Topclubs op zoek naar nieuwe puzzelstukken. Nadat Anderlecht na een veel te lang aanslepende soap uiteindelijk naast Thorgan Hazard greep, leek dat in het Astridpark tot radeloosheid te leiden. Want Hazard moest onder meer voor leiderschap zorgen, een voetballer van 20 jaar als stuurman op het veld van de meest prestigieuze Belgische vereniging, niets is nog wat het is geweest. Los van het gegeven of er eerder geen nood was aan versterking op andere posities dan deze waarop Hazard zou terechtkomen.

Intussen zocht Club Brugge, dat al vier centrumspitsen op de loonlijst heeft staan, verbeten naar een vijfde aanvaller en passeerden allerhande namen de revue. De kans dat je in deze fase van het seizoen in het buitenland echt nog een witte merel vindt, is klein. Maar de nood aan versterking in het offensieve compartiment is groot en het verlangen van Club om na 2005 eindelijk nog eens een titel binnen te halen brandt feller dan ooit nadat de illusie ontstond dat onder Michel Preud’homme alles zou veranderen. Zelfs de Luikenaar blijkt met 24 punten op 45 geen wonderdokter en moet constateren dat er op voetbalvlak geen vooruitgang werd gemaakt.

Het bevestigt de stelling dat trainers doorgaans worden overschat. Ze zijn afhankelijk van het materiaal. Club Brugge wil nu zijn sportieve toekomst in handen leggen van Preud’homme en hem promoveren tot sportief manager naar Engels model, waardoor de huidige sportief directeur Arnar Gretarsson, nog maar één jaar aan de slag, binnen het organigram een andere rol zou krijgen. Geen gebrek aan plannen bij voorzitter Bart Verhaeghe, hij zoekt en schuift en wil zichzelf en Club Brugge van een hoop frustraties bevrijden. Maar de waarheid ligt uitsluitend op het veld.

Club Brugge was ooit een bolwerk van eendracht en mentaliteit. De tijden zijn overal veranderd, steeds moeilijker is het om egoïstische opflakkeringen te rangschikken onder de noemer van het collectief. Aanvankelijk leek het enthousiasme onder Michel Preud’homme te zijn teruggekeerd. In de topper op Anderlecht bleef er van die instelling niet veel over. Sommige spelers presteerden ondermaats, de eerder zo bejubelde Maxime Lestienne voorop. Preud’homme, zelf een vat vol passie, moet zich op een en ander zwaar hebben miskeken. Er kondigt zich volgende zomer een grote schoonmaakoperatie aan in het Jan Breydelstadion.

Ook Anderlecht zal dan naar versterking speuren. De kampioen won de topper verdiend, maar kreeg weinig ruimte en miste, ondanks alle talent, de finesse om de defensie van Club te ontmantelen. Zo groeide deze klassieker in gure weersomstandigheden uit tot een teleurstelling. Terecht staan beide clubs in de schaduw van een zeer slagvaardig Standard, op dit moment met afstand de beste ploeg van het land.

De Rouches, in het verleden wel eens een broeinest van onrust, glijden in een opmerkelijke sfeer van sereniteit door deze competitie. Opwinding was er alleen toen de plannen van Anderlecht uitlekten om Michy Batshuayi naar het Astridpark te halen, een poging tot destabilisatie werd het genoemd. Waarna het leven op Sclessin weer zijn gewone gang ging.

In verschillende gedaanten beweegt Standard zich door deze competitie, soms flitsend, dan weer haperend, vaak bedachtzaam en onderkoeld, maar altijd zeer efficiënt. De Rouches geven amper kansen weg, zoals vrijdagavond ook in Lokeren weer bleek. Niet toevallig heeft Standard de beste verdediging en de op een na beste aanval met het beste spitsenduo van deze competitie, Batshuayi en Imoh Ezekiel, samen goed voor 23 doelpunten en tien assists.

Met een relatief gemakkelijk programma – een uitwedstrijd op Club Brugge buiten beschouwing gelaten – kan Standard zijn voorsprong verder uitdiepen en zelfs na de halvering van de punten met een comfortabele marge aan play-off 1 beginnen. Trainer Guy Luzon haalt zo zijn gelijk en voor Roland Duchâtelet zullen zelfs die supporters die hem vorige zomer verketterden de rode loper uitrollen. Het is nog maar de vraag of dat de voorzitter, die midden in de storm aankondigde de club te willen verkopen, op andere gedachten zal brengen. De revolte van afgelopen zomer heeft hem tot in het diepste van zijn ziel gekrenkt.

DOOR JACQUES SYS

Standard zal zijn voorsprong nog verder uitdiepen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content