Een 70 pagina’s tellend rapport geeft voor het eerst inzicht in hoe de Singaporese gokmaffia de handen in elkaar sloeg met Europese criminelen om wereldwijd voetbalwedstrijden te vervalsen. Zou Anderlechtmiddenvelder Sacha Kljestan iets in de gaten hebben gehad toen hij de VS in 2010 met een laat doelpunt voorbij El Salvador loodste?

In de ochtend van 20 februari 2011 wandelt een Aziatisch uitziende man het politiekantoor van Rovaniemi binnen. Hij doet er aangifte van een Singaporees genaamd Wilson Raj Perumal, die met een vals paspoort in het aan de poolcirkel gelegen Finse stadje zou verblijven. Voor de agenten van hun verbazing zijn bekomen, is de mysterieuze man alweer verdwenen. Geïntrigeerd door de tip besluiten ze Perumal in de gaten te houden. Drie dagen later spotten ze hem in een restaurant nabij het stadion van de lokale voetbalclub RoPS. De wedstrijd is pas afgelopen en op 1-1 geëindigd. In zijn gezelschap zitten drie spelers van de thuisploeg, ineengedoken van de schrik terwijl Perumal hen uitkaffert. De volgende dag gaan de wetsdienaren over tot zijn aanhouding, wat nog aardig wat voeten in de aarde heeft omdat ze eerst de verkeerde man van zijn hotelbed lichten. Perumal wordt uiteindelijk opgepakt luttele ogenblikken voor hij in Helsinki op het vliegtuig stapt.

Geen haar onder de Finse kepies dat zich op dat moment realiseert wie ze in de boeien hebben geslagen. Tot de man met het valse paspoort besluit een boekje open te doen over zijn activiteiten. Perumal ontmaskert zichzelf als wereldwijde arrangeur van voetbalwedstrijden en zorgt hiermee voor een nooit eerder geziene doorbraak in het onderzoek naar wedstrijdvervalsing in het internationale voetbal. Beseffend dat hij is verraden door zijn partners in crime, wijst hij Tan Seet Eng – bijgenaamd Dan Tan -aan als de leider van het Singaporese misdaadsyndicaat waarvan hij deel uitmaakt. De doos van Pandora is nu open. Wanneer Europol begin februari 2013 na anderhalf jaar onderzoek bekendmaakt dat ruim 380 voetbalwedstrijden in vijftien landen zijn besmet, inclusief Champions Leaguewedstrijden en kwalificatieduels voor het EK en het WK, doet het dat vooral op basis van door Perumal aangeleverde informatie. Verantwoordelijk voor dit topje van de ijsberg, aldus de Europese onderzoeksorganisatie, is een Aziatisch misdaadsyndicaat dat samenwerkt met criminele netwerken in Europa.

Dat misdaadsyndicaat en zijn Europese uitlopers zijn nu in kaart gebracht in het rapport World Match-Fixing: The problem and the solution. Het rapport is het werk van Sportradar, een Zwitserse firma die sportstatistieken levert, maar ook een in Londen gevestigde integriteitsunit heeft. Die laatste werkt onder meer samen met de UEFA. Sportradar controleert voor de Europese voetbalfederatie alle wedstrijden uit de eerste en tweede klasse van de 53 aangesloten bonden – waaronder ook de Belgische – op verdachte gokpatronen. Daar komen nog de competities in Australië, de Verenigde Staten, Azië en Centraal-Amerika bij, plus wedstrijden uit het tennis, cricket, rugby, zaalvoetbal en handbal. Het totale aantal door Sportradar gemonitorde wedstrijden ligt zo op 55.000 per jaar.

Lichtsabotage in Premier League

De peetvader van het vanuit Singapore opererende netwerk zou ene Rajendran Kurusamy zijn. Een 54-jarige Singaporees, bijgenaamd The Boss, die zijn imperium vestigde als bookmaker in de vroege jaren 1990. Hij verwierf al snel de reputatie zelden een weddenschap te verliezen. Tijdens een rechtszaak in 1995 wond hij er geen doekjes om hoe dat kwam: omdat hij wedstrijden vervalste. Daar zat hij ook meerdere celstraffen voor uit. Later sponsorde hij enkele Maleisische voetbalclubs en runde hij een bedrijf dat de rechten op jonge voetballers kocht om ze vervolgens voor veel geld te transfereren. In 1993 ontmoette hij Wilson Raj Perumal, een landgenoot van Indiase komaf. Samen fiksten ze hun eerste wedstrijden in 1994 tijdens de Malaysia Cup. Door een geldtwist raakte hun relatie vertroebeld. Sinds 2009 zouden ze elkaar niet meer hebben gesproken.

Wilson Raj Perumal maakte de oversteek naar Europa, waar hij optrok met notoire wedstrijdvervalsers als Tan Seet Eng en Eswaramoorthy Pillay. In het misdaadsyndicaat van deze beide kopstukken ontpopte Perumal zich tot een veelzijdige en bijzonder actieve fikser. Niet vies van wat intimidatie deinsde hij er niet voor terug om in de rust de kleedkamer binnen te dringen en spelers af te dreigen. Daarnaast was hij steeds op zoek naar nieuwe manieren om wedstrijden te vervalsen. Zo staat Perumal bekend als het brein achter het zogenaamde Floodlight Fixers-schandaal. Het idee om de lichtmasten in enkele Engelse stadions te saboteren zodra het beoogde resultaat was bereikt, ontstond in zijn hoofd. Eswaramoorthy Pillay verkocht het plan aan een Maleisisch misdaadsyndicaat en dat bracht het ten uitvoer: in 1997 viel het licht uit tijdens de Premier Leagueduels West Ham-Crystal Palace (2-2) en Wimbledon-Arsenal (0-0). Niemand die toen kwaad opzet vermoedde achter de stroompannes. De wedstrijden werden stilgelegd en in het verre Azië werden grote gokwinsten opgestreken: in die tijd betaalden gokkantoren gewoon uit als een wedstrijd tijdens de tweede helft werd gestaakt. Het duel tussen Charlton Athletic en Liverpool in 1999 ontsnapte aan hetzelfde lot doordat de fiksers, inclusief de veiligheidsverantwoordelijke van Charlton, drie dagen voordien werden betrapt en opgepakt.

Zeven strafschoppen

Perumals creativiteit kende geen grenzen. Na in 2006 een celstraf te hebben uitgezeten, betrok hij een bescheiden Londens appartement nabij het Wembleystadion. In plaats van individuele spelers en scheidsrechters te viseren, verschoof hij zijn aandacht naar nationale voetbalbonden. Football4U International was de dekmantel waarmee hij noodlijdende federaties omkocht. Zo regelde hij in 2010 met Football4U een oefeninterland tussen Bahrein en een derderangs Togolees nationaal elftal, dat was opgedragen met ruim verschil te verliezen. Toen het bedrog vooraf in gokmiddens uitlekte, kocht Perumal toch ook de scheidsrechter om met de opdracht de score niet hoger dan 3-0 te laten oplopen. De uitgelekte voorkennis was waardeloos geworden en alleen Perumal gokte zich naar het grote geld. De omgekochte scheids moest wel vijf geldige Bahreingoals afkeuren om het gewenste resultaat veilig te stellen tegen de veel te zwakke Togolezen.

In 2011 volgde een nieuw huzarenstukje. Perumal houdt vol dat niet hij, maar zijn vennoot Anthony Santia Raj ervoor verantwoordelijk was. Santia organiseerde met het in Footy Media herdoopte Football4U op een winterdag in februari twee oefeninterlands in Antalya: Bolivia-Litouwen (2-2) en Estland-Bulgarije (2-1). Alle doelpunten vielen op strafschop – één moest zelfs worden hernomen omdat hij in eerste instantie werd gemist. Footy Media had zelf voor de scheidsrechters gezorgd. Een van hen was de Hongaar Kolos Lengyel, die eerder tijdens een door Santia Raj georganiseerd U20-toernooi in Bolivia een omstreden strafschop floot in de 13e (!) minuut van de extra tijd. Lengyel en de andere betrokken scheidsrechters en hun assistenten werden door de FIFA voor het leven geschorst.

Twee loopjongens die volgens het Sportradarrapport klussen opknapten voor Perumal, waren Gaye Alassane en Jay Prakash S. Rajoo. De in Mali geboren en naar Singapore uitgeweken Alassane zou hebben geprobeerd twee oefeninterlands in de aanloop naar het WK 2010 te manipuleren: Zimbabwe-Japan en Zuid-Afrika-Zimbabwe. Vandaag leidt hij een voetbalschool in Singapore. Prakash, alias Danny, was vooral actief in Zuid-Amerika en Afrika. Hij zou betrokken zijn geweest bij de manipulatie van een oefenduel tussen Zimbabwe en Thailand in 2009. Tijdens dat duel zat Perumal doodleuk op de Zimbabwaanse bank om de fiks in goede banen te leiden. Thailand won met 3-0.

Verraden door ‘vrienden’

Tussen Perumal en Prakash kwam er nadien een dikke haar in de boter te zitten. Dat gebeurde toen Perumal zijn handlanger met 75.000 dollar op pad stuurde om een oefeninterland tussen de Verenigde Staten en El Salvador te manipuleren. De VS wonnen met 2-1 dankzij een laat doelpunt van Anderlechtmiddenvelder Sacha Kljestan in de 92e minuut. Prakash kocht zeven Salvadoraanse internationals om, maar maakte Perumal wijs dat hij niet in de opzet was geslaagd. Perumal ontdekte dat Prakash het achter zijn rug met een andere investeerder op een akkoordje had gegooid. Een jaar later bekende een Salvadoraans international dat er ook aan Mexico-El Salvador (5-0) een geurtje zat.

Perumal zat tussen 2008 en 2011 ook achter een dertigtal vervalste duels in het Finse kampioenschap. Bij topklasser RoPS trok hij meesterlijk aan de touwtjes via de Zambiaanse assistent-trainer. Zeddy Saileti, als jarenlange ex-speler van RoPS en een local hero in het stadje, rekruteerde in zijn thuisland de spelers die vervolgens het gewenste resultaat bij elkaar voetbalden. Saileti ontsprong de dans, maar zeven Zambiaanse en twee Georgische spelers werden ontmaskerd en veroordeeld. Dat gebeurde nadat Perumal was verlinkt bij de Finse politie en uitgebreid uit de biecht klapte. Op 19 juli 2011 verdween hij achter Finse tralies, zij het niet voor lang (zie kaderstuk).

Het was Tan Seet Eng die Perumal op 20 februari 2011 – enkele dagen na de fameuze strafschoppenfarce in Antalya – bij de Finse politie liet verraden door Joseph Tan Xin, een koerier van het Singaporese syndicaat, uit vergelding wegens niet nagekomen afspraken. Zo zou Perumal een deel van het geld hebben achterovergedrukt dat was bedoeld voor de overname van RoPS. Iets wat hij stiekem deed uit wanhoop wegens de fortuinen die hij zelf vergokte op niet-vervalste wedstrijden. Want zo goed hij was als fikser, zo slecht was Perumal als gokker. Dan Tan vertrouwde hem niet meer, liet hem uitschakelen en schoof Santia Raj door in de hiërarchie van de organisatie.

Italië als doelwit

Dan Tan begon in de vroege jaren 1990 als illegale bookmaker voor paardenraces. Kurusamy was zijn mentor. In het zog van zijn andere grote voorbeeld Eswaramoorthy Pillay was hij de eerste om zijn activiteiten van Zuidoost-Azië naar Europa te verleggen. Vandaag is Dan Tan de onbetwiste leider van de Kelong Kings. Zijn banden met de georganiseerde misdaad zijn nauw en strekken zich uit over de hele planeet.

Aanvankelijk presenteerde hij zich in Europa als de boekhouder van Pillay. Die genoot bekendheid in zijn land als voormalig doelman van de Singaporese nationale ploeg en speelde op een lager niveau profvoetbal in Engeland bij FC Barnet. Met het in Dubai gevestigde bedrijf Stanton Technologies was hij sponsor van de Zwitserse club FC Chiasso, wat hem toeliet om in het seizoen 2008/09 verscheidene wedstrijden van Chiasso en FC Sion te vervalsen. Pillay keerde Europa inmiddels de rug toe als gevolg van te hoog opgelopen gokschulden, waardoor hij zich er niet meer kon laten zien in de casino’s. Zo kwam de leiding van de Kelong Kings bij Dan Tan terecht.

Dan Tan maakte van Italië zijn doelwit. Hij wordt er verantwoordelijk geacht voor een van de grootste schandalen uit de moderne voetbalgeschiedenis, het zogenaamde Calcioscommesse. Gedurende twee seizoenen slaagde de Singaporese bendeleider erin een groot aantal wedstrijden uit de Serie A en de Serie B te laten manipuleren. De Napolitaanse Camorra en andere maffiaorganisaties zouden zowat 2 miljard euro hebben verdiend aan de grootschalige fiks. Het schandaal barstte los begin juni 2011 met de aanhouding van een rist spelers, onder wie de Italiaanse ex-internationals Giuseppe Signori en Cristiano Doni. Nadien volgden er nog opzienbarende aanhoudingen, van onder meer Lazioaanvoerder Stefano Mauri, Juventuscoach Antonio Conte en Zenitverdediger Domenico Criscito. Die laatste werd van het trainingsveld geplukt terwijl hij zich met de Italiaanse selectie voorbereidde op het EK in Polen en Oekraïne. Het schandaal kostte hem zijn EK-deelname. Ook de Belgische doelman Jean-François Gillet (ex-Bari) werd later geschorst omdat hij van het bedrog op de hoogte was geweest. Hij mist het aanstaande WK in Brazilië.

Hulp van ‘Zigeuners’

Dan Tan had de jarenlange manipulatie zorgvuldig georkestreerd. Bij de uitvoering ervan kon hij rekenen op een bende criminelen uit de Balkan die in Italië I Zingari – de Zigeuners – worden genoemd. Zij legden het contact met de spelers en bewerkten hen met smeergeld, bedreigingen en geweld. Vervolgens bezorgden ze Dan Tans organisatie alle nodige informatie voor een succesvolle gok in het Verre Oosten. Met name Vinko Saka, voormalig assistent-coach van de Kroatische topclub Dinamo Zagreb, stond hiervoor in nauw telefonisch contact met Dan Tan. Saka werd ontmaskerd als het brein achter tal van gemanipuleerde wedstrijden in het Kroatische kampioenschap toen hij trainer was van NK Medimurje. Hij werd gearresteerd, net als tientallen andere spelers, coaches en managers, en voor het leven geschorst.

De kopstukken van I Zingari waren de Macedoniër Rade Trajkovski, de Servische Turk Almir Gegic en de Serviër Dragan Antic. Trajkovski werd in december 2011 gearresteerd in Athene en uitgeleverd aan Italië. Na zijn vrijlating twee maanden later keerde hij terug naar Skopje, waar hij nu woont met zijn vrouw en zijn zoon. Hij wordt niet alleen verdacht van het vervalsen van voetbalwedstrijden, maar zou ook betrokken zijn geweest bij overvallen, diefstal en zelfs moord.

De eerste contacten tussen voormalig voetballer Almir Gegic en het Singaporese goksyndicaat dateren van toen hij in 2007 naar FC Chiasso werd getransfereerd. Daarvoor speelde hij voor clubs uit Servië, Slovakije, Italië (Vicenza) en Turkije (Antalyaspor en Istanbulspor). In Zwitserland maakte hij kennis met Pillay, die toen Chiasso sponsorde. Vóór hij betrokken raakte bij Calcioscommesse vervalste Gregic mee wedstrijden in het Zwitserse kampioenschap. Hij was ruim een jaar voortvluchtig alvorens hij zich in november 2012 zelf overgaf aan de Italiaanse autoriteiten.

Dragan Antic is een ouwe rot in het vak. In 2006 al werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in de fiks rond de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer, het eerste gokschandaal dat het Europese voetbal op zijn grondvesten deed daveren. Na zijn vrijlating verleende hij hand- en spandiensten aan de Zigeuners. Antic was trainer van de Macedonische club FK Ohrid toen hij werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid in Italië en noodgedwongen ontslag nam.

Belgische 2e klasse

Van Antic is de link naar Ante Sapina gauw gelegd, de Kroatische mastermind achter het Hoyzerschandaal. In november 2005 werd hij hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en elf maanden. Dat bracht hem niet tot inkeer, want na zijn vrijlating begon hij gewoon opnieuw. Niet alleen in Duitsland dit keer, maar op internationale schaal. Tijdens zijn tweede proces in Bochum bekende hij onder meer het Champions Leaguekwalificatieduel Debrecen-Fiorentina en de interland Liechtenstein-Finland voor de WK 2010-kwalificatie te hebben vervalst. In mei 2011 hoorde hij zich hiervoor veroordeeld worden tot vijf en een half jaar cel. In beroep bekwam hij onlangs een half jaar strafvermindering, net als zijn compagnon Marijo Cvrtak. Cvrtak was de man die in het seizoen 2010/11 verscheidene wedstrijden van UR Namur in de Belgische tweede klasse fikste. Sapina en Cvrtak zijn tot dusver nooit rechtstreeks in verband gebracht met Dan Tan Seet Eng en Wilson Raj Perumal, maar volgens Sportradar zijn er voldoende aanwijzingen die het “vrijwel zeker” maken dat ze met elkaar te maken hadden.

DOOR JAN HAUSPIE

Perumal ontmaskerde zichzelf als wereldwijde arrangeur van voetbalwedstrijden, uit wraak voor het verraad van zijn partners in crime.

Op een U20-toernooi in Bolivia floot een omgekochte scheidsrechter een omstreden penalty in de 13e minuut van de extra tijd.

‘De Zigeuners’, een bende criminelen uit de Balkan, legden het contact met de spelers en bewerkten hen met smeergeld, bedreigingen en geweld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content