Club Brugge voert deze transferperiode een opvallende politiek. Ja, er was de komst van Timmy Simons en Tom De Sutter, maar daarnaast werden jonge buitenlandse talenten aangetrokken en werd de keurgroep aangevuld met eigen talent. Dure buitenlanders werden overboord gekieperd.

Vooreerst: de keuze voor jong talent valt altijd toe te juichen. Koppel dit aan een coach die hetzelfde leerboek voorhoudt en je plukt er de vruchten van. Op dat gebied zit het met Juan Carlos Garrido wel snor. Een blik op ’s mans levenswandel bij Villarreal – hij was er hoofd van de opleidingsschool – zegt genoeg. Bovendien staat Garrido voor een duidelijke voetbalvisie en liet hij eind vorig seizoen zien dat hij Club Brugge aardig aan het voetballen kan krijgen.

Voor de aanvang van de competitie werd Club Brugge door de media als titelfavoriet bestempeld. Een ietwat vreemde stelling gezien de gevoerde politiek. Club is op dit moment helemaal geen titelkandidaat. Het kan het op termijn worden, maar het is het momenteel hoegenaamd niet.

Het befaamde ‘project’ ging afgelopen zomer, allicht onder invloed van sportief verantwoordelijke Arnar Grétarsson, dan ook een nieuwe fase in. Een versie 2.0, kun je stellen. Men gaat resoluut voor een langetermijnvisie.

Het is de keuze die men bij de start van de regeerperiode Bart VerhaegheVincent Mannaert had moeten maken. Dat gebeurde niet, mogelijk omdat toen onvoldoende sportieve knowhow aanwezig was. Feit is: weg met het kortetermijndenken, met de aanstelling van Georges Leekens als exponent. Geen dure buitenlanders meer met wie men hoopte (ook al werd het niet zo uitgesproken, zie het drie-jaren-en-oogstenscenario) zo vlug mogelijk kampioen te spelen. Het is een dure inschattingsfout gebleken.

Diezelfde communicatiefout – herinner u Vincent Mannaert die sprak over “altijd de poules van de Europa League halen” en “Europees overwinteren in het achterhoofd” – mag ditmaal niet worden gemaakt.

De keuze voor de jeugd is niet alleen een verstandige keuze, het is ook een moedige keuze. Het zorgt er immers voor dat ambities tijdelijk moeten worden bijgesteld. Op zich geen probleem, op voorwaarde dat hierover duidelijk wordt gecommuniceerd. Het is een klik die ook de doorsnee Clubfan moet maken.

Ik geloof sterk in dit Club Brugge. Ik geloof dat de ingeslagen weg op termijn tot successen zal leiden. Alleen: geef dit Club de tijd. Maak van de vroege Europese uitschakeling geen drama. Geef jongeren de kans om binnen een welomlijnd systeem naar hun beste vorm te groeien. Maar laat net dát in een wereld die leeft bij het adagium ‘je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd’ een haast onmogelijk uit te voeren opdracht zijn.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Sven Vantomme, Heestert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content