Nwanko Kanu brengt Portsmouth in vervoering.

De befaamde sleepbeweging van Nwanko Kanu (30) is tegenwoordig te aanschouwen in Zuid-Engeland. De Nigeriaanse aanvaller groeide uit tot dé publiekslieveling en zorgt voor sportief succes bij Portsmouth. Kanu blijft een speciale voetballer : lang, slungelig en steunend op rubberen benen. De manier waarop hij zijn tegenstanders tot wanhoop drijft met zijn speciale motoriek en schoenmaat 48, waaraan de bal soms vastgekleefd lijkt, brengt de fans in vervoering. Bij Ajax werd hij ‘de sleepkabel’ genoemd. Die kunststukjes herhaalt hij in Fratton Park, waar ze moeten wennen aan de kunstenaar. Kanu leefde op in Portsmouth, na twee moeizame seizoenen bij West Bromwich Albion. Een stuk of acht spelers, waaronder Lomano Trésor Lua Lua, Sol Campbell en hijzelf, bidden voor de wedstrijden. Kanu vindt dat prachtig, want dat maakte hij nog bij geen enkele club mee. Natuurlijk wel bij de Nigeriaanse nationale ploeg, waar christenen en moslims dat altijd samen doen, ook in de spelersbus.

Kanu blijft een uniek exemplaar. Vlak na zijn transfer van Ajax, waarmee hij als tiener de Champions League veroverde, naar Inter in 1996 bleek de slangenmens een ernstige hartafwijking te hebben. Hij zou nooit meer kunnen voetballen op een hoog niveau. Kanu werd geopereerd in de VS, overwon zijn ziekte en bouwde verder aan een loopbaan die bij Arsenal mooier was dan bij West Bromwich. Bij vlagen was hij geweldig, maar over het algemeen bleef Kanu achter bij de verwachtingen die hij opwekte in de lente van zijn carrière. Tijdens de Afrika Cup van 2002 in Mali bezwoeren sommige ingewijden dat Kanu zeker zes jaar ouder is dan zijn identiteitskaart vermeldt. Ook al mocht dat zo zijn, dan voetbalt Kanu tegenwoordig vrij aardig voor een 36-jarige. Kanu is straks einde contract, maar voelt zich goed bij Portsmouth, een typische arbeidersclub. Het enige wat onhandig blijkt, is het feit dat zijn familie in Londen woont, zo’n tweehonderd kilometer verderop. Maar samen met de nieuwe eigenaar, AlexandreGaydamak (29), een ontstellend rijke banktycoon van Russisch-Israëlische afkomst, wil hij graag de voetbalhemel bestormen. Desondanks staat Kanu open voor een vertrek naar een volgend station in zijn zigeunerleven. S

Chelsea versloeg Arsenal in de finale van de Carling Cup met 2-1.

De Londense derby tussen Chelsea en Tottenham is de topaffiche van de kwartfinales (op 10 en 11 maart) voor de FA Cup. De andere duels : Middlesbrough/West Brom-Manchester United/Reading, Arsenal/Blackburn-Manchester City en Plymouth-Watford.

Chelsea boekte in het seizoen 2005/06 een verlies van ruim 110 miljoen euro. Dat is 85 miljoen euro minder dan het voorgaande seizoen. Algemeen directeur Peter Kenyon wil tegen het seizoen 2009/10 break-even draaien.

Henrik Larsson (35) blijft bij zijn voornemen om niet langer dan 12 maart, wanneer zijn contract eindigt, bij Manchester United te blijven. De Zweedse spits wordt gehuurd van Helsingborg.

Arsenal leed in de eerste helft van het lopende seizoen een verlies van 9,2 miljoen euro. De clubleiding schrijft de rode cijfers toe aan de verhuizing naar het gloednieuwe Emirates Stadion, dat 580 miljoen euro kostte. Maar er was ook een uitzonderlijke kost van 31,8 miljoen euro. Bij de vorige jaargang, 1 juni tot 30 november 2005, bedroeg de nettowinst ruim 14 miljoen euro.

Andrei Voronin (27), nu nog aan de slag bij Bayer Leverkusen, verhuist op het einde van het seizoen transfervrij naar Liverpool. De Oekraïense aanvaller tekende voor vier jaar. Peter Crouch brak tegen Sheffield United zijn neus.

Watford lijkt, na amper één seizoen, weer roemloos te degraderen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content