Helemaal niets is er overgebleven van het frisse en ongecompliceerde voetbal waarmee Club Brugge deze competitie maanden kleur gaf. Ook vrijdag in Kortrijk schiep blauw-zwart nauwelijks kansen. Trainer Adrie Koster slaagt er niet meer in om zijn ploeg op de rails te krijgen. Door in deze play-off opvallend veel van veldbezetting te wisselen zoekt de Nederlander naar het juiste recept, maar hij vindt het niet.

Het lijkt erop dat Club Brugge zich naar het einde van deze competitie sleept. Club is wat dat betreft niet alleen. Ook bij KV Mechelen is alle frisheid weggesijpeld. Het hogere aantal wedstrijden blijkt die ploegen zuur op te breken die elke week weer tot in het diepste van hun krachtenarsenaal moeten putten. KV Mechelen teert van oudsher op fysiek en engagement, zaterdag tegen Westerlo bleken de batterijen helemaal leeg te zijn.

Steeds meer wordt er in het Belgisch voetbal naar kracht en loopvermogen gegrepen. Dat eist zijn tol. Interessant zal het bijvoorbeeld zijn om na te gaan welke reserves AA Gent nog voor de bekerfinale overhoudt. De Buffalo’s mogen dan over een brede kern beschikken, ze zullen zich geconfronteerd zien met een veel frisser Cercle Brugge. Misschien is dat ook wel voor Roeselare een voordeel in de eindronde met de drie tweedeklassers.

Een slopender seizoen vereist andere accenten op training en nog meer specialisatie in de omkadering. Club Brugge kon geen moment gas terugnemen, het probeerde zich zo lang mogelijk in het spoor van Anderlecht vast te bijten. Dat ging ten koste van veel energie. Club Brugge kreeg een kwalitatieve injectie, met meer techniek en raffinement, maar niet altijd dreven deze wapens boven. In de reguliere competitie won Club zeventien van de 28 wedstrijden, elf keer gebeurde dat met één goal verschil, waaronder zeven keer op eigen veld. Zelden kon blauw-zwart een wedstrijd op reserve uitspelen, heel vaak was het knokken en wroeten.

De (voorlopige) derde plaats van Club Brugge is geen betere klassering dan degene die vorig seizoen onder Jacky Mathijssen werd behaald, maar niemand kan naast de progressie kijken die blauw-zwart dit seizoen maakte. Er werd bij momenten avontuurlijker gevoetbald, met meer durf en lef. Maar juist in de play-off drijven de mankementen weer boven. Club heeft nood aan een verhoging van het technisch vermogen, aan flankverdedigers die de ploeg binnen de aanvallende filosofie van Adrie Koster een meerwaarde geven. En aan meer stootkracht vooraan. Club wil volgend seizoen voor de titel gaan maar de kloof met Anderlecht lijkt gigantisch groot. Zonder de halvering van de punten in het eerste deel van de competitie zou het verschil tussen de beide clubs op dit moment 23 punten bedragen.

Voor Standard, KV Mechelen, Germinal Beerschot, Lokeren en Sporting Charleroi is de competitie voorbij. Hen wacht een lange vakantie. Ruim drie maanden duurt het voor de nieuwe competitie begint. Maar er ligt nog het nodige huiswerk klaar: op KV Mechelen na moeten al die clubs op zoek naar een nieuwe trainer. Beginnen en herbeginnen is ook nu weer bij vele verenigingen het credo.

Daar hebben ze in Westerlo geen last van. De afgelopen veertien seizoenen kwam het daar drie keer tot een trainerswissel. Het is van november 1993 geleden dat Westerlo, toen in tweede klasse, nog eens een trainer ontsloeg. Werner Helsen moest op dat moment de baan ruimen voor Barry Hulshoff. Ook in donkere periodes verliest deze club nooit zijn nuchterheid en zin voor realisme. Dat Westerlo nu tegen RC Genk mag knokken voor een eventueel Europees ticket, is een beloning voor een politiek van continuïteit. En voor Jan Ceulemans, die met zijn team altijd probeert te voetballen. Zonder ronkende verklaringen.

Dat een ploeg die pas een paar speeldagen voor het einde zekerheid kreeg over het behoud nu in theorie nog kans maakt op Europees voetbal, is anderzijds wel vreemd. Het is een van de bizarre kronkels van deze competitiehervorming, die veel minder spektakel en suspens bracht dan aanvankelijk werd gedacht.

door JACQUES SYS

Het is zeventien jaar geleden dat Westerlo nog eens een trainer ontsloeg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content