De troonopvolgers van Messi en Ronaldo? Hier zijn ze!

Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Zelfs op de grootste kampioenen staat een houdbaarheidsdatum, en dus ook op Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Het is dus stilaan uitkijken naar opvolging.

Naarmate de tijd vorderde en de records zich opstapelden, verlieten de vergelijkingen de 21e eeuw en moesten ze gezocht worden in de hele geschiedenis van het voetbal. Om evenknieën van Lionel Messi of Cristiano Ronaldo te vinden of om de parallel te trekken met de goals van de Argentijn en de Portugees, moet de voetballiefhebber in zijn teletijdmachine stappen. Herinneringen worden dan bovengehaald aan de onnavolgbare dribbels van Diego Maradona, de geniale invallen van Pelé of het snedige spel van Johan Cruijff.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© BELGAIMAGE & GETTY

In het moderne voetbal, waarin elke doorsneespeler toch meer en meer compleet is, lijkt niemand het ritme van dat duo te kunnen bijhouden. Antoine Griezmann, nochtans sleutelspeler van Frankrijk en Atlético Madrid (een van de vijf meest dominante ploegen de laatste jaren), kreeg meer hoon dan lof toen hij na het WK in Rusland bevestigend antwoordde op de vraag van een Spaanse journalist of hij nu ‘aan dezelfde tafel’ mocht zitten als Messi of Ronaldo.

De grote kloof tussen de twee grootste voetballers van de jaren 2010 en hun concurrenten komt tegenwoordig goed tot uiting bij Real Madrid. Los Merengues veroverden drie Champions Leagues op rij, maar geraakten op de dool na het vertrek van hun Portugese nummer 7 naar Juventus. Bij de andere Spaanse gigant worden nu al de meest beloftevolle pistes voor de toekomst uitgestippeld, om zo goed mogelijk het post-Messitijdperk voor te bereiden. Al beseffen ze dat het verlies van La Pulga onvermijdelijk het einde van een cyclus zal betekenen.

Frenkie de Jong
Frenkie de Jong© BELGAIMAGE & GETTY

In het Witte Huis van Madrid hadden ze snel begrepen dat het moeilijk was om Ronaldo door één man te vervangen. In zijn negen seizoenen bij Real hield de Portugees er een verschroeiend ritme op na. Met zijn doelpunten en assists samen was hij betrokken bij gemiddeld 65 goals per seizoen. Duizelingwekkend, behalve voor Lionel Messi, die dat rustig overschouwt vanop zijn comfortabele toppositie, nog enkele goals boven zijn aloude rivaal. Sinds hij in 2008 aan coach Pep Guardiola werd gekoppeld, zit de geniale Argentijn aan een gemiddelde van 73 gecreëerde doelpunten (goals plus assists) per seizoen.

Paulo Dybala
Paulo Dybala© BELGAIMAGE & GETTY

Bij Real Madrid heeft men de zoektocht aangevat naar een zeldzame parel, die elk seizoen de kaap van de 50 gecreëerde goals kan ronden. Veel kandidaten zijn er niet.

Hoewel hun Europese trofeekast nog leeg is, staan Kylian Mbappé en Neymar nog altijd boven aan het lijstje met troonopvolgers wanneer de huidige koningen van het spel het voor bekeken houden. Voorlopig volgen ze slechts in de slipstream van de Portugees en de Argentijn – het zal wachten zijn tot de leeftijd hen doet plooien. Noch Franck Ribéry of Arjen Robben, nochtans lange tijd aan elkaar gekoppeld bij Bayern, noch de beloftevolle Mario Götze, Gareth Bale of Robert Lewandowski konden de twee reuzen in de schaduw stellen. Aangezien ze door hun leeftijd of door blessures werden geremd, moesten ze allen aan de troon verzaken. Lager op het veld zullen Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt hetzelfde lot ondergaan als Manuel Neuer en Gianluigi Buffon: (doel)verdedigers worden zelden beschouwd als de beste spelers van de planeet. De toekomstige koningen gaan dus in de voorste linies gezocht moeten worden. Enkele pretendenten beschikken over een stevig cv.

João Felix
João Felix© BELGAIMAGE & GETTY

Kevin De Bruyne

– Middenvelder – Manchester City – Belg – 28 jaar

Beste seizoen: – 2014/2015: 16 goals & 28 assists

Geregeld beslissend zijn is een van dé criteria geworden om aan de top van de mondiale hiërarchie te geraken en net op dat domein kent onze landgenoot amper zijn gelijke. Hij kan assists aan elkaar rijgen zoals spitsen dat met doelpunten doen. De sterke man van de Citizens wordt dan ook beschouwd als een van de beste middenvelders ter wereld. En wanneer de cijfers van de aanvallers dalen, na het afhaken van Messi en Ronaldo, kunnen die van KDB de voetbalwereld nog meer verblinden.

Frenkie de Jong

– Middenvelder – FC Barcelona – Nederlander – 22 jaar

Beste seizoen: – 2017/2018: 7 goals & 8 assists

De Nederlander beschikt over een tijdloze stijl. Hij is overal op het veld te vinden en doet zo terugdenken aan het voetbal uit de seventies, toen knappe bewegingen hoger ingeschat werden dan statistieken. De middenvelder kan met de bal aan de voet door de linies snijden en vervolgens zijn ploegmaats een goal voorschotelen. Hij belichaamt de fijne techniek die onmisbaar is om te overleven in het moderne voetbal, waar pressing ervoor zorgt dat de balkunstenaars het vaker moeten afleggen tegen de alom aanwezige atleten. Maar op een mooie dag zal hij toch eens goeie cijfers moeten kunnen voorleggen om echt de top te halen.

Antoine Griezmann
Antoine Griezmann© BELGAIMAGE & GETTY

Paulo Dybala

– Aanvaller – Juventus – Argentijn – 25 jaar

Beste seizoen: – 2017/2018: 26 goals & 7 assists

Sinds hij in Europa doorbrak in het shirt van Palermo, werd hij bestempeld als de waarschijnlijke opvolger van Lionel Messi. De linkspoot heeft het moeilijk om die belofte in te lossen, zeker bij de nationale ploeg, waar hij nooit zijn plek gevonden heeft aan de zijde van La Pulga. Ondanks een mat seizoen (door zijn moeilijke relatie met Massimiliano Allegri en een ploeg die ingesteld was op Ronaldo) blijft hij een van de diamantjes van Juventus. Hij toonde al dat hij topwedstrijden kan doen kantelen, ook in de Champions League. Uit de groep troonpretendenten is hij dus niet weg te denken.

Kai Havertz
Kai Havertz© BELGAIMAGE & GETTY

João Felix

– Aanvaller – Atlético Madrid – Portugees – 19 jaar

Beste seizoen: – 2018/2019: 20 goals & 11 assists

Eén magistraal jaar in het shirt van Benfica volstond om van hem een man van 100 miljoen te maken. Hij is tegelijk een goalgetter én een stilist en beschikt dus over alle wapens om een van de referenties van de toekomst te worden, de speerpunt van de beloftevolle Portugese generatie die na CR7 komt. Na een loodzware voorbereiding met de Colchoneros kwam hij begin dit seizoen wat in de problemen, maar dankzij die harde scholing onder Diego Simeone zal hij ook kunnen opklimmen in de Europese hiërarchie.

Antoine Griezmann

– Aanvaller – FC Barcelona – Fransman – 28 jaar

Beste seizoen: – 2017/2018: 29 goals & 15 assists

Hij stond al twee keer op het podium van de Ballon d’Or en had dus vorig jaar evengoed de plaats van Luka Modric aan de top van de wereldhiërarchie kunnen claimen. Hij is altijd beslissend op de belangrijke momenten, hetzij in het spel hetzij met een vrije trap. Bovendien kan hij zich in dienst stellen van de ploeg omdat hij een bovengemiddelde vista heeft. Rond zijn transfer en de verkiezing van de Ballon d’Or ontstond een hetze in de media en dus was het goed dat hij bij Barça wat in de schaduw van Lionel Messi kon vertoeven. Toch pakte hij daar al enkele trofeeën mee en hij verzekerde er zich van de plaats van luitenant, die ook Neymar ambieerde om de top te bereiken.

Eden Hazard
Eden Hazard© BELGAIMAGE & GETTY

Kai Havertz

– Middenvelder – Leverkusen – Duitser – 20 jaar

Beste seizoen: – 2018/2019: 20 goals & 7 assists

Duitsland produceert goeie spelers aan de lopende band, maar blijkbaar nooit een uitzonderlijk talent. De spelmaker van Leverkusen zou evenwel de veldspeler kunnen zijn die zich aan de absolute top kan onderscheiden. Vanuit de tweede lijn is hij in staat om bijzonder veel goals te maken. Hij kan de rol vervullen waar Leroy Sané en Serge Gnabry te wisselvallig voor lijken te zijn en Mario Götze en Marco Reus te vaak geblesseerd voor waren. Eindelijk dus een echte Duitse topper die niet, zoals Oliver Kahn, Manuel Neuer of Marc-André ter Stegen, tussen de palen schittert.

Sadio Mané
Sadio Mané© BELGAIMAGE & GETTY

Eden Hazard

– Flankspeler – Real Madrid – Belg – 28 jaar

Beste seizoen: – 2011/2012: 22 goals & 22 assists

Hij was de toptransfer van Real Madrid afgelopen zomer, zeker omdat hij het fameuze nummer 7 van Ronaldo erfde. De kapitein van de Rode Duivels bewees tijdens het WK 2018 en de Europa League van vorig seizoen dat hij ook kan schitteren in de wedstrijden die ertoe doen – een verwijt dat hij voordien wel eens kreeg. Hij moet nu alleen nog aan zijn statistieken werken om de laatste stap te kunnen zetten die hem nog scheidt van de wereldtop. Dat moet hij wel voor elkaar krijgen in de woelige sfeer van een Bernabéu dat het falen van zijn sterren niet makkelijk vergeeft.

Sadio Mané

– Flankspeler – Liverpool FC – Senegalees – 27 jaar

Beste seizoen: – 2013/14: 23 goals & 18 assists

In de laatste twee Europese campagnes van Liverpool vielen vooral de doelpunten van Mohamed Salah en het genie van Roberto Firmino op, maar de Senegalees is ondertussen de meest beslissende speler van het offensieve trio van de Reds geworden. De loper is geëvolueerd tot goalgetter. Al in de verloren CL-finale van 2018 (tegen Real Madrid) was Sadio Mané de echte aanvalsleider van Liverpool. Hij is degene die de zaken in de hand neemt. Ook al lijkt de weg naar de top erg smal te zijn voor Mané, wegens zijn leeftijd en zijn beperkte capaciteiten, wanneer hij het maximum haalt uit zijn beste jaren dan zou hij op kousenvoeten toch die weg kunnen bewandelen.

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé© BELGAIMAGE & GETTY

Kylian Mbappé

– Aanvaller – Paris Saint-Germain – Fransman – 20 jaar

Beste seizoen: – 2018/2019: 39 goals & 17 assists

Hij ontbolsterde voor de ogen van heel Europa tijdens het epische jaar 2017 van AS Monaco, met een halve finale in de Champions League en een landstitel in Frankrijk. De aanvaller spijsde zijn bankrekening, zijn statistieken en zijn palmares. Hij kan schitterende dingen doen, met een hoge snelheid. Op weg naar de wereldtitel in 2018 was hij het voornaamste wapen van Didier Deschamps. In Parijs vormt hij met Neymar een van de sprankelendste duo’s ter wereld, ook al wisten ze op internationaal vlak nog niet in de roos te schieten. Wegens zijn snelheid, gulzigheid en efficiëntie is hij de voornaamste kandidaat om de twee huidige koningen op te volgen.

Neymar
Neymar© BELGAIMAGE & GETTY

Neymar

– Flankspeler – Paris Saint-Germain – Braziliaan – 27 jaar

Beste seizoen: – 2015/2016: 31 goals & 25 assists

Op papier heeft de Braziliaan alle wapens in handen om de nieuwe koning van het voetbal te worden. Dat werd ruim vijf jaar geleden al voorspeld, toen hij naar Europa kwam. Hij dribbelt, scoort en passt met gemak en genialiteit. De flankspeler trok van Barça naar PSG om uit de schaduw van Lionel Messi te geraken. Alleen blessures lijken te kunnen verhinderen dat hij zich bij zijn ex-ploegmaat en bij Cristiano Ronaldo voegt aan de absolute top. Hij krijgt wel eens kritiek op zijn levenshygiëne en zijn uitspattingen, maar wanneer hij over al zijn mogelijkheden beschikt, is hij momenteel misschien wel de beste speler ter wereld. Helaas gebeurt dat te weinig om het huidige topduo al te onttronen.

Paul Pogba
Paul Pogba© BELGAIMAGE & GETTY

Paul Pogba

– Middenvelder – Manchester United – Fransman – 26 jaar

Beste seizoen: – 2018/2019: 16 goals & 11 assists

Hoewel hij sinds zijn terugkeer naar Manchester al meer kritiek dan lof kreeg, bezit de Franse middenvelder alle troeven om de voetballer van de toekomst te worden. La Pioche koppelt een indrukwekkende fysiek aan een opmerkelijk soepele techniek. De kwaliteit van zijn passes en schoten stijgt ver boven de middelmaat uit. Een explosieve cocktail, die evenwel nog op ontploffing wacht, omdat hij nog naar zijn beste positie zoekt. Het is onduidelijk waar al zijn kwaliteiten het beste tot hun recht komen. In een dienende rol werd hij wereldkampioen, nu komt het erop aan die beste plek te vinden om definitief een stap hogerop te zetten.

Jadon Sancho
Jadon Sancho© BELGAIMAGE & GETTY

Jadon Sancho

– Flankspeler – Borussia Dortmund – Engelsman – 19 jaar

Beste seizoen: – 2018/2019: 13 goals & 19 assists

De meest recente explosie in het voetbal deed zich voor in het Ruhrgebied. Daar bevond zich de bom Jadon Sancho, nadat die zijn opleiding had genoten op de Britse Eilanden. Hij is een complete flankspeler, die met gemak zijn tegenstander voorbij geraakt en zijn dribbels ook kan omzetten in doelpunten en assists. Hij is de eerste speler geboren in de jaren 2000 die zich weet door te zetten in de hoogste regionen van het wereldvoetbal. De volgende stap in zijn carrière zal allicht cruciaal zijn in zijn jacht op de voornaamste trofeeën in het voetbal. Hij zou weleens de grote concurrent van Kylian Mbappé kunnen worden in het volgende decennium.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content