Storend wordt het, het zootje rechters en advocaten die de gewone justitie hebben weten te imiteren in de voetbalbond. Het parket…. Jaren geleden hebben de zakenmannen het voetbal overgenomen naar zakelijk model. Hun gebrek aan kennis en vooral eigenheid van het voetbal zal uiteindelijk leiden tot een voor hen bekende term: een ‘beurscrash’ in het voetbal.

Idem dito voor het bondsparket. De nu beter bekende procureurs, rechters en advocaten die de bond en de clubs vertegenwoordigen komen via het voetbal beter in beeld. Een rode kaart wordt nu niet meer gezien als een feit in de match maar eerder hoe je de boel als ‘niet relevant’ kan weten te omzeilen op de zitting van het bondsparket. De clubs weten al te best dat je bij deze would-be rechtbank beter meespeelt.

Kortom, als je het goed kan uitleggen als advocaat, is de bewuste elleboog in het oog van een speler, gewoon weer een fait divers wegens respect voor de manier waar de verdediging de ‘rechtsimitators’ heeft weten te behagen.

Wat men nu echter heeft geproduceerd tart alle verbeelding. Alle straffen voor toch zware fouten worden gewist door (vergelijkbaar met het gewoon gerecht) procedurefouten. Iedereen gaat vrijuit voor de toch wel belangrijke eerste matchen. Het bondsparket gaat in de fout door zowaar in het begin van het seizoen zwaar in gebreke te blijven en aan de reinste competitievervalsing te doen. Hoe kan je dit in eigen huis accepteren?

Ik pleit voor afschaffing van dit theater door gewoon de fout in de match te laten meegaan naar direct de volgende wedstrijd. Toevallig waren, in deze, weer topclubs betrokken die wel weten hoe de lobby eraan toe gaat in het ‘glazen huis’.

Stop de show aub.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content