Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

Timmy Simons won de Gouden Schoen 2002, voor Wesley Sonck en Danny Boffin. Is gerechtigheid geschied ?

Dirk Deferme : Ja, in de zin dat Timmy Simons de meeste stemmen kreeg. Hij is zeker van de stof gemaakt waarvan ook de Gouden Schoen is gemaakt, ik kan mij in zijn uitverkiezing vinden, maar hij was niet mijn favoriet. Ik denk dat Wesley Sonck hem nog net wat meer verdiende. Simons is een hele goeie, degelijke voetballer die zowel bij de Rode Duivels als bij Club Brugge een bepalende rol heeft, maar ik heb het iets meer voor flamboyante spelers die ook iets meer verrassing in hun spel stoppen. Dat schat ik toch hoger in.

Sonck ging een moeilijk jaar tegemoet, nadat hij de aandacht naar zich toe had getrokken, maar ik vind dat hij nog beter heeft gespeeld. Ik vind het zo’n ontzettende flauwekul dat er links en rechts gezeurd wordt over zijn gedrag en de manier waarop hij zich verbaal profileert, dat het hem negatief wordt aangerekend dat hij al eens zijn ploegmaats uitkaffert. Ik vind dat je een voetballer moet inschatten vanaf de eerste minuut van een wedstrijd tot de laatste.

Zolang hij in België voetbalt, zal Sonck bovenaan de topschutterslijst staan, maar het viel mij vooral op dat hij veel meer is gaan sturen, bepalen, veel meer balcontacten heeft en af en toe al eens een rij achteruit gaat meevoetballen. Hij is de schakelspeler en hij is de man die het kan afmaken, die ook al twee bepalende goals maakte voor de Rode Duivels. En een heel belangrijk doelpunt tegen Rusland op het WK. Ik denk dat hij echt de compleetste van allemaal was in ook nog eens een extreem moeilijke rol. Zelfs Simons beaamt dat hij in vergelijking met Sonck in een makkelijker positie voetbalt. En dan vergeet ik nog de Champions League, waarin hij gaandeweg is gegroeid naar het niveau van de verdedigers die hij rond zich kreeg. Hij kon er bijwijlen zelf bovenuit komen, zelfs tegen Lazio en Real.

Dat Danny Boffin in de topdrie is, lijkt mij evident, maar ik wist dat hij niet zou winnen. Het is niet helemaal eerlijk, maar ik denk dat er bij een speler van 37 toch altijd ergens onbewust wordt geoordeeld : heel mooi, heel sympathiek, geweldig gevoetbald, maar jouw tijd is eigenlijk voorbij. Mensen stemmen heel impulsief, denk ik. Dat hij voor gelijkaardige prestaties in de eerste stemronde bijna geen punten krijgt en in de tweede heel veel, komt, denk ik, omdat toen nog niemand een potentiële winnaar in hem zag. In de eerste stemronde wordt er vooral gekeken naar spelers die een rol gespeeld hebben bij ploegen die de prijzen hebben gepakt. En er was toen natuurlijk ook de wereldbeker waar Boffin niet gespeeld heeft. Echt met de Gouden Schoen in het achterhoofd wordt er pas in de tweede stemronde gestemd. Als Boffin zich nu afvraagt waartoe al die regelmatigheidscriteria waarin hij op kop staat dienen, heeft hij op een manier gelijk, maar niet álle gelijk. Voor die referenda zit op elke wedstrijd iemand die dan telkens de opvallendste spelers moet kiezen uit de spelers van twee ploegen; voor de Gouden Schoen moet er gekozen worden wie het ’t best heeft gedaan uit de spelers van alle ploegen. Het is dus iets anders.

De competitie herbegon zoals ze voor nieuwjaar verliep : Club Brugge won afgetekend, de achtervolgers verloren punten of raakten slechts met de hakken over de sloot.

Club Brugge was nochtans niet goed. Het middenveld leed onder de afwezigheid van Timmy Simons, vond ik. Ik moet zeggen dat ik hem toch nog net iets liever op het middenveld zie dan achterin. Saeternes en Stoica kwamen ook al vrij snel van de bank om zich op te warmen. Ik denk dat er zeker van de voorste drie wel eens iemand de rekening zou kunnen betalen de komende weken, en dan denk ik aan Mendoza. Ook Stoica vond ik gretig invallen. Was veel aan de bal en speelt hem verschrikkelijk snel door. Drie keer is het mij weer opgevallen wat de speler Stoica typeert in vergelijking met zoveel anderen : dat is dat hij bij een overtreding naar de bal stapt, één seconde kijkt en de vrije trap neemt, terwijl de meeste andere spelers zolang treuzelen tot iedereen weer in positie staat.

Anderlecht verloor warempel thuis van Westerlo.

Het kan natuurlijk een accident de parcours geweest zijn, maar… Wat voor Anderlecht opviel de laatste weken, misschien zelfs al anderhalve maand à twee maanden, is dat het goed het resultaat kon spelen, maar onderuit gaat op het moment dat de mensen behalve resultaat ook nog goed voetbal willen zien. Voor de competitie is er op die manier op zijn minst spanning voor de eerste plaats. Voor de eerste plaats denk ik niet dat we nog op veel spanning moeten rekenen.

AA Gent, waar de trainer naar verluidt al met één been buiten staat/stond, startte de terugronde met verve. Het won met 1-4 op de Bosuil.

Een heel mooi resultaat en het oogde ook mooi. Een pluim voor alle mensen die daar het geduld bewaard hebben, al moet het natuurlijk nog bevestigd worden. Gent is volgens mij één van de drie ploegen die veel beter moeten kunnen dan in de eerste ronde. Standard reken ik even niet mee, omdat de kentering er duidelijk al is ingezet in de eerste ronde. Ook Anderlecht moet beter kunnen, wat het spel zelf betreft. Lommel moet ook beter kunnen. Dat is een ploeg met beter materiaal dan vorig seizoen, dus vind ik het een beetje raar dat die tegen de degradatie moeten knokken. Misschien dat ook Westerlo beter zal presteren, nu het zich versterkte. Beginnen met de volle pot op Anderlecht is alleszins geweldig.

Onder het mom van liefdadigheid stelde Lokeren drie en Standard zelfs vijf spelers ter beschikking van KV Mechelen. Waar is het hen echt om te doen ?

Moeilijk in te schatten. Het is een dankbare gelegenheid om spelers in de etalage te zetten natuurlijk, al blijft het voor een stuk ook een risico je kapitaal daar te laten voetballen. De allusie op competitievervalsing om KV Mechelen alsnog naar de zestiende plaats te krijgen, waardoor we met drie dalers komen te zitten, vind ik iets te ver gezocht. Suggereren dat Lokeren en Standard straks misschien makkelijker aan de drie punten zullen geraken tegen Mechelen, wil ik zéker niet doen. Misschien ben ik naïef, maar dit lijkt mij wel heel ver gezocht. Uiteindelijk zijn uitgeleende spelers ook van alle tijden. Kijk naar Domenico Olivieri, die met zijn strafschop Genk uit de beker trapt. Die mannen hebben ook hun eergevoel, tenzij al die spelers individueel ook nog eens in de slag worden genomen en met een duidelijke opdracht naar Mechelen zouden vertrekken. Maar dat geloof ik dus niet.

Dankzij de miserie van KV Mechelen zullen we straks wel Kevin Franck eens bezig zien.

Ja, dat was ook mijn eerste reactie toen ik het in de krant las. Het is iemand die een uitstekende reputatie geniet, maar die we zoals tot voor kort ook Thomas Buffel eigenlijk nooit gezien hebben. Ik ben benieuwd.

Bondscoach Aimé Anthuenis overweegt Jelle Van Damme en Cédric Roussel te selecteren voor de vriendschappelijke interland tegen Algerije. Een verrassing ?

Wat Jelle Van Damme betreft, zat dat eraan te komen, op basis van de speelgelegenheid die hij bij Ajax meteen heeft gekregen in toch tegen niet Janneke en Mieke en de manier waarop hij het er vanaf heeft gebracht. Ik was ook niet helemaal kapot van de manier waarop Didier Dheedene in Estland speelde, terwijl Aimé Anthuenis wel heel erg gecharmeerd was van het samenspel tussen Dheedene en Goor.

Wat Cédric Roussel betreft, is het zo dat we voorin op het eerste gezicht een beetje met hetzelfde type spitsen zitten. Qua grote jongens is er alleen Bob Peeters. Roussel is een wisselmogelijkheid. Wat tegen Beveren opviel, was dat hij ongelooflijk makkelijk scoort. Vier keer in schietpositie, drie goals. Hij is ook heel sterk met het hoofd en scoren met het hoofd is niet meteen iets wat onze spitsen aan de lopende band doen. Hoewel ik toch wil opmerken dat Wesley Sonck met zijn 1m74 een hele goeie kopper is.

door Christian Vandenabeele

‘Sonck verdiende de Gouden Schoen nog net iets meer dan Simons.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content