De Tshomba’s zijn een beetje overal te vinden en ze worden vaak geassocieerd met dunks, freestyle en streetball. “Mijn broer Duke is drie jaar jonger dan ik”, legt Butch Tshomba uit. “Hij speelt momenteel bij Wichita State, in dezelfde Conference als die waarin ik met Missouri aantrad. Hij is aan zijn laatste jaar bezig. Hij heeft het meeste talent en dus ook de grootste kans om te slagen. Hij is een echte atleet met een veel gespierder lichaam dan het mijne. Hij speelt ook agressiever. Duke is de echte specialist van de dunk. Ik heb foto’s van een dunkwedstrijd die hij in Brussel won. Een neef van ons gooide de bal in de lucht en hij ving die op en dunkte hem in één beweging terwijl hij over de stoel sprong waarop ik onder de korf had plaatsgenomen. Echt ongelooflijk. Voor hij naar de States vertrok en toen hij nog bij Gilly speelde, maakte hij trouwens deel uit van een groepje Franse dunkers die overal demonstraties gingen geven. Bin die momenteel voor Newman University speelt in Kansas, is een beetje een dromer, maar wie zegt dat zijn dromen op een dag niet zullen uitkomen ?”

En dan is er ook nog Douglas. Anderhalve maand geleden won hij het freestyle-concours dat in Brussel door Nike werd georganiseerd naar aanleiding van het bezoek van de NBA-spelers Quentin Richardson en Darius Miles. Tshomba : “Douglas is nog maar 17, maar hij is een kleine rijzende ster. Hij hoopt in januari eveneens naar Amerika te kunnen vertrekken. Hij is even groot als ik en beschikt over een uitstekende dribbel. Dat volstaat natuurlijk niet om wedstrijden te winnen, maar als hij collectief leert denken, zou hij wel eens ver kunnen komen.”

Het is duidelijk dat Amerika het Eldorado is voor de Tshomba’s. “We hebben met uitzondering van Bin allemaal een Amerikaanse voornaam. We hebben allemaal een beetje dezelfde droom om het in het basket, de Amerikaanse sport bij uitstek, waar te maken. Zelf kwam ik indertijd onder de indruk van Magic Johnson en Michael Jordan. En toen ik mijn broers vertelde dat ik naar de States zou vertrekken, maakte ik een stukje van de droom waar. Ik had het voor geen geld ter wereld willen missen en nu kunnen ook zij er de vruchten van plukken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content