Van de Colombiaanse hoofdstad Bogota naar het plaatsje aan de Caraïbische zee waar de wortels liggen van Clubs topschutter Carlos Bacca,van Reykjavik in een helse en Siberisch koude tocht naar een stadje langs de IJslandse fjorden, van Barcelona over Londen en Liverpool naar Manchester: verslaggevers van Sport/Voetbalmagazine trokken de afgelopen weken de wereld rond op zoek naar bijzondere reportages. Ingrijpend was vooral het bezoek aan de vroegere thuishaven van Carlos Bacca, waar je een vreemde mengeling van schrijnende armoede en aanstekelijke hartelijkheid aantrof. De mensen hebben er niets, maar ze fladderen vrij en blij door het leven. Geen verzuring of verbittering, geen nijd en afgunst, geen ambitie om hoger te klimmen op de maatschappelijke ladder, want toen Bacca voor zijn ouders een appartement wilde kopen in een van de betere wijken van de stad, wezen ze dat resoluut van de hand. Het geluk vinden ze in de kleine zaken van het leven.

Dit nummer staat vol lange leesverhalen, die bij deze rustgevende en bezinnende eindejaarsperiode passen. Geen reportages over de brandende actualiteit omdat dit blad afgelopen vrijdag werd afgesloten, voor opiniëring over de voorbije topmatchen kan u terecht op onze site www.sportmagazine.be. Maar wel, als rode draad, drie lijstjes met een top 10 van de beste en slechtste transfers én van die jonge spelers die dit seizoen doorbraken. Precies 146 transfers zijn er tijdens deze voetbaljaargang gerealiseerd, maar niet gemakkelijk was het om daar tien spelers uit te lichten die hun club effectief een meerwaarde gaven. Het blijft zoeken naar een naald in een hooiberg, zeker als de buitenlandse (tweedehands)markt moet worden opgegaan. Het zal in januari niet anders zijn als clubs een ultiem herexamen krijgen om de laatste hiaten op te vullen.

Al te vaak raakte deze competitie ondergesneeuwd door het randgebeuren. Nog maar zelden werd er gesproken over de schoonheid van het spel en hoorde je verhalen die illustreren hoe mooi en puur voetbal kan zijn. Er waren veel beledigingen en bedreigingen rond scheidsrechters die in Nederland een dramatisch dieptepunt bereikten bij de dood van een grensrechter. Je moet tegenwoordig haast een masochist zijn om nog een wedstrijd te willen leiden. Frappant in 2012 was ook de ontsporing van sommige supporters, die steeds grimmiger reageren en zich openlijk willen bemoeien met het beleid van hun club. Nooit klonk dit verbale geweld zo angstaanjagend, nimmer lagen dirigenten zo onder vuur. Veel meer dan trainers, ofschoon er in de eerste klasse zeven werden doorgestuurd.

Zo dreigt een voetbalstadion in deze maatschappij uit te groeien tot een decor waarin mensen afrekenen met hun irritaties en vooral frustraties. En zo werd in 2012 de topsport in vraag gesteld nadat zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong werd ontmaskerd als een notoir bedrieger, nadat de bijna voltallige wielerwereld jaren het bedrog niet wilde zien. Sport leeft bij de gratie van helden en opperhelden en verkocht de meest succesrijke atleten steeds weer als supermensen. Van die soms blinde adoratie lijkt er na de val van Armstrong niet veel meer over te blijven.

Veel tijd voor reflectie en bezinning is er niet op dit kruispunt tussen oud en nieuw. Na een korte winterstop herbeginnen de trainingen meteen na de jaarwisseling, heel snel keert de dagdagelijkse realiteit terug: de strijd om een ticket voor play-off 1, het verdere Europees avontuur van RC Genk, het geknok om een deelname aan play-off 3 te verhinderen. Intussen trekken ook de wielerploegen naar het buitenland om zich voor een nieuwe campagne klaar te stomen.

De sport komt niet meer tot rust, de molen draait maar door. Het maakt van sommigen irrationele wezens die, in hun zoektocht naar prestaties, flirten met het extreme en zich opsluiten in een cocon. Uitsluitend gefixeerd op zichzelf.

DOOR JACQUES SYS

146 transfers maar nauwelijks nieuwe smaakmakers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content