Na 58 minuten viel hij in (voor Eidur Gudjohnsen) en na 65 minuten scoorde hij al een eerste keer voor zijn nieuwe club. Pas twee dagen ervoor was hij voorgesteld als nieuwe spits van Club Brugge en pas één dag voor zijn debuut in de Brugse Metten tegen Wolfsburg trainde hij voor het eerst met de groep mee. Maar hij stond er meteen.

Het doelpunt kwam tot stand na een indraaiende voorzet vanaf de linkerflank van Lior Refaelov: Jonathan Blondel bevond zich in de passinglijn, maar verkeek zich op de bal en De Sutter reageerde daarop alerter dan de twee centrale verdedigers van de Bundesligaclub (1-1). Zo maakte hij er in zijn carrière al veel: flankvoorzet, loopactie en in één tijd afwerken. Zijn présence in de zestien meter en het aanvoelen om op het juiste moment in de ruimte te lopen, is een van zijn sterktes.

Dat hij op deze wijze ook al meteen voor Club Brugge kan scoren, is hoopgevend. Want zijn nieuwe ploegmaats staan niet meteen bekend om hun afgemeten flankvoorzetten. Refaelov snijdt vanaf links dikwijls naar binnen om zijn rechter te zoeken en eenmaal in de buurt van de zestien meter gaat hij graag zijn eigen kans op doel – en dan vallen beter geplaatste medemaats nogal makkelijk buiten zijn gezichtsveld. Vanaf rechts snijdt ook Maxime Lestienne het liefst naar binnen om dan met zijn linker te trappen. Dat het een grote kwaliteit van hem is, bewees hij door vrijdag op die manier de winning goal te maken (2-1). Anderzijds biedt het feit dat beide flankspelers mannen zijn met scorend vermogen, die vorig seizoen respectievelijk 13 en 18 goals maakten, voor De Sutter ook het voordeel dat niet alle druk om te scoren op hem rust. Overigens deed tegen Wolfsburg met Víctor Vázquez de beste passeur wegens blessure niet mee.

De Sutter is een ploegspeler en beschikt ook over andere troeven dan afwerken. Met zijn 1 meter 92 en zijn sterke lichaam kan hij in de punt van de aanval, centraal voor doel, waar er doorgaans het minst ruimte is, de strijd aangaan, duels winnen, ballen afschermen, vasthouden of deviëren. Voorzetten hoeven niet altijd zo precies te zijn, daar waar het het moeilijkst is om aan de bal te komen, zou hij door een muur gaan om hem te kunnen raken. Veel aanvallers houden daar niet van. Zulke types zijn het die profiteren van zijn duelkracht, kopkracht en loopwerk.

Aan spelers die het liefst naar de bal toe spelen, in de bal spelen, geen gebrek bij Club Brugge. Maar ook De Sutter is een spits die graag terugzakt en meevoetbalt en ruimte maakt voor insnijdende flankspelers of middenvelders die over hem heen gaan. Een technisch verfijnde voetballer is hij niet, belangrijk voor de zuiverheid van zijn kaats zijn geautomatiseerde loopbewegingen rond hem. Wat dat betreft, moet het samenspel nog groeien.

Maar De Sutter is ook op mentaal vlak een aanwinst. Hij is wat heet ‘een winnaar’, 100 procent ‘no sweat no glory’. Vrijdag viel hij in bij een 0-1-stand op een moment dat Club nog amper van zijn eigen speelhelft wegraakte. Zijn eerste actie was helemaal alleen doorjagen op de keeper (en aanvoerder) van Wolfsburg (de nationale doelman van Zwitserland). Het leek hopeloos, maar het dwong hem toch de bal buiten te trappen en het was een signaal voor de ploeg én voor het publiek om er weer helemaal in te geloven. Het was de basis waarop de gevleide overwinning tot stand kon komen.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content