Als het tien uur ’s ochtends is in Montreal, breekt het ochtendgloren al aan in Tokyo. Maar hoe laat is het hier dan? Elk van onderstaande polshorloges kan je daarop meteen een antwoord geven.

De wereld onderverdelen in 24 verschillende uurzones, het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar in 1876 was het dan toch zover en werd de meridiaan van Greenwich (in Londen) als absoluut nulpunt gekozen. De deur stond dan ook meteen open voor de commercialisering van de eerste polshorloges waarop meerdere tijdzones werden weergegeven.

Aanvankelijk waren dat horloges met twee verschillende wijzerplaten die twee verschillende tijdzones aanduidden en die compositie zien we nog weleens terug bij de analoge kwartshorloges. In de jaren dertig was er evenwel een slimme Zwitser – of wat had je gedacht – die ‘de universele uren’ uitvond. Louis Cottier ontwikkelde een horlogemechanisme dat gebaseerd was op een enkele beweging en dat toch zowel de lokale tijd als de tijd in verschillende wereldsteden kon aangeven – en dat allemaal door handig gebruik te maken van draaiende schijven. Piloten waren al snel geïnteresseerd in Cottiers uitvinding, maar in de jaren vijftig botste die op haar eigen limieten. Rolex ontwikkelde dan maar, op vraag van luchtvaartbedrijf Panam, de GMT Master voor de piloten van de Boeing 707. De GMT Master liet zich makkelijker lezen dan zijn voorgangers en dat dankzij een extra ‘home time’-wijzer die in 24 uur het horloge rond ging (om zo het verschil tussen dag en nacht mee te geven). Vandaag de dag bestaan er ontelbare horloges die de tijd in twee tijdzones weergeven, maar uitzonderlijker zijn de polshorloges die drie of zelfs vier tijdzones de baas kunnen. Leesbaarheid blijft de grootste uitdaging die de makers van ‘werelduurwerken’ het hoofd moeten zien te bieden. Wij zetten enkele nieuwigheden op een rijtje.

Rolex Sky-Dweller

De eerste nieuwigheid is de Sky-Dweller van Rolex. De drie verschillende tijdsaanduidingen worden hier immers zeer leesbaar gemaakt dankzij enkele technische hoogstandjes. De lokale tijd wordt aangegeven met wijzers, hoe laat het thuis is zie je dan weer op de centrale ronddraaiende 24 urenschijf terwijl je onder het minivergrootglas de datum kunt aflezen. Voeg daar nog eens aan toe dat de nieuwste Rolex kinderlijk eenvoudig te hanteren is en je weet dat je een topper om de arm hebt. Met een draaibare horlogering als selectiefunctie kunnen zowel de beide tijdzones als de datum gecorrigeerd worden indien nodig. Het spreekt voor zich dat technologische huzarenstukjes als deze Sky-Dweller een flinke duit kosten: minimaal 32.500 euro om precies te zijn.

Breitling Chronomat 44 GMT

Op de iets meer betaalbare Breitling Chronomat 44 GMT kun je de lokale tijd instellen door aan de horlogering te draaien. De thuistijd wordt continu toonbaar gemaakt door de rode wijzer die meedraait op een 24 urenschaal. Op voorwaarde dat je die op voorhand hebt ingesteld op het uurverschil in kwestie.

Alpina Worldtimer Manufacture

De Alpina Worldtimer Manufacture wordt niet alleen voor een erg scherpe prijs aangeboden, het is ook de eerste die dankzij de huisbeweging het principe van de universele uren kan instellen via een draaibeweging van dezelfde kroon. Zodra je dat hebt gedaan, rest er je niets anders dan op reis te vertrekken, wetende dat je altijd zal weten hoe laat het thuis is.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content