Terwijl voor de Belgische beloften het EK rustig voortkabbelde, zorgde Sven Vandenbroeck voor animo. Hij werd naar huis gestuurd.

Lange tijd heerste onduidelijkheid over waar en wanneer dat EK wel moest plaatsvinden. Niet alleen was er het nakende WK in Japan, ook bleek de eerder beperkte commerciële uitstraling van een beloftentoernooi een euvel. Die kelk lieten sommigen dan ook liever aan zich voorbijgaan en uiteindelijk was het Zwitserland dat het EK kreeg toegeschoven. Daar, in het aan de mooie oevers van het meer van Genève gelegen hotel Beau Rivage, is het dat de Belgische beloftenploeg zich vorige week dinsdag in alle rust en ernst terugtrok.

Wat niet wegneemt dat er al eens iets uitgestoken kon worden op training, weten ze inmiddels ook bij RTL, dat de Duivels in spe op training stond te filmen. Twee meisjes van een jaar of zestien werd gevraagd naast het doel zogezegd geïnteresseerd te staan kijken, maar een schot buitenkant paal raakte er een vol op het hoofd. Waarna ze even is blijven liggen. Net zoals de ploegafgevaardigde ook wel even bij zijn positieven moest komen toen hij met kleren en al onder de douche werd geduwd.

Tegen Griekenland moest er gewonnen worden, wilde België een kans maken op de volgende ronde. Aldus geschiedde. De sterke centrale as en Papadopoulos, vooraf in de tactische besprekingen aangehaald als de snelle, wendbare en makkelijk scorende spits, werden aardig aan banden gelegd. Omdat de ruimte goed klein werd gehouden, kon hij nauwelijks in de diepte worden aangespeeld.

Evenwel bleek de wedstrijd achteraf zwaar in de benen te slaan, wat doelpuntenmaker Koen Daerden in de emotie vlak na de wedstrijd de verzuchting ontlokte kilometers voor niets te hebben moeten lopen, omdat de bal al te vaak lukraak de diepte in werd weggetrapt. Daerden : “Zo scherp bedoelde ik het misschien niet te stellen maar we hebben veel moeten geven. Je hebt in mijn geval dan een zwaar seizoen achter de rug met druk voor de titel tot op het eind. Bovendien zegt ‘beloften’ in België misschien niet zoveel maar als je de tegenstanders hier ziet uit Engeland, Portugal, Italië, Tsjechië of Frankrijk : daar zitten mensen in met zelfs ervaring in de Champions League. De spelers die het verschil kunnen maken, die op bepaalde tijdstippen de rust in de ploeg brengen : dat hebben wij te weinig.”

Veel spelers voelen dit EK, hoe graag ze het ook willen meemaken, als lood in de schoenen. Vorige vrijdag en zaterdag nog kreeg de kern een zware voorbereiding te verduren in Charleroi. Zo pittig dat op maandag menigeen de stijfheid voelde. Tegen de Tsjechen bleken de beloften zondag dan ook gewoon niet voldoende gerecupereerd, zag bondscoach Jean-François de Sart. “Daarbovenop konden wij hen geen pijn doen omdat we geen goeie balcirculatie kregen tussen Daerden, Chatelle, Van Dessel en Reigel op het middenveld. Er zijn dagen dat je wel wíl, maar dat je niet kán.”

De Tsjechen speelden veel agressiever en korter op de bal in de eerste helft, waardoor de Belgen onder druk kwamen en al in de negentiende minuut op achterstand stonden. Waarna Tsjechië gas terug kon nemen en steriel met lange ballen kon uitpakken.

Winnen is zeker geplaatst zijn voor de volgende ronde, de gedachte daaraan werkte voor sommigen bij momenten veeleer verlammend. In de ploeg stond Turaci in plaats van Delorge, omdat hij met zijn gestalte beter geschikt moest zijn om de Tsjechen op te vangen op stilstaande fasen. Waarna de Belgen het enige doelpunt van de wedstrijd incasseerden… op een stilstaande fase.

Alle positieve commentaren ten spijt leek het EK van de Belgen, behoudens een stunt tegen de Fransen vorige dinsdag of een gunstige speling van het lot, voor de rest een beetje kleurloos naar zijn einde te lopen. Ware daar niet die rond Sven Vandenbroeck gecreëerde sensatie geweest. Jean-François de Sart had er na Tsjechië genoeg van : Vandenbroeck, eerder al naast de ploeg gevallen, werd uit de selectie gezet wegens problèmes de comportement général.

Vandenbroeck, met andere woorden, joeg ploegmaats volgens de bondscoach te veel tegen zich in het harnas. De Sart : “Ik heb mijn beslissing genomen in het belang van de hele groep. Hij had niet zozeer een probleem met mij, maar met hén. Van in het begin waren er al problemen maar ondanks onze pogingen om dat bij te sturen bleven ze aanhouden. Ik kan begrijpen dat hij ontgoocheld is omdat hij niet speelt maar er zijn grenzen die je niet overschrijdt.”

Bleek in de aanloop naar het EK het duo Hayen-Vandenbroeck in het hart van de verdediging goed te functioneren, op het EK zelf was het de tandem MaertensDe Roeck die de voorkeur genoot en goed presteerde. Maar, pareerde Vandenbroeck, “het is wel even zuur als je de hele voorbereiding speelt en op het grote toneel niet mag meedoen. Ik ben best wel kwaad dat mijn plaats en die van Hayen nu in de ploeg zijn ingenomen door Maertens en De Roeck.”

Ach, wijst De Sart, “je mag niet vergeten dat de voorbereiding op het EK eigenlijk al twee jaar duurt en dat er in de laatste weken andere jongens zich hebben opgewerkt. Zaken evolueren nu eenmaal.”

Ze konden het van zijn gezicht aflezen dat hij mistevreden was, verklaarde Vandenbroeck vorige week in tempore non suspecto nog, maar hij zou nog harder zijn op training en dubbel zijn best doen als hij moest invallen. “En ik kan hard zijn, ik zal nooit mijn eerste seizoen in eerste klasse vergeten : negen gele en twee rode kaarten. Zonder de bedoeling iemand te kwetsen, natuurlijk. Die hardheid om de bal te willen veroveren zullen ze mij nooit kunnen afpakken.”

Helaas raakte Vandenbroeck dus wel zijn plaats in de ploeg kwijt en, pour la petite histoire, als er werd gekaart, moest hij zich telkens beklagen als vijfde man naast de boot te vallen. Zijn frustratie verbijtend trok Sven Vandenbroeck zich dan maar terug, lezend in De aanslag van Harry Mulisch. Inmiddels zit het toernooi er voor hem door een binnenskamers gehouden stap te ver iets vroeger op dan voor de andere Belgen. Maandagmorgen stond hij alweer thuis.

Vandenbroeck : “Ik had op een ander EK gehoopt maar ik heb zeker niet tegen de groep gewerkt en ik had met iedereen hetzelfde contact. Ik was alleen ontgoocheld dat ik op de bank zat maar dat zal iedereen zijn die dat overkomt. Welk verhaal zij er ook over ophangen, meer ga ik daar op dit moment niet over zeggen.”

Trots kunnen sommigen op dit EK dus niet zijn. Dat weten we ondertussen wél zeker.

door Raoul De Groote

Donderdag : Griekenland-België 1-2 (doelpunten van Daerden en Soetaers), Frankrijk-Tsjechië 2-0. Zondag : België-Tsjechië 0-1, Griekenland-Frankrijk 1-3. Dinsdag : België-Frankrijk, Tsjechië-Griekenland.

“Ik heb zeker niet tegen de groep gewerkt en ik had met iedereen hetzelfde contact.” (Sven Vandenbroeck)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content