Dat Anderlecht zich door Ahmed Hossam in de luren had laten leggen, was voor Het Laatste Nieuws geen toeval meer. Eerder had het al vrede moeten nemen met een half in plaats van een heel miljard voor Jan Koller. Bovendien had de landskampioen zich, vóór Hossam, met Ibrahim Kargbo ook al door een tiener voor schut laten zetten. “RWDM-verdediger Kargbo scheen al weken binnen, maar stuurde vrolijk zijn kat en ging in op een (betere !) aanbieding van Molenbeek”, aldus de krant. Nou, vrolijk. Anderlecht zélf zag, deels op medische gronden, af van de aanwerving Kargbo, net zoals het Russische Leningrad dat een jaar geleden al deed. Om dezelfde reden zou Feyenoord hem nu voor weinig geld aan RWDM hebben verkocht. De suggestie dat deze armlastige club haar buren met een vorstelijk contract het nakijken gaf, verdient dus met een korrel zout te worden gelezen. Trouwens, de technische staf van Anderlecht was al meteen niet opgezet met de komst van Kargbo.

Dat Ajax Hossam voor de neus van Anderlecht wegkaapte, heeft ook zijn petite histoire. Onlangs wierf Anderlecht namelijk twee Ajaxtalenten aan : Melvin Fleur (18) en Sherjyll MacDonald (17), allebei van Surinaamse origine en Nederlands jeugdinternational. “Bij Ajax vonden ze hem niet goed genoeg voor een profcontract, maar hij mocht blijven. Misschien was hij over een jaar wél goed genoeg geweest.” Dat schreef de Volkskrant drie weken geleden over Fleur, nadat Leo Beenhakker, technisch directeur van Ajax, zwaar had uitgehaald naar makelaars die in steeds grotere getale de Ajaxjeugd het hoofd op hol brengen. Met name oud-Ajacied Sjaak Swart, van het bureau van Sören Lerby, zou Fleur en MacDonald buiten Ajax om naar Brussel hebben gebracht.

De Volkskrant : “Technisch directeur Beenhakker heeft gesprekken gevoerd met de twee jongens. Beenhakker wees hen op de valse beloftes die Anderlecht wekt. Denken ze nou echt dat ze straks, als de kampioen van België gaat trainen en de Champions League op volle toeren draait, mogen meetrainen met het eerste elftal ? En als het tegenvalt, zitten ze daar in Brussel. Want zij, adolescenten nog, zullen toch in Brussel moeten gaan wonen. Beenhakker sprak de hoop uit dat ze hun moeder meenemen.”

Hoofdscout Jean Dockx van Anderlecht : “Dat is ook zo voorzien, dat hun moeder meekomt. Jongens van die leeftijd moet je niet alleen in Brussel laten rondlopen. Als ons spelers van dat niveau worden aangeboden, top in Nederland in hun leeftijdscategorie, moeten wij dan zeggen : we doen het niet ? PSV is er hier ook vijf met een busje komen weghalen. Fleur is inderdaad via het bureau van Lerby gekomen, MacDonald liep via een Zwitsers bureau. Dat is nu eenmaal het spel, de makelaars bepalen de regels. MacDonald een nieuwe Patrick Kluivert ? In Nederland wordt dat gezegd, ja. Maar laat hem eerst maar gewoon MacDonald zijn, hij zal nog hard moeten werken. Dat heb ik hem en zijn makelaar ook gezegd.” (JH)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content