De toekomstige koning

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Door de Franse aanvaller Kylian Mbappé te contracteren, verfijnt Real Madrid zijn dominantiestrategie op lange termijn.

Toen Karim Benzema als amper 21-jarige van Lyon naar de Koninklijke trok, bestempelden ze dat in Madrid als een project. Een brute diamant, door voorzitter Jean-Michel Aulas voorzien van een stevig prijskaartje (40 miljoen euro), maar een bedrag dat Florentino Pérez zonder verpinken neertelde. De Fransman vormde het symbool van een voetballandschap waar talenten almaar vroeger worden opgemerkt en gekocht.

Die ontwikkeling leidt ertoe dat Real Madrid vandaag de grootste som ooit kan spenderen voor Kylian Mbappé. Een ongelofelijk verhaal, want het amper achttienjarige toptalent heeft pas één seizoen bij de profs op de teller staan. Deze zet is echter helemaal geen toeval. De Franse spits geldt als de meest veelbelovende topspeler sinds het ontluiken van Neymar bij Barcelona. En Real Madrid wil niet voor de tweede maal zo’n slag missen. Bovendien is Mbappé het schoolvoorbeeld van een toegewijde prof, vol intelligentie en de absolute wil om te slagen. Op dat vlak is hij onvergelijkbaar als puur goudhaantje, want iemand die sowieso iets oplevert. En nog meer als de verkopende club, AS Monaco, over voldoende financiële mogelijkheden beschikt sinds de miljoenenverkopen van Bernardo SilvaBenjamin Mendy (Manchester City) en Tiémoué Bakayoko (Chelsea).

Om de concurrentie de loef af te steken, waaronder enkele topteams uit de Premier League en vooral PSG, moest Real Madrid wel enkele garanties geven aan Mbappé en zijn entourage. Voldoende speeltijd bijvoorbeeld, zeker met het oog op het WK in Rusland dat de spits voor geen geld wil missen. Daarom valideerde Zinédine Zidane het vertrek van James Rodríguez (Bayern München) en Alvaro Morata (Chelsea). Zo kwam er niet enkel budget vrij, maar ook meer mogelijkheden in de punt van de aanval. Op die manier kan Mbappé voortaan de doublurerol van zijn landgenoot Benzema overnemen, in een club waar de invallers afgelopen seizoen ruimschoots de kaap van duizend speelminuten overschreden. Een aantrekkelijk aanbod, zeker voor Mbappé die er altijd van droomde – van zodra hij een bal kon trappen – om ooit voor Real Madrid uit te komen.

De komst van de groeibriljant in de Spaanse hoofdstad is een nieuw bewijs van het uitstekende beheer van de kern. Sinds Pérez in 2009 de leiding in handen kreeg bij de Spaanse topclub, werd er constructief gesleuteld aan de selectie vanuit het tijdperk onder José Mourinho: de vervanging van de ouder wordende Xabi Alonso werd perfect gecompenseerd door de aanwerving van Toni Kroos als regulator, voor een heel lage transferprijs (25 miljoen euro). Zeker als je merkt hoe eenvoudig de Duitse international alle middenvelders domineert. Raphaël Varane kwam er bij, nog voor het vertrek van Pepe. Hij kon rustig doorgroeien in de schaduw van de Portugees. Hetzelfde geldt voor middenvelder Dani Ceballos (20), om op termijn Luka Modric af te lossen. Zo moet ook Kylian Mbappé zich de komende tien jaar ontwikkelen tot een van de beste aanvallers ter wereld.

GUILLAUME GAUTIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content