“Of we die tweede ronde halen, hangt van verscheidene factoren af. Van het niveau van onze topspelers, bijvoorbeeld. Dan denk ik in de eerste plaats aan Fan Zhiyi, Li Weifeng en Qi Hong. Laatstgenoemde maakte een paar belangrijke doelpunten in de kwalificatiewedstrijden. Het gebrek aan internationale ervaring is en blijft een serieuze handicap. Daarom worden onze spelers die naar de Europese competities zijn uitgeweken, heel belangrijk. Zhiyi is van Cristal Palace naar Dundee in Schotland verhuisd, en we hebben twee mensen in de Duitse tweede klasse : Yang Chen bij Eintracht Frankfurt en Xie Hui bij Aken. Dat gebrek aan internationale ervaring heb ik proberen op te vangen door aan de Chinese voetbalfederatie te vragen zoveel mogelijk vriendschappelijke wedstrijden te organiseren. In twee en een half jaar tijd speelden we 25 oefeninterlands, tegen heel verscheiden ploegen met uiteenlopende spelwijzen. Daardoor denk ik dat we op het WK tactisch niet meer verrast kunnen worden.

“Ons voordeel is tegelijkertijd ons nadeel. De Chinese voetballer is naar het voorbeeld van elke Chinees onvoorstelbaar gedisciplineerd en collectief ingesteld. Maar hoezeer voetbal ook een ploegsport is, soms heb je een individuele actie nodig om het verschil te maken. En op dat vlak neemt de doorsnee Chinese voetballer te weinig zijn verantwoordelijkheid op. Zelfs onze meest getalenteerde spelers vertonen een schrijnend tekort in het nemen van persoonlijke initiatieven.

“Als we op het WK het niveau halen dat we bereikten in de tweede helft van onze kwalificatieronde, dan is het oké. Vergeet niet dat we daarin twaalf van onze veertien wedstrijden wonnen, slechts één keer verloren, 38 keer scoorden en slechts vijf tegendoelpunten slikten. Op basis daarvan zou ik China zeker niet kansloos noemen. Maar gemakkelijk wordt het niet.

“Het zou natuurlijk een verrassing van formaat betekenen : China in de tweede ronde. Al geloof ik persoonlijk niet zo in verrassingen op het WK. Je moet eens nagaan : het zijn bijna altijd dezelfde ploegen die eraan deelnemen. Hoewel, je had natuurlijk wel Kroatië op het WK in 1998 en Zweden in 1994. Misschien kunnen dit jaar Kameroen of Portugal een stunt van dat kaliber verwezenlijken.

“Zeuren over de omstandigheden doe ik niet. De omstandigheden zijn voor iedereen gelijk. Je speelt nooit in de perfecte omstandigheden, je kan altijd wel iets aanwijzen dat niet is zoals je het zou wensen. Maar dat vind ik excuses zoeken. Van één ding ben ik zeker : we zullen op de beste velden spelen in de hele geschiedenis van het WK.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content