Voor de zesde keer op rij maken Noliko Maaseik en Knack Roeselare onder elkaar uit wie kampioen wordt. Appie Krijnsen, Claudio Gewehr en Erwin Croes analyseren de play-off-finalisten.

Maar uiteindelijk haalden de challengers van de grootmachten uit het Belgische volleybal toch weer bakzeil. Antwerpen bleek in de bekerfinale meer dan een maatje te klein voor Maaseik en de verwoede pogingen van Lennik en Everbeur om Roeselare of Maaseik uit de titelfinale te houden, strandden in de belle. Toch weer Maaseik-Roeselare dus. Analysten Appie Krijnsen, bondscoach en trainer van Antwerpen, Claudio Gewehr, assistent-coach van de nationale ploeg en Lennik, en Erwin Croes, veertien jaar lang coach in de ereklasse, verklaren waarom en wegen de winstkansen van beide ploegen af.

Appie Krijnsen : “Receptie kan verschil uitmaken”

“Ik denk wel dat we dit seizoen vijf ploegen gezien hebben die aan elkaar gewaagd zijn”, zegt Krijnsen. “Dat merk je ook aan het feit dat die ploegen thuis een aantal dikke overwinningen binnenhalen. Het thuisvoordeel speelt een erg belangrijke rol dit jaar. Het viel toch ook weer op tijdens de halve finales van de play-offs : het servicegeweld bij uitwedstrijden is een pak minder, zelfs bij Maaseik.

“De opslag is erg belangrijk en voor je opslag is je tijd- en ruimtegevoel dan weer uitermate van belang. Vooral de ruimte is bepalend om die bal erin te kunnen heien. Een mooi voorbeeld daarvan vind je bij Everbeur. De meeste mensen serveren vanaf positie 1, rechts achter. De lichtbakken in Averbode werden daar uitgedaan, omdat je er anders enorm veel last van ondervindt telkens je de bal opgooit. Frank Depestele serveert liefst vanaf positie 5, links achter. Hij gooit de bal wél vol in het licht. De spelers moeten in een andere hal vaak hun eigen service aanpassen en dat brengt een nadeel met zich mee.”

Roeselare beleefde een wisselvallige tweede ronde, maar speelt toch weer de finale. “Roeselare heeft een periode gekend waarin het niet goed volleybalde. Er moet vaak een keer shit gebeuren, willen mensen weer beseffen welke kant het op moet. Roeselare kreeg aardig wat klappen te verduren. Ik vermoed dat ze daar de koppen bij elkaar gestoken hebben en gezegd hebben : het kan zo niet meer verder. Maar in potentie stond daar altijd een heel goed team.”

Toch tipt Krijnsen Maaseik als favoriet. “Ze laten heel weinig steken vallen en als dat toch een keer gebeurt, zetten ze het onmiddellijk recht. De receptie kan het spelonderdeel vormen, waar het verschil tussen beide ploegen gemaakt wordt. Roeselare heeft drie rotaties lang een serieus probleem, want dan staan Engelen en Contreras naast elkaar. Dat zijn toch niet je allerbeste receptiespelers. Met Schalk ertussen moet je op één derde veld gaan mikken om een van die twee te bestoken. Op het moment dat ze naast elkaar staan, heb je een breed stuk waarnaar je met volle kracht kan uithalen.”

Serveren kunnen ze allebei, weet de bondscoach. ” Cristina kan als hij zijn dag heeft, aardig doorgaan. Dat deed hij trouwens briljant toen ze twee jaar geleden wonnen in Maaseik. Miguel Falasca serveert ook stevig, maar ik herinner me bijvoorbeeld ook de serie van Vital Heynen, om maar wat te zeggen, tegen Macerata.”

Met Martin Lébl beschikt Maaseik over de potentieel sterkste aanvaller. “Die jongen is natuurlijk absolute topklasse. Het moet geen slijtageslag worden, want ik denk niet dat hij ze er vijf sets vrolijk kan blijven inbeuken. Maar Lébl zit zó hoog aan het net en z’n pipe – daarom staat hij ook twee rotaties in de receptie, dan kan hij pipe komen vanuit positie 1 – is ook heel hoog en heel snel.”

In welke mate kunnen volgens Krijnsen de transferperikelen het resultaat beïnvloeden ? “Het kan twee kanten uit. Ofwel is een speler extra gemotiveerd om zich in de kijker te volleyballen, ofwel zegt hij : wacht even, zo kan het niet. Ik vind dat elke speler de plicht heeft en het fatsoen moet hebben om zijn contract zo netjes mogelijk uit te dienen, om z’n uiterste best te doen. Of hij nu mag blijven of weg moet. Anderzijds heeft een club volgens mij ook de plicht om een speler tijdig over zijn lot te informeren.”

Claudio Gewehr : “Roeselare zit in de lift”

“De tweede competitiefase bood het voordeel dat alle ploegen uit de topzes een langere tijd doorlopend zware wedstrijden voorgeschoteld kregen”, zegt Claudio Gewehr. “Dat heeft het niveau van de teams omhoog getrokken. Het lag allemaal heel kort bij elkaar, ik denk dat wij met Lennik evengoed in de finale hadden kunnen staan. Uiteindelijk bleek het thuisvoordeel doorslaggevend.”

In de finale hoeft dat niet per se het zo te zijn, volgens Gewehr. “Het kan alle kanten uit. Ik verwacht dat het, net als vorig jaar, een strijd wordt in vijf wedstrijden. Maaseik heeft weliswaar het thuisvoordeel, maar Roeselare is de ploeg die in de lift zit. Hun vertrouwen kreeg een boost na het winnen van de Top Teams Cup. Ik heb zelf nog in Czestochowa gespeeld en weet hoe moeilijk het is om in die heksenketel overeind te blijven.”

Gewehr gelooft in de kansen van Roeselare. “Je mag ze zeker niet onderschatten. Volgens mij zijn ze in staat om voor de verrassing te zorgen door Maaseik te vloeren. Anderzijds is het erg moeilijk om een favoriet aan te duiden. Maaseik telt een paar kleppers in de rangen die het verschil kunnen maken. Als Vital Heynen zijn troepen opnieuw op sleeptouw kan nemen zoals hij dat de laatste jaren deed, maakt Maaseik een grote kans. Anders krijgen ze het niet gemakkelijk.”

De opslagdruk, daar draait veel rond in het huidige volleybal, zegt Gewehr. “De twee finalisten zullen veel risico nemen bij hun opslag. De ploeg die daarin het meest succesvol is, heeft een streepje voor. Want de tegenstander verrassen op tactisch vlak kunnen ze niet. Daarvoor kennen ze elkaar te goed.

“Bepaalde extrasportieve elementen hebben nu al invloed op het eindresultaat, maar ik geloof absoluut niet dat transfergeruchten daarbij zijn. Miguel Falasca, bijvoorbeeld, heeft tegen ons al bewezen dat zoiets niet in zijn hoofd speelt. Hij speelde met heel veel inzet in de belle van de halve finale. Het gaat om de eer en als je op dit niveau aan volleybal doet, mag je je niet laten afleiden door dit soort factoren. Bovendien krijg je als speler met een play-off-finale een uitstekend uitstalraam om jezelf te presenteren. Het spreekt voor zich dat van elke speler verwacht wordt dat hij er voor honderd procent tegenaan gaat. Ik denk eerder aan stress en sluimerende conflicten als extrasportieve factoren die van tel kunnen zijn.”

Erwin Croes : “Thuisvoordeel is belangrijke factor”

“Een opmerkelijke vaststelling is het gebrek aan Belgen in de finale”, steekt Croes van wal. “Als Maaseik start met Popelka, is Vital Heynen de enige Belg in de basiszes. Bij Roeselare heb je enkel Walter Engelen, die dan nog moet concurreren met de Braziliaan Venicius. Ik blijf dat jammer vinden, en vind het dan ook positief dat de toppers naar volgend jaar toe een andere koers lijken te varen.”

De technisch directeur van de nieuwe fusieploeg Breendonk-Puurs had niet anders verwacht dan andermaal Maaseik-Roeselare in de finale, waarin hij de Limburgers de grootste kansen toedicht. “Eender welke formule ze uitvinden, op dit ogenblik kom je toch nog altijd uit bij deze twee ploegen. Maaseik is een ploeg die zich enorm kan focussen op een finale. Dat bleek nog maar een keer in de beker, waarin ze Antwerpen eigenlijk wegvegen. Dat Maaseik Champions League heeft gespeeld, kan een wezenlijk verschil uitmaken. Met alle respect voor de Europese prestatie van Roeselare, maar in vergelijking met de Champions League is de Top Teams Cup de tweede afdeling.”

Anderzijds lijkt Roeselare er wel op het goede moment te staan, zegt Croes. “Als je een dipje hebt gekend, kan het alleen maar beteren, natuurlijk. Het winnen van die Europese beker betekende sowieso een stimulans voor de competitie. Roeselare gaat verder op het elan van Czestochowa.

“Maar het thuisvoordeel”, denkt ook Croes, “zal een belangrijke factor vormen. Ik zag Roeselare in de tweede halve finalewedstrijd op Lennik aan het werk en ook in de belle in eigen zaal. Roeselare uit en thuis, dat zijn twee verschillende ploegen : qua opslagdruk, vertrouwen, verdediging,… Maaseik verloor bovendien nog niet in eigen zaal dit seizoen. Het gaat ook minder problemen ondervinden op verplaatsing dan Roeselare. In de tweede fase versloeg Maaseik Roeselare in Schiervelde en het speelde er ook de bekerfinale.”

Waaraan ligt het volgens hem dat Knack buitenshuis zelden het niveau haalt van thuis ? “Hetzelfde fenomeen zie je ook bij Lennik, dat in zijn vertrouwde omgeving ook veel beter voor de dag komt. Het trainen in die zaal, de herkenningspunten,… De thuissupporters ook, die het team naar een hoger niveau tillen. De spelers zijn dan altijd in staat een stapje meer te zetten. Het enthousiasme van de fans, de aanmoedigingen kunnen ook een rol van betekenis spelen in de finale.”

In de vergelijking van de ploegen valt voor Croes in de eerste plaats de bank op. “Met Franky Reijmen beschikt Maaseik over een erg sterke derde middenman. Maar wat is het alternatief voor Brinkman en Cristina ? Joan Nuyts is geopereerd en Koen Michiels is volgens mij nog vleugellam, zijn schouderblessure lijkt niet volledig hersteld. In receptie zitten de West-Vlamingen al helemaal zonder vervanger. En dan is er het aanvallende surplus Lébl. Ik zeg niet dat één man gaat beslissen over winst of verlies, maar op de belangrijke punten kan Maaseik altijd bij hem terecht. De opposites van beide ploegen zijn wat dat betreft te onregelmatig.”

“Everbeur bewees waar Maaseik eventueel te pakken is”, besluit Croes. “Met sprongopslagen hebben ze geen problemen, maar met floats weet Heino niet altijd raad. Bij Roeselare moeten ze daarvan trachten gebruik te maken. Lukt dat niet, dan krijgen we een nieuwe dubbel voor Maaseik.”

door Roel Van den broeck,

“Als Vital Heynen zijn ploeg op sleeptouw kan nemen, maakt Maaseik een grote kans.” (Claudio Gewehr)

“Roeselare uit en thuis, dat zijn twee verschillende ploegen.” (Erwin Croes)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content