Jerry Sloan zette na 23 jaar dienst een stap opzij bij de Utah Jazz.

Een bizar scenario ontvouwde zich vorige week in de NBA: bij de Utah Jazz diende de legendarische coach Jerry Sloan (68) zijn ontslag in. Op zich niets wereldschokkends, maar wel als je bedenkt dat Sloan met zijn 23 jaar onafgebroken trouwe dienst aan de Utah Jazz de langst zittende coach bij één club in eender welke Amerikaanse profcompetitie was.

Dat de grijze basketgoeroe zo plots die beslissing nam, en met hem meteen ook zijn assistent Phil Johnson, deed de NBA even op haar grondvesten daveren. Temeer omdat Sloan slechts een week daarvoor een contractverlenging had ondertekend waardoor hij tot minstens het einde van het seizoen 2011/12 zou aanblijven. Voorzitter en eigenaar Greg Miller wist niet wat hem overkwam toen zijn succestrainer plots aan zijn bureau stond: “Jerry vertelde dat hij op was, dat hij niets meer te geven had.”

Als oorzaak voor Sloans beslissing wordt in de richting van Deron Williams gekeken, de flamboyante spelverdeler en sterspeler met wie hij constant in de clinch lag. Al beweerden bepaalde analisten dat Sloan al enige tijd het heilige vuur kwijt was en dat het opzij stappen van een ‘old school’ coach (eindelijk) de deur kan openzetten voor vernieuwing. Sloan zelf houdt de lippen ondertussen stijf op elkaar. Het enige wat hij op een persconferentie meegaf was: “Het is tijd voor iets anders.”

Jerry Sloan begon in 1988 aan zijn regeerperiode bij de Utah Jazz. In al zijn seizoenen bij de club uit Salt Lake City zette hij 21 maal een positieve winst/verliesbalans neer, a winning season zoals de Amerikanen het noemen. In 1997 en 1998 bereikte hij met zijn Utah Jazz, die werden geleid door vedetten als John Stockton, Karl ‘The Mailman’ Malone en Jeff Hornacek, tweemaal op rij de NBA Finals. Maar evenveel keer stuitte zijn team op de net iets sterkere Chicago Bulls van Michael Jordan. Een titel kon hij de Utah Jazz nooit schenken, maar met een uiteindelijke balans van 1221 zeges en 803 nederlagen parkeerde Jerry Sloan zich in de Hall of Fame toch maar netjes op de derde plaats achter Don Nelson en Lenny Wilkens in de lijst van trainers met de meeste overwinningen op hun naam. Sloans opvolger bij de Utah Jazz, de onervaren Ty Corbin, wacht alvast een zware erfenis.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content