‘Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren. ‘

Zondag kruisen alle toppers in het veldrijden voor het eerst in dit nog prille seizoen de degens. In Kalmthout voegt wereldkampioen Zdenek Stybar zich dan bij Sven Nys, Niels Albert en Kevin Pauwels voor zijn eerste cross op Vlaamse bodem. Niemand van zijn collega’s durft te voorspellen uit welk vaatje de Tsjech komende winter zal tappen. Styby, die zijn eerste wegseizoen in de WorldTour achter de rug heeft, weet het zelf ook niet zo goed. “Ik kom aan de start van het veldritseizoen met veel meer trainingsuren en wedstrijden in de benen dan de vorige jaren. Misschien ben ik in november al leeggereden”, zo verklaart de Quick-Steprenner in een interview aan Sport/Wielermagazine.

Stybar is van plan om voor de laatste keer een volledige veldritwinter af te werken. “Ik begin in ieder geval aan alle drie de klassementen. We zullen zien hoe het loopt. Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren. Desnoods zal ik her en der een wedstrijd moeten overslaan wanneer het mij aan frisheid mocht ontbreken.”

Maar tegelijk denkt Stybar ook voordeel te halen uit zijn intense zomercampagne. ” You lose something and you win something“, vat hij het samen. “Dankzij die voorbije wegwedstrijden van hoog niveau moet ik in sommige opzichten ook als veldrijder gegroeid zijn. Normaal zal ik nu over een betere conditie en meer kracht beschikken. Ik denk op de weg mijn pijngrens opnieuw te hebben verlegd. Ook mijn recuperatievermogen moet beter zijn door de rittenkoersen die ik reed. In het verleden had ik het weleens lastig met de opeenvolging van twee crossen in één weekend. Zo’n dubbel zou ik nu vlotter moeten verteren.”

Vergeleken met dit tijdstip vorig jaar staat Stybar er hoe dan ook beter voor. “De zomer van 2010 liep door blessures compleet in het honderd. Toch was het begin van mijn veldritseizoen toen onverhoopt goed. Mijn voorbereiding nu verliep wel naar wens. Hopelijk kan ik het seizoen op dezelfde manier beginnen als vorig jaar.” Stybar opende toen met acht overwinningen op een rij. Afgelopen weekend won hij alvast in zijn eigen Stribro en in het Zwitserse Baden.

In het uitgebreide vraaggesprek in Sport/Wielermagazine blikt de wereldkampioen ook al even vooruit op het WK in Koksijde, maakt hij de balans op van zijn wegseizoen en geeft hij een sneer aan zijn voormalige teammanager Hans van Kasteren: “Alles wat ik Hans vertelde, gebruikte hij tegen me.”

Het openhartige interview leest u in de veldritgids van Sport/Wielermagazine, vanaf morgen/donderdag te verkrijgen. Daarin gunt Sven Nys u een exclusieve inkijk in zijn trainingsaanpak, keert Niels Albert terug naar zijn roots, probeert de beste vriend van Kevin Pauwels diens gesloten persoonlijkheid te doorgronden, ontleedt Tom Meeusen tien topcrossen en voorspelt Paul Herijgers op zijn onnavolgbare manier hoe het seizoen zal verlopen.

Een lijvig hoofdstuk over baanwielrennen, met onder meer het abc van Iljo Keisse en een eigenzinnige top twintig van de zesdaagserenners, maakt deze leidraad voor de wielerwinter compleet.

door Benedict Vanclooster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content