Sinds 1998 bestaat er een samenwerkingsverband tussen Manchester United en Antwerp. Sindsdien passeerden al heel wat Mancunians de revue.

Danny Higginbotham (25) werd hier vooral bekend door een incident in de lente van 1999 met een Belgische ref in de eindronde van tweede klasse. Higginbotham kreeg toen een jaar schorsing, zijn maatje Ronnie Wallwork levenslang. Uiteindelijk werd die schorsing in beroep opgeheven. Higginbotham keerde sterker terug naar United en leek in zijn eerste seizoen op weg om als linksachter een opvolger te worden van Dennis Irwin. Het lukte niet : in juli 2000 verliet hij United voor Derby County, sinds januari 2003 speelt Higginbotham bij Southampton.

Ronnie Wallwork (26) bleef na zijn terugkeer in de brede kern van United en speelde voldoende wedstrijden om in aanmerking te komen voor een kampioenschapsmedaille in 2001. Een jaar later verlengde United zijn aflopende contract niet. Wallwork tekende vervolgens een contract van drie seizoenen bij West Bromwich Albion. Op 21 januari werd hij uitgeleend aan co-tweedeklasser Bradford, maar intussen is hij terug bij West Brom.

Jamie Wood (25) schopte het na zijn verblijf op Antwerp twee keer tot international van de Kaaimaneilanden, maar werd veel geplaagd door blessures. United leende hem achtereenvolgens uit aan Hull City en Halifax Town en transfereerde hem in 2002 definitief naar Swansea City. Speelt sinds juli 2003 voor de Total Network Solutions, dat tweede staat in de Welsh Premier, de hoogste afdeling van Wales. Wood scoorde er dit jaar al 14 keer.

Luke Chadwick (23) was bij de terugkeer van Antwerp in eerste klasse in de zomer van 2000 een van de smaakmakers van de Great Old. Niet lang, want in oktober haalde Manchester United hem alweer weg. Met succes, hij speelde 16 wedstrijden voor het eerste en scoorde twee keer. Het vervolg was minder : nog acht matchen een seizoen later en vorig jaar geen enkele. Dit seizoen werd hij uitgeleend aan tweedeklasser Burnley, waar Chadwick in 23 wedstrijden 5 keer scoorde.

John O’Shea (22) had al in 1999 zijn debuut gemaakt tegen Aston Villa, maar was blijven hangen. Hij werd eerst uitgeleend aan derdeklasser Bournemouth en vervolgens aan Antwerp. Bij zijn terugkeer in Manchester moest hij een tijdje op een nieuwe kans wachten. O’Shea speelde sneller in de Ierse nationale ploeg (in augustus 2001 tegen Kroatië) dan bij United (in december 2001 tegen West Ham). Sindsdien speelt hij geregeld achterin, af en toe centraal, maar vaak op de flank. Vorig seizoen verloor hij nipt aan Jermaine Jenas de trofee van Jonge Speler van het Jaar.

Jim Davis speelde vier keer voor Antwerp als middenvelder. Hij keerde terug naar zijn club, maar verongelukte vorig jaar met de auto bij een ongeval met een vrachtwagen.

Paul Rachubka (22) stond één keer onder de lat bij Antwerp. Rachubka speelde na zijn terugkeer één wedstrijd voor Uniteds A-elftal. Tegen Leicester hield hij de netten schoon. In de zomer van 2002 liet United hem definitief vertrekken naar eersteklasser Charlton, dat hem eind januari uitleende aan Burnley en begin maart aan derdeklasser Huddersfield.

Alan Tate (21) werd na zijn terugkeer door United uitgeleend aan vierdeklasser Swansea City. In februari 2004 contracteerde Swansea Tate definitief.

Neil Wood (20) werd in september 2003 door United uitgeleend aan derdeklasser Peterborough FC en in januari 2004 aan tweedeklasser Burnley. Eind april keert hij in principe terug.

Arthur Gomez (20, Gambia) loopt nog steeds op de Bosuil rond, Abdulrahman Hussain (19, Qatar) is intussen weg bij Antwerp en bij United wordt zijn aflopende contract niet verlengd. Hij testte bij Sporting Lissabon.

Dit seizoen stuurde United vier Engelsen. Middenvelder David Fox (20) en Colin Heath (20) voetballen ondertussen weer met de reserven van United. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content