De vastberaden maar rustige hand van Gio

© BELGAIMAGE

Feyenoord beschikt weer over een spelersgroep met ziel, vechtlust, respect én ambitie.

Tegenwoordig lopen ze weer met de borst vooruit in de tweede grootste stad van Nederland, want met acht opeenvolgende zeges beleeft de club haar beste start sinds 1993/94, net als PSV in 1999/2000. Toen duurde het tien speeldagen vooraleer er puntenverlies werd geleden, een 2-2-gelijkspel tegen Ajax. Ter info: de laatste titel (van de veertien in totaal) dateert al van het seizoen 1998/99.

Als koploper telt Feyenoord niet alleen het maximum van de punten, uniek in Europa, maar ook het beste doelsaldo. De ploeg van oud-international Giovanni van Bronckhorst (41) scoorde zelf al 23 keer en incasseerde amper twee tegendoelpunten. De laatste maal dat zoiets voorviel, was in het seizoen 1972/73. ‘Dromen mag altijd’, zo verwoordt aanvoerder Dirk Kuijt (36) – de vleesgeworden gedachte achter alles – het huidige zelfvertrouwen. ‘Al zul je mij niet horen roepen dat we eventjes kampioen worden.’

Na de uitwedstrijd bij NEC staat de Stadionclub voor een belangrijk tweeluik. Eerst is er op 20 oktober in eigen huis het Europa Leaguetreffen tegen FC Zorja Loehansk (na de 1-0-zege tegen Manchester United en de 1-0-nederlaag bij Fenerbahçe), gevolgd door de absolute kraker tegen Ajax (op 23 oktober).

‘De start is geweldig goed, meer niet.’ Een koning van de originele oneliners zal Giovanni van Bronckhorst – een ‘kind van De Kuip’ die zich als zesjarige aansloot bij Feyenoord – nooit worden. Lange interviews geeft Gio sporadisch, persoonlijk worden ze zelden. Na de bekerzege vorig seizoen (2-1 tegen FC Utrecht) namen zijn geloofwaardigheid en uitstraling onherroepelijk toe. De voormalige linkerflankspeler, tussen 1996 en 2010 goed voor 106 interlands bij Oranje, hanteert een vastberaden maar rustige hand. Onder meer te danken aan Dick Advocaat, die hem als speler deels vormde en medeverantwoordelijk bleek voor de grote ommekeer sinds eind februari. ‘De trainer is eerlijk’, oppert Eljero Elia (29). ‘Hij wisselt zonder naar status te kijken. Daarmee kan je iedereen gemotiveerd houden.’

Feyenoord zag zijn budget stijgen van 34 naar 50 miljoen euro. Het beschikt, naast een stadion met een ziel, nu ook weer over een spelersgroep met vechtlust, respect én ambitie. De gemiddelde leeftijd liep op, tot dik boven de 27 jaar, waarbij eigen jongeren Sven van Beek, Lucas Woudenberg, Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Tonny Vilhena worden bijgestaan door de ervaren rotten Brad Jones (34), Jan-Arie Van der Heijden (28), de Braziliaanse stier Eric Botteghin (29), Karim El Ahmadi (31), Kuijt en Nicolai Jørgensen (26). Die laatste is een spits die anderen beter laat functioneren, zoals ook Steven Berghuis (24, gehuurd van Watford) een versterking is. Kunnen ze, net als Zulte Waregem in België, zich opwerpen tot prooi in plaats van jager op PSV en Ajax? Wordt vervolgd.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content