Donderdag kiest de UEFA Xavi, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo als beste speler van Europa. Ondertussen zitten er echter al nieuwe toppers in de wachtkamer. Sport/Voetbalmagazine stelt de 25 grootste voetbaltalenten ter wereld aan u voor.

1. Neymar

5 februari 1992, Braziliaan, Santos (Bra)

In augustus 2010 heeft Chelsea 35 miljoen euro over voor de dan achttienjarige Neymar. Santos wuift het bod weg en de aanvaller kan ook geen persoonlijke overeenstemming bereiken. Chelsea biedt een salaris van vier miljoen euro netto per jaar, maar in Brazilië verdient Neymar een miljoen meer. Neymar begint in 2003 te spelen voor Santos en debuteert op 7 maart 2009 (als zeventienjarige) in het eerste elftal. Hij blijkt een fenomeen en wordt meteen vergeleken met zijn voorgangers bij Santos, Pelé en Robinho. De Braziliaanse legendes Pelé en Romario oefenen ook druk uit op bondscoach Dunga om Neymar al mee te nemen naar het WK 2010 in Zuid-Afrika, maar zelfs een petitie met 14.000 handtekeningen kan de bondscoach niet overhalen. De toekomst van Neymar ligt hoogstwaarschijnlijk in Madrid. Dat vindt ook Pelé: “Als ik Neymar was, zou ik voor Real Madrid kiezen. Hij heeft de eigenschappen die een voetballer moet hebben om in de Primera División te slagen.”

2. Mario Balotelli

12 augustus 1990,

Italiaan, Manchester City (Eng)

Je zou haast vergeten dat Mario Balotelli eigenlijk een fantastisch talent is. Als de aanvaller in het nieuws komt, dan is dat eigenlijk altijd negatief: snelheidsovertredingen, arrogante uitspraken of andere uitspattingen die de ergernis van zijn trainers oproepen. Zijn gedrag kan veel te maken hebben met zijn achtergrond. Mario Burwuah wordt op 12 augustus 1990 geboren in Palermo. Zijn Ghanese ouders laten hem op tweejarige leeftijd achter in een ziekenhuis in Brescia, waar hij vervolgens korte tijd wordt opgenomen. De familie Balotelli adopteert hem uiteindelijk en hij groeit op in Brescia met zijn twee nieuwe broers en een zus. Op school wordt Mario als enige donkere jongen gediscrimineerd. Op het voetbalveld heeft hij daarmee ook te maken, maar dat weerhoudt hem er niet van om zich stormachtig te ontwikkelen. Op zijn zestiende legt hij een goede stage af bij Barcelona, maar besluit toch voor Inter te kiezen. In de zomer van 2010 trekt Manchester City hem aan voor een kleine dertig miljoen euro.

3. Jack Wilshere

1 januari 1992, Brit, Arsenal (Eng)

Op zijn zestiende wordt Jack Wil-shere reeds vergeleken met de Arsenallegendes Liam Brady en Dennis Bergkamp. In 2008 debuteert de middenvelder in het eerste elftal en verbaast hij tijdens het toernooi om de Emirates Cup door Michel Salgado van Real Madrid te dollen. In zijn eerste seizoen speelt Wilshere acht wedstrijden en maakt hij tegen Sheffield United in het Carling Cuptoernooi zijn eerste doelpunt. In januari 2010 besluit manager Arsène Wenger hem uit te lenen aan Bolton Wanderers, waar hij dertien keer in de basis mag beginnen. In de zomer van 2010 keert hij terug naar Londen. De Engelse bondscoach Fabio Capello laat hem op 7 augustus 2010 debuteren in de vriendschappelijke interland tegen Hongarije. Bij Arsenal heeft hij zich vorig seizoen ontwikkeld tot een steunpilaar. Jack Wilshere is vooral een alleskunner. Hij is slim, sterk in de duels en staat altijd op de goede plaats. Wat hij ook heeft, is temperament. Soms iets te veel.

4. Eden Hazard

7 januari 1991, Belg, Lille (Fra)

Als Zinédine Zidane in 2010 de prijs voor Frans Talent van het Jaar uitreikt aan Eden Hazard geeft hij aan dat hij hem zo zou willen meenemen naar Real Madrid. De toptrainers Arsène Wenger, Aimé Jacquet en Guy Roux hebben lovende woorden voor de Belg en de voormalige Franse international Sylvain Wiltord laat eens weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat bondscoach Raymond Domenech geen plaatsje voor hem had ingeruimd in zijn WK-selectie van 2010… Hazard werd in 2009 en 2010 gekozen tot het grootste talent van de Franse Ligue 1. En deze zomer was hij zelfs Frans Voetballer van het Jaar, in een ploeg die de titel en de beker veroverde.

5. David de Gea

7 november 1990, Spanjaard, Manchester United (Eng)

De bijnaam van David de Gea is: Van der Gea, door de gelijkenis met Edwin van der Sar. De Gea is geboren en getogen in Madrid (7 november 1990) en geldt al sinds zijn jeugd als een groot talent. Nog voordat hij zijn debuut heeft gemaakt voor Atlético Madrid, is de jonge keeper een bekende onder de supporters van de club. Met Spanje U-17 wint De Gea het EK, maar verliest de ploeg bij het WK de finale. Toch ziet het er aanvankelijk niet naar uit dat De Gea snel onder de lat zal staan bij Atlético. De club neemt Sergio Asenjo in 2009 voor vijf miljoen euro over van Real Valladolid. De doelman tekent een contract van vier jaar en is slechts een jaar ouder dan De Gea. In november maakt Asenjo echter enkele fouten en na een trainerswissel krijgt David de Gea alsnog het vertrouwen. Dat seizoen komt de jonge doelman tot 35 wedstrijden en bovendien haalt hij aan het einde van het seizoen al zijn eerste prijs binnen: de Europa League, na de met 2-1 gewonnen finale tegen Fulham.

6. James Rodríguez

12 juli 1991, Colombiaan, FC Porto (Por)

In de zomer van 2010 tekent James Rodríguez een contract dat hem voor vier jaar aan FC Porto verbindt. Voor 5,1 miljoen euro wordt de Colombiaan bij de Argentijnse club Banfield weggeplukt. Voor dat bedrag koopt FC Porto overigens slechts zeventig procent van zijn rechten. In de verbintenis is een clausule opgenomen dat hij FC Porto mag verlaten wanneer een club ten minste dertig miljoen euro voor hem neerlegt. In zijn eerste seizoen maakt de Colombiaan meteen grote indruk met zes treffers en achttien (!) assists in een ploeg die de Portugese dubbel én de Europa League wint. Na de bekerfinale tegen Vitoria Guimarâes (6-2 winst), waarin Rodríguez drie keer scoort, koopt FC Porto voor 2.250.000 euro ook de resterende dertig procent van de rechten op de aanvaller. Ondertussen heeft hij een nieuw vijfjarig contract getekend en is zijn verkoopprijs opgetrokken naar 45 miljoen euro.

7. Mario Götze

3 juni 1992, Duitser, Borussia Dortmund (Dui)

Mario Götze heeft alle jeugdelftallen van de geel-zwarten doorlopen en speelt vanaf zijn veertiende ook steevast in de Duitse vertegenwoordigende jeugdelftallen. Op 21 november 2009 debuteert hij in het eerste elftal van BVB als hij Jakub Blaszczykowski twee minuten voor tijd vervangt. In het kampioensseizoen 2010/11 betrekt trainer Jürgen Klopp hem definitief bij de eerste selectie. Götze laat vervolgens wekelijks zien een begenadigd talent te zijn. Het is reden voor bondscoach Joachim Löw om hem in november 2010, een jaar na zijn Bundesligadebuut, al te laten debuteren in de vriendschappelijke interland tegen Zweden. Mario Götze is typisch zo’n speler die goed voetbal heel simpel lijkt te maken. Dat is vooral een kwestie van een enorm tactisch inzicht en een fabelachtige techniek. Götze heeft zelf veel diepgang in zijn spel en beschikt naast een sterk rechterbeen ook over een goed linkerbeen.

8. Rafael da Silva

9 juli 1990, Braziliaan, Manchester United (Eng)

De gelijkenis met tweelingbroer Fabio is zo treffend dat scheidsrechter Chris Foy in het Carling Cupduel tegen Barnsley Fabio een officiële waarschuwing geeft, terwijl het toch echt Rafael is die de overtreding heeft gemaakt op Jamal Campbell-Ryce. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. Rafael is de betere verdediger, iemand met een ongeëvenaarde wedstrijdinstelling. Fabio is beter aan de bal en speelt liever op links. Dat laatste is ook de reden dat Rafael wél is doorgebroken bij Manchester United. Fabio werd in Brazilië altijd gezien als de beste van de twee, maar heeft bij United het nadeel dat de huidige linksback, Patrice Evra, een van de beste van de wereld is. Het zal uiteindelijk weinig uitmaken: Fabio en Rafael da Silva zijn de toekomstige links- en rechtsback van Manchester United.

9. Douglas Costa

14 september 1990, Braziliaan, Shakhtar Donetsk (Oek)

In Brazilië wordt Douglas Costa al vroeg beschouwd als de nieuwe Ronaldinho. Zeker na de Zuid-Amerikaanse titel in 2009 met Jong Brazilië, tonen Manchester United en Real Madrid belangstelling, maar legt verrassend genoeg het kapitaalkrachtige Shakhtar Donetsk hem voor vijf jaar vast. In Oekraïne beleeft Costa echter een matig eerste seizoen en speelt maar zelden de volle negentig minuten. Dat heeft hij in 2010/2011 goedgemaakt. Liverpool, Manchester City en Manchester United hebben weer belangstelling en Arsenal heeft al een poging ondernomen hem te ruilen met Denilson. Shakhtar wil echter heel veel geld zien. Douglas Costa is van origine een nummer 10, maar speelt in Donetsk vooral als linksbenige rechtsbuiten. Zo kan hij vanaf de flank naar binnen komen en zelf scoren of zijn ploeggenoten bedienen.

10. Philippe Coutinho

12 juni 1992, Braziliaan, Inter (Ita)

Philippe Coutinho is pas zestien jaar als Inter voor hem op de stoep staat. De Italianen mogen hem dan nog niet naar Italië halen, maar zijn zo overtuigd van de kwaliteiten van het dribbelwonder, dat ze hem voor vier miljoen euro inlijven en hem nog twee jaar verhuren aan Vasco da Gama. Daar groeit hij ondanks zijn jonge leeftijd uit tot een volwaardig lid van de selectie. In de zomer van 2010, op zijn achttiende verjaardag, verhuist Coutinho samen met zijn familie naar Italië. Onder trainer Rafa Benítez blijkt hij een supertalent, wat in oktober 2010 zelfs resulteert in zijn debuut in het Braziliaanse elftal tegen Iran. Met het vertrek van Benítez en de komst van Leonardo verdwijnen echter ook de speelminuten. Coutinho is een opwindende dribbelaar en ook de man die op 10 de openingen zoekt. Hopelijk komt hij dit seizoen meer aan de bak.

11. Christian Eriksen

14 februari 1992, Deen, Ajax (Ned)

Met de bal aan de voet is Christian Eriksen nauwelijks af te stoppen, bovendien heeft hij de techniek en het inzicht om een fantastische steekpass te geven. De Ajacied is bovendien een geweldige afmaker als het doel van de tegenstander in het zicht komt en ontpopt zich ook steeds meer als een vrijschopspecialist. Christian Eriksen is pas negentien jaar, maar zijn inbreng is nu al bepalend voor landskampioen Ajax, terwijl zijn ster ook rijzende is in het nationale elftal van Denemarken.

12. Romelu Lukaku

13 mei 1993, Belg, Chelsea (Eng)

Op zijn zestiende verjaardag tekende Romelu Lukaku zijn eerste profcontract bij Anderlecht en diezelfde maand mocht hij debuteren in het eerste elftal in de testwedstrijd om de titel tegen Standard. Het was het startsein voor een bliksemcarrière. Inmiddels wordt Lukaku door bondscoach Georges Leekens liefkozend ‘Onze kleine grote jongen’ genoemd. Lukaku heeft immers alles wat een moderne centrumspits hoort te bezitten. Hij is groot, sterk aan de bal, heeft een behoorlijke techniek en een neus voor doelpunten. Bij Chelsea moet hij de concurrentie aangaan met zijn grote idool Didier Drogba.

13. Erik Lamela

4 maart 1992, Argentijn, AS Roma (Ita)

Lionel Messi was dertien jaar toen hij met zijn hele familie door Barcelona naar Europa werd gehaald. Dat was in 2000. Vijf jaar later is Barcelona weer zo overtuigd van een de kwaliteiten van een jonge Argentijn dat de club hetzelfde probeert te doen: de twaalfjarige Erik Lamela van River Plate. Het had de familie van Lamela 100.000 euro per maand opgeleverd. Maar de transfer van het nieuwe Argentijnse wonderkind mislukt. Toen het gerenommeerde River Plate eind vorig seizoen naar tweede klasse degradeerde, kwamen meerdere clubs, waaronder AC Milan, geïnteresseerd in de linksbenige nummer 10. Uiteindelijk was het AS Roma dat de Argentijn inlijfde.

14. Sergio Canales

16 februari 1991, Spanjaard, Real Madrid (Spa)

De spelmaker werd vorig zomer door Real Madrid aangetrokken voor zes miljoen euro. Bij Racing Santander was de blonde middenvelder uitgegroeid tot een sensatie en was er grote belangstelling van de topclubs. In Madrid is hij er echter niet in geslaagd zich in de basis te spelen. Dat is geen schande, zelfs zijn jonge concurrent op 10 Mesut Özil, wordt weleens buiten de basis gelaten. Trainer José Mourinho liet Canales vorig seizoen slechts vijf keer in de basis beginnen en dan is het ook logisch dat hij dit seizoen uitgeleend is aan Valencia.

15. Xherdan Shaqiri

10 oktober 1991, Albanees/Zwitser, FC Basel (Zwi)

De eerste keer dat Xherdan Shaqiri de aandacht op zich vestigt, is bij het toernooi om de Premier Cup. In dat toernooi strijden 9000 jeugdteams onder de vijftien jaar uit 43 landen om de hoofdprijs. In 2007 was Xherdan Shaqiri de beste speler van het toernooi. Shakiri is inmiddels een gevestigde naam. Een vaste waarde bij FC Basel en ook in de nationale ploeg van Zwitserland, waarmee hij in 2010 op het WK in Zuid-Afrika actief was. Shaqiri is een gedrongen, uiterst explosieve aanvaller met een geniaal linkerbeen. Hij wordt vergeleken met Gheorghe Hagi, de legendarische Roemeense spelmaker. Shaqiri speelt echter meestal vanaf de flank.

16. Julian Draxler

20 september 1993, Duitser, Schalke 04 (Dui)

Julian Draxler maakt op 15 januari 2011 tegen Hamburger SV zijn debuut in het eerste elftal in de Bundesliga. Met 17 jaar en 117 dagen wordt hij zo de jongste debutant in de geschiedenis van Schalke 04 en een van de jongste in de Bundesliga. Draxler maakt zijn eerste doelpunt voor Schalke 04 in de kwartfinale van het toernooi om de DFB Pokal tegen 1. FC Nürnberg, als hij in de slotfase van de verlenging invalt en een minuut voor tijd het winnende doelpunt maakt (3-2). Zijn eerste stappen op het voetbalveld bij SV Rentfort zet hij in zijn geboortestad Gladbeck. Vanaf 2001 speelt hij in de jeugd van Schalke 04, waar hij de hele jeugdopleiding heeft doorlopen. De aanvallende middenvelder heeft deze zomer zijn contract bij Schalke 04 verlengd tot de zomer van 2016.

17. Abel Hernández

8 augustus 1990, Uruguayaan, Palermo (Ita)

Abel Hernández stapt in feburuari 2009 tegelijkertijd met zijn oudere landgenoot Edinson Cavani over naar het Italiaanse Palermo. Een maand later mag hij debuteren als vervanger van diezelfde Cavani in de thuiswedstrijd tegen Lecce. De aanvaller is dan pas achttien jaar en moet het in de rest van dat seizoen doen met wat invalbeurtjes. Een seizoen later begint hij al zeven keer in de basis en krijgt hij veertien invalbeurten. Het voorbije seizoen is zijn status in Palermo echter veranderd. De diepe spits heeft het afgelopen seizoen negen treffers gemaakt en zich ontwikkeld tot een van de revelaties van de Serie A. Hoewel hij bij het nationale elftal van Uruguay concurrentie heeft van Luis Suarez, Diego Forlán en Edinson Cavani krijgt hij van bondscoach Oscar Tabarez al regelmatig wat speeltijd.

18. Thiago Alcántara

11 april 1991, Braziliaan/Spanjaard, Barcelona (Spa)

De teller bleef afgelopen seizoen steken op 27 wedstrijden, drie doelpunten en drie assists. Dat is bij elke club zeer redelijk, maar bij Barcelona is dat fantastisch. Iedereen kent de kracht van het middenveld van Barcelona met Xavi, Iniesta, Busquets en Keita, maar inmiddels wordt ook de rol van de twintigjarige Thiago Alcántara steeds groter. Thiago is de zoon van de vroegere Braziliaanse international Mazinho. Hij is geboren in Italië, groeide op in Spanje en keerde op zijn tiende terug naar Brazilië. Daar werd hij ontdekt door Barcelona en naar het beroemde La Masía gehaald. Thiago doorliep daar alle jeugdelftallen, was aanvoerder in alle nationale jeugdelftallen van Spanje en debuteerde in mei 2009 in het eerste elftal van Barça.

19. Jack Rodwell

11 maart 1991, Brit, Everton (Eng)

Jack Rodwell debuteert al voor de ploeg U-18 als hij slechts veertien jaar oud is. Twee jaar later gaat hij de recordboeken in op het moment dat hij zijn debuut maakt voor het eerste elftal van Everton. Rodwell is op dat moment 16 jaar en 284 dagen oud en komt binnen de lijnen in de UEFA Cupwedstrijd tegen AZ. Inmiddels wordt Rodwell steeds vaker gebruikt door trainer David Moyes. Rodwell is aanvoerder van Jong Engeland en werd altijd ingeschat als de nieuwe Rio Ferdinand of John Terry. Everton gebruikt hem vooral als middenvelder en Rodwell houdt zich staande door zijn goede inzicht en techniek.

20. Eliaquim Mangala

13 december 1991, Fransman, Porto (Por)

Eliaquim Mangala is een powerhouse in het centrum van de verdediging. Bij Standard deed hij de loodzware erfenis van Oguchi Onyewu en Mohamed Sarr vergeten. Explosief op de eerste meters, onklopbaar in de lucht en gezegend met de mentaliteit van een winnaar. Standard kreeg naar verluidt zeven miljoen euro voor hem van FC Porto.

21. Thibaut Courtois

11 mei 1992, Belg, Chelsea (Eng)

Volgens velen is de titel van RC Genk slechts te danken aan één man: keeper Thibaut Courtois. De 1-1 tegen Standard in de laatste wedstrijd van de play-offs was immers vooral te danken aan Courtois die in de slotfase drie fantastische reddingen verrichte. De 1,99 meter lange Courtois werd verkozen tot Doelman van het Jaar. Hij versierde een transfer naar Chelsea, dat hem uitleent aan Atlético Madrid.

22. Juan Manuel Iturbe

4 juni 1993, Argentijn, FC Porto (Por)

Als zoon van Paraguayaanse ouders en geboren op Argentijns grondgebied was Juan Manuel Iturbe de laatste jaren al inzet van strijd tussen de voetbalbonden van beide landen. Iturbe heeft echter besloten om uit te komen voor Argentinië. De linkspoot is een dribbelende sensatie en heeft qua spel behoorlijk veel gelijkenissen met Arjen Robben. Hij werd in januari al vastgelegd door FC Porto, maar maakte het seizoen af bij Quilmes in Argentinië. Nu hij achttien is geworden, kan hij eindelijk uitkomen voor FC Porto.

23. Raphaël Varane

25 april 1993, Fransman, Real Madrid (Spa)

Op 21 mei 2011 is Raphaël Varane de aanvoerder van RC Lens dat in de uitwedstrijd tegen Arles-Avignon met 1-0 verliest. Hij is een maand eerder achttien jaar geworden. Lens degradeert uit de Franse Ligue 1 maar er is nog wel degelijk iets goeds gekomen uit Lens. Real Madrid heeft de Franse jeugdinternational namelijk ingelijfd. Varane kan in het centrum van de verdediging spelen, maar kan ook als defensieve middenvelder uit de voeten.

24. Endogan Adili

3 augustus 1994, Zwitser, Grasshoppers (Zwi)

Op 13 mei 2010 maakt Endogan Adili in de uitwedstrijd tegen Aarau zijn debuut voor Grasshoppers en scoort direct. Op dat moment is hij 15 jaar en 283 dagen oud en wordt hij de jongste doelpuntenmaker ooit in Europa. Voor Zwitserland U-16 heeft hij inmiddels zeven wedstrijden gespeeld en daarin drie doelpunten gemaakt. Adili geldt als een van de grootste voetbaltalenten van Zwitserland. Hij kwam het afgelopen seizoen al zeventien keer in actie voor Grasshoppers.

25. David Alaba

24 juni 1992, Oostenrijker, Bayern München (Dui)

Louis van Gaal haalde David Alaba in januari 2009 vanuit de jeugd naar de eerste selectie van Bayern München en liet hem ook debuteren. Dat blijkt echter nog veel te vroeg. Als linksback valt de middenvelder Alaba door de mand in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Zijn talent is echter evident. In januari 2011 wordt de zoon van een Nigeriaanse vader en een Filipijnse moeder door Bayern uitgeleend aan 1899 Hoffenheim. Inmiddels is Alaba ook een vaste keuze in het Oostenrijkse elftal.

DOOR TACO VAN DEN VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content