doen, aangevuld met enkele jongens die weinig ervaring hebben op het hoogste niveau.”

Als men enkel rekening zou houden met de elf basisspelers, zouden jullie dus sterker zijn ?

“Ik denk het wel. Maar dat belet niet dat Inter het te kloppen team blijft. En Milan geeft zich natuurlijk ook nooit over. Hebben jullie de finale van de Europese supercup gezien tegen FC Sevilla ? Je zag toch hoe sterk de rossoneri zijn, met als één van de exponenten daarvan Pippo Inzaghi.”

Luiaard en toerist

Hoe zit het met de verwachtingen voor de Champions League ?

“Natuurlijk droom ik ervan om die te winnen, maar het kransje favorieten blijft elk jaar hetzelfde. Behalve de grote Italiaanse teams heb je nog Real Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester United en Bar- celona. Bij de Catalanen is het volgens mij trouwens perfect mogelijk om de vier superaanvallers, Ronaldinho, Samuel Eto’o, Lionel Messi en Thierry Henry, samen op te stellen.”

Leeft de wedstrijd tegen Manchester United al ? Want jullie azen natuurlijk op een revanche na wat jullie daar vorig seizoen is overkomen. De Britse tabloids zijn er al volop over bezig …

“Natuurlijk zou ik nu graag eens met 7-0 winnen. Maar goed … De tabloids schrijven wat ze schrijven om zo veel mogelijk kranten te verkopen. Elk zijn vak.”

Hoe is je afscheid van de nationale ploeg eigenlijk verlopen ? Zou je bij de Azzurri gebleven zijn met Marcello Lippi als bondscoach ?

“Dat afscheid is goed verteerd, ook al besef ik dat ik een belangrijke bladzijde heb omgedraaid. Maar ik had het gevoel dat ik dit moest doen. Ook met Lippi als bondscoach was ik geen international gebleven.”

Denk je nog steeds dat het feit dat je bij Rome speelt, je heeft benadeeld bij de nationale ploeg ?

“Ja. Op de moeilijkste momenten was ik vaak de schietschijf van de media. Dat ze me voor luiaard en toerist hebben verweten, heeft diepe wonden geslagen.”

Privacy

Er wordt wel eens beweerd dat AS Roma nu makkelijker aan de bak komt omdat Lu- ciano Moggi, de vervloekte bestuurder van Juve, er niet meer is. Klopt dat volgens jou ?

“Ik hoop dat dat gewoon toeval is.”

Je was betrokken in het verhaal van de fotograaf Corona die met zijn schandaalfoto’s mensen chanteerde. Hoe kijk je daar-op terug ?

“Dat is gewoon schandalig. Iedereen probeert zich op de rug van bekende mensen te verrijken. Ik maak me daar behoorlijk ongerust over. Het Italië van vandaag is niet meer het land waarin ik ben opgegroeid.” S

Door Massimo Cecchiani

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content