Zijn zaakwaarnemer noemt hem ‘het grootste talent van het Tsjechische voetbal’. Club Brugge raakte vooral gecharmeerd van zijn polyvalentie, terwijl Johan Walem hem voor zijn ploeg, Udinese B, ’te sterk’ noemt. Een portret van Matej Vydra, de nieuwe spits van Club Brugge.

Het moderne voetbal is soms genadeloos. Neem nu Joseph Akpala. Onlangs nog succesvol Europees als vervanger van de geblesseerde Björn Vleminckx, maar door zijn soms wat onbeholpen stijl niet echt de populairste bij de fans. Mocht deze zomer vertrekken, kreeg hij te horen in Westkapelle tijdens de stage. Club ging op zoek naar een andere “direct inzetbare” spits. Zijn makelaar kreeg zelfs onder zijn voeten omdat hij niet direct wilde praten met Orduspor, de Turkse ploeg waaraan Club Brugge al Wilfried Dalmat sleet en die ook interesse had in de Nigeriaan. Voor wie de link zoekt: Orduspor wordt getraind door Metin Diyadin, in 2009 nog assistent van Hugo Broos bij Trabzonpsor. Broos legde dus de contacten.

Akpala zelf dacht in eerste instantie niet aan Turkije. Zijn droom is die van elke Nigeriaan: Engeland. Er werd rondgekeken maar niks concreets kwam uit de bus. Ook contacten in Spanje (Hércules, Levante, à) leidden niet tot een aanbieding of werden – Granada bood 750.000 euro – als onvoldoende afgedaan. Omdat Club zelf evenmin die direct inzetbare spits vond, leek het er lang op dat Akpala zou blijven.

Tot de zaken alsnog in een stroomversnelling kwamen. Mémé Tchité leek bereikbaar. En Zulte Waregem zocht ook een spits. Club verwittigde de zaakwaarnemer van Akpala, maar zei wel dat de transfer naar Zulte Waregem alleen doorging als Tchité kwam en dat onderhandelen nog niet direct aan de orde was. Toch raakten Zulte Waregem en Akpala het al snel eens. Maar Tchité kwam niet, dus kreeg de zaakwaarnemer van de Nigeriaan een sms’je: ‘Deal gaat niet door, Joseph moet blijven.’ Gevolg: Akpala zwaar ontgoocheld.

Zo gaat dat in het moderne voetbal, zegt Sven Vermant, sportleider bij blauw-zwart: “Je moet je tot de laatste dag van je contract 200 procent geven voor je club en dan zie je wel. Als een deal niet rond komt, moet je professioneel zijn, de knop omdraaien en weer alles geven voor de ploeg waar je nog een contract hebt. Joseph weet dat hij nog veel kansen gaat krijgen bij Club Brugge.”

RC Genk

Dat Akpala mocht vertrekken, had veel te maken met de strategie die Club in augustus volgde voor het aanwerven van een nieuwe spits. Het zocht in een eerste fase naar een speler met wat ervaring en speelminuten in eerste klasse. Een “direct inzetbare”, zoals dat dan heet. Zo kwam het onder meer uit bij Memé Tchité, maar vooral bij Ibrahim Teteh Bangura, de spits uit Sierra Leone die tot deze zomer bij AIK Stockholm speelde. Hij koos evenwel voor Bursaspor.

Vermant: “Zowel Tchité als Bangura zijn spitsen met snelheid en diepgang, er was een duidelijk profiel.” Mochten zij zijn gekomen, dan riskeerde Akpala de derde optie te worden. Tegelijk speurde Club ook wel naar een ander alternatief: jong en toekomstgericht, zoals er wel meer rondlopen in de A-kern. Dan bleef Akpala wel tweede optie, na Vleminckx.

Via die strategie kwam men uiteindelijk uit bij Matej Vydra, geboren op 1 mei 1992. Tsjechisch belofte-international en lid van Udinese. Udinese staat bekend als een ploeg die geld op tafel durft te leggen voor jong talent, door goeie scouting een beetje overal opgeduikeld. Onder het mom van: we kopen er tien en we houden er wel twee goeie over.

Club deed eerder al zaken met Udinese, het haalde er Niki Zimling, door Udinese aan NEC uitgeleend. Met Johan Walem, die er in de technische staf zit en de reserven coacht, treft Vermant er een oude bekende. Walem: “Sven heeft me een paar keer gebeld en ik heb Vydra aangeraden om voor Club Brugge te tekenen. Hij is te goed om bij mij in de reserven te spelen, maar in de A-ploeg heeft hij te veel concurrentie. Om vooruitgang te boeken moet hij speelminuten krijgen. In Brugge zal dat zo zijn. Er was nog een andere optie in België, maar ik raadde Brugge aan. Club heeft goeie middenvelders die hem kunnen lanceren. Want hij is inderdaad snel en polyvalent.”

De andere Belgische geïnteresseerde was RC Genk, zegt Ondrey Chovanec, die Vydra naar België loodste. Chovanec: “Maar dat leek me geen goeie optie. Club gaat in de top meedraaien, bij Genk heb ik mijn twijfels. Matej zou er de concurrentie krijgen van twee Belgische internationals ( ervan uitgaande dat de FIFA de transfer van Marvin Ogunjimi niet goedkeurt, nvdr). Bovendien vrees ik dat de ploeg het sterke seizoen van vorig jaar niet zal kunnen herhalen. Druk programma, geblesseerden … Neen, ik zie meer mogelijkheden bij Club. Dat speelt ook 4-4-2, toch?”

Neen dus, 4-3-3, en concurrent Björn Vleminckx is ook een Belgisch international. Chovanec valt snel terug op zijn pootjes: “Oké, kan zijn. Maar Matej is polyvalent, hij kan ook op de flanken spelen. In Tsjechië was hij zelfs middenvelder, maar zijn beste positie is spits. Ik noem hem de Wayne Rooney van Tsjechië, het grootste talent van het Tsjechische voetbal. De trainer van Udinese, Francesco Guidolin, was trouwens zeer teleurgesteld dat Vydra vertrok. Maar hij moest absoluut meer spelen, we konden niet langer wachten.”

Komeet

Stanislav Hrabe is een Tsjech die de steile opgang van Vydra op de voet volgde. Hrabe: “Matej is geboren in Chotebor, maar werd opgeleid bij tweedeklasser Vysocina Jihlava. Zijn trainer daar, Milan Marko, liet hem al bij de A-ploeg debuteren op zijn zestiende. Tegen mij heeft hij altijd gezegd dat hij Marko daarvoor eeuwig dankbaar zal zijn. Zijn talent bleef niet onopgemerkt: nog toen hij in tweede klasse voetbalde, mocht Matej al in het buitenland op stage. Hij was in Everton en bij Lecce. Toch was het uiteindelijk Banik Ostrava dat hem in januari 2010 weghaalde voor 20 miljoen Tsjechische kronen, omgerekend zowat 800.000 euro. Hij was maar 17 en Ostrava lag op 300 kilometer van zijn geboorteplaats, maar vader Martin vond dat geen bezwaar.”

Uiteindelijk zou Vydra maar zes maanden bij Ostrava blijven én een uitstekende belegging zijn. Na 14 wedstrijden, waarin hij 4 keer scoorde, meldde Udinese zich al. Ostrava deed plots mee voor de titel, het eindigde slechts op twee punten van Sparta Praag en Vydra werd uitgeroepen tot revelatie van het jaar. De Italianen legden volgens Hrabe vier miljoen euro op tafel voor het jonge talent, dat voor vijf jaar tekende. Vydra werd plots een van de duurste transfers ooit in de geschiedenis van Banik Ostrava.

Veel heeft hij in Italië vorig seizoen niet gespeeld. Hij moest wachten tot 9 april voor hij tegen AS Roma inviel. Voor acht minuten. Daarna trad hij ook nog eens aan tegen Fiorentina. En nu zit hij dus bij Brugge, dat geen aankoopoptie wist te bedingen, zegt Chovanec: “Hij is er voor één jaar en daarna keert hij terug. Hopelijk met veel meer wedstrijdervaring.”

Vermant: “Hopelijk wordt het een win-win voor ons en voor de speler. We hebben inderdaad geen aankoopoptie, maar als we erin slagen die speler verder te ontwikkelen, dan is dat zowel in ons als in zijn voordeel. En misschien, zonder dat nu in een officieel samenwerkingsverband te gieten, kunnen we verder de kennis en relaties van en met Udinese gebruiken.”

En die ervaren spits, die kan Brugge in een volgende transferperiode nog halen, als daar nood aan is met het oog op de play-offs waarin de prijzen worden uitgedeeld. Club heeft vier maanden om te evalueren. Waarna Joseph Akpala misschien weer mag of moet uitkijken naar wat anders.

door peter t’kint

“Na één jaar keert hij terug naar Udinese. Hopelijk met veel wedstrijdervaring.” Ondrey Chovanec

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content