Op uitnodiging van Anderlecht zal Zvonko Milojevic (39) zondag de thuiswedstrijd tegen Lokeren bijwonen. De ex-keeper van Rode Ster Belgrado, Anderlecht en Lokeren verblijft sinds september 2008 in een revalidatiecentrum op 220 kilometer van de Servische hoofdstad Belgrado. Tien maanden daarvoor raakte hij in een zwaar auto-ongeval verlamd vanaf zijn borstbeen. Sinds begin vorig jaar ondergaat hij in Duitsland regelmatig stamceltherapie. Dan worden in zijn rug telkens stamcellen ingespoten met de bedoeling dat die ooit de functie van zijn beschadigd ruggenmerg zullen kunnen overnemen. Het is (zo vertelde hij in Sport/Voetbalmagazine) zijn enige kans om ooit nog met krukken te kunnen stappen. Zijn vriend Dejan Stankovic (Inter) helpt de dure therapie te financieren. Ook Anderlecht wil zijn noodlijdende ex-doelman financieel steunen. Zo kan er op www.rsca.be geboden worden op het shirt dat doelman Silvio Proto droeg in de Europa Leaguethuiswedstrijd tegen AEK Athene. De opbrengst ervan gaat integraal naar Milojevic.

‘Milo’ is enthousiast over zijn uitnodiging voor Anderlecht-Lokeren wanneer we hem in Servië even aan de lijn krijgen. “Dat bewijst dat mijn twee Belgische clubs mij niet vergeten zijn”, zegt hij. “Ik ben ze ook nog niet vergeten, ik blijf ze alle twee volgen. Ik weet dat Anderlecht op kop staat. Toen ze in Split tegen Hajduk speelden, volgde ik alles via teletekst. Ik weet ook dat Lokeren in de top vijf staat en dat het nog een wedstrijd te goed heeft omdat die op Kortrijk werd uitgesteld wegens het slechte weer.

“Het wordt een emotioneel weerzien. Positief emotioneel. Zo was het ook toen Rode Ster mij uitnodigde voor de derby tegen Partizan en het hele stadion applaudisseerde. Mooie emoties.”

Hij krijgt nog altijd stamceltherapie. “Om de zeven maanden brengen ze mij daarvoor naar Düsseldorf. In mei moet ik er al voor de vijfde keer heen. Ondertussen gaat het al iets beter met mij. Aan de telefoon kan ik dat moeilijk tonen, maar ik zal het komend weekend in België zeker laten zien. Alvast al een dikke kus voor alle supporters van Anderlecht en Lokeren!”

Meer dan drie jaar na het ongeval is er nog geen uitspraak over de schuldvraag. “De rechtszaak loopt nog altijd”, zegt Dejan Veljkovic, zaakwaarnemer en vriend van Milojevic. “Veertien dagen geleden ben ik er met een advocaat nog voor naar Duitsland geweest. De uitspraak zal in februari 2011 zijn, denk ik.”

Zvonko Milojevic won in 1991 met Rode Ster Belgrado de intercontinentale beker. In 1997 kwam hij naar Anderlecht, in 2003 vertrok hij naar Lokeren en in het seizoen 2006/07 betekende een aanslepende heupblessure het einde van zijn carrière.

door christian vandenabeele

“Het wordt een emotioneel weerzien.”

Zvonko Milojevic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content