Met Yellow Red KV Mechelen (kampioen derde klasse A), KVSK United Overpelt-Lommel (kampioen derde B) en Oud-Heverlee Leuven (winnaar eindronde) promoveren drie clubs met een uiterst korte bestaansgeschiedenis naar tweede klasse.

Yellow Red KV Mechelen en KVSK United Overpelt-Lommel werden opgericht in 2003. Zij bespelen de infrastructuur van de voormalige eersteklassers KV Mechelen en SK Lommel. Die zaten twee jaar geleden door financieel wanbeleid diep in de schulden. Ze gingen in vereffening, moesten daardoor twee afdelingen degraderen en herbegonnen in derde klasse. Dat kon omdat volgens het bondsreglement alleen wie directe voetbalschulden heeft (aan de KBVB, aan andere clubs, aan spelers), automatisch wordt teruggezet naar vierde provinciale. Van andere schuldeisers (leveranciers, een technisch directeur die op factuur werkt) ligt de KBVB niet wakker. KV Mechelen en Lommel moesten er dus alleen voor zorgen dat ze onder hun voetbalschulden uitraakten. Ze gebruikten daarvoor een verschillende techniek.

KVSK United Overpelt-Lommel

In Lommel bedroeg het liquide tekort één miljoen euro. Te veel, vond de nieuwe vzw, zodat de enige oplossing om niet naar vierde provinciale te tuimelen, een fusie met een naburige derdeklasser was. Dat werd het ook al noodlijdende Overpelt-Fabriek. Met het stamnummer van Overpelt nam fusieclub KVSK United een doorstart in derde klasse. De schulden bleven bij het oude stamnummer. Daardoor staan de schuldeisers van het ter ziele gegane SK Lommel, onder wie ook spelers zoals Carl Hoefkens, vandaag nog altijd in de kou. In de hoop ooit iets van de achterstallige lonen te recupereren stelde spelersvakbond Sporta ook enkele toenmalige bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Twee jaar geleden paste RWD Molenbeek dezelfde techniek toe. Het kocht het stamnummer van tweedeklasser Strombeek en keerde na één seizoen – en niet gehinderd door oude schulden – als FC Brussels terug naar eerste klasse. Ook in dat dossier zijn de oude bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Yellow Red KV Mechelen

KV Mechelen, waar de schuldenberg aanzienlijk hoger was dan in Lommel, pakte het anders aan. Omdat het wegens zijn rijke verleden – en de nakende 100e verjaardag van de club – per se het stamnummer 25 wilde behouden, was een fusie geen optie. Onder aanvoering van Mark Uytterhoeven haalde de club geld op bij haar supporters. Vervolgens speelde KV Mechelen het keihard naar de spelers : alleen als zij het leeuwendeel van het loon dat ze nog te goed hadden lieten vallen, kon KV blijven bestaan. De chantage werkte. De spelers zwichtten en het stamnummer werd overgedragen aan de nieuwe vzw Yellow Red KV Mechelen. Alle schulden bleven achter in de oude vzw en zitten daar nog altijd. Opnieuw stelde Sporta voormalige bestuurders aansprakelijk.

Oud-Heverlee Leuven

Ook Oud-Heverlee Leuven ontstond in 2002 uit een fusie. Derdeklasser Stade Leuven torste nog een RSZ-schuld uit de jaren tachtig, waarvoor het onverwacht in vereffening werd gedagvaard door de RSZ. Op dat moment waren al fusiegesprekken aangeknoopt met eersteprovincialer Daring Leuven. Door de gedwongen vereffening van Stade en een vrijwillige vereffening van Daring zou de fusieclub in bevordering hebben moeten starten. Het nadeel was dat de jeugdploegen dan niet meer nationaal zouden spelen. Dus werd Oud-Heverlee erbij betrokken : een gezonde derdeklasser, met een jonger en dynamisch bestuur, sponsors en veel juridisch-financiële knowhow. Emoties werden opzijgeschoven en één jaar voor het eeuwfeest van Stade Leuven werd stamnummer 18 opgedoekt.

Oneerlijke concurrentie

Dirk De Vos van Sporta vindt het onbegrijpelijk dat de KBVB failliete clubs via de vzw-wetgeving onder hun schulden laat wegkomen. Devos : “Ofwel neem je alles over, ook de schulden, zoals gebeurt bij elke bedrijfsovername in gelijk welke andere sector. Ofwel ga je in faling en dan herbegin je van nul. Dat wil zeggen : in vierde provinciale. Nu beschermt de KBVB de clubs.”

Is dit competitievervalsing ? Minstens oneerlijke concurrentie, lijkt het. Het bemoeilijkt alleszins een normale doorstroming van clubs naar de topreeksen van het Belgische voetbal. Verlost van zijn oude schulden kon KV Mechelen blijkbaar in derde klasse als profclub blijven bestaan. Patrick Goots, maar ook Steven Ribus, Dirk Huysmans en Bert Dhont, een jaar geleden alledrie nog in eerste klasse, behielden hun profstatuut. Ook KVSK United werd kampioen met ex-eersteklassespelers als Philip Haagdoren, Frank Machiels, Mirek Waligora en Marcos Pereira. Uit cijfers die minister Rudy Demotte in december 2004 kreeg van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, bleek dat United voor geen enkele speler sociale bijdragen betaalde. Dat betekent dat Haagdoren en co ingeschreven waren als amateur en tegen onkostenvergoeding, maximaal 140 euro per maand, gevoetbald zouden hebben. Uit nieuwe cijfers, ontvangen vorige week, blijkt dat United op het eind van 2004 toch zeventien niet-amateurs had aangegeven. Unitedvoorzitter Paul Cremers noemt de eerste cijfers dan ook “flauwekul”. Geen sprake van dat United door de promotie plots met een hogere loonkost wordt geconfronteerd omdat het in tweede klasse minstens vijftien niet-amateurs onder contract moet hebben, aldus Cremers. Of dat het, met andere woorden, zwart wit zal moeten wassen. “Wij zijn een zuinige en gezonde club. Wij hebben zeven ex-profs die overdag gewoon werken.”

Volgens Sportaman De Vos heeft vooral KV Mechelen geleerd uit de vereffening. “Het nieuwe bestuur heeft duidelijk de intentie om op een goede manier te werken. Zij hebben hun spelers voorgelicht over een groepsverzekering. Dat is vrij uitzonderlijk voor tweede klasse.” Maar dat Mark Uytterhoeven de vereffening onlangs in een interview het perfecte middel noemde “om de mentaliteit in een club te veranderen”, vindt Devos te ver gaan. “Een vereffening is géén goede zaak. Ik hoop echt niet dat het een trend wordt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content