Vorige week vertoefde het Hongaarse Debrecen, de tegenstander van Club Brugge donderdag in de Uefacup, nog op oefenkamp in Cyprus. Brugs assistent-trainer Chris Van Puyvelde scoutte het duel tegen Dinamo Minsk, en Henk Houwaart gaf zijn ex-club advies na een vriendschappelijke wedstrijd van Debrecen tegen zijn AEL Limassol.

Tamás Szekeres (31, ex-AA Gent) – samen met Tibor Selymes (ex-Cercle Brugge, Anderlecht en Standard), Zoltán Kiss (ex-Germinal Beerschot) en Csaba Bernath (ex-Antwerp) een speler met een Belgisch verleden – kijkt uit naar de dubbele confrontatie met de ploeg van Trond Sollied, in het seizoen 1999/ 2000 zijn trainer bij AA Gent. “De beste coach met wie ik ooit werkte”, zwaait hij met lof. “Een echt voetbaldier, iemand die alles haarscherp analyseerde. Jammer dat ik maar één seizoen onder hem heb kunnen trainen. Qua positiespel, anticiperen en het organiseren van een ploeg heb ik toen veel bijgeleerd. Iedereen wist waar hij moest lopen en waaraan hij zich mocht verwachten. Er heerste grote duidelijkheid. Ook psychologisch en tactisch was hij enorm sterk. Hij ging uit van de eigen sterkte, keek niet echt naar de tegenstander.”

Hij volgt, zegt Szekeres, de resultaten van Sollied en Club Brugge nog altijd op de voet. “Hij beschikt er over een fysiek sterk geheel, maar toch met het nodige technische raffinement en de flitsen van onvoorspelbare voetballers als Andrés Mendoza en Alin Stoica. Ze voetballen heel rustig en maken maximaal gebruik van de ruimte op de flanken. Ik vermoed dat ik, als ik op links word uitgespeeld, Gert Verheyen in het oog zal moeten houden. Maar the key player is Timmy Simons. Een intelligente voetballer die we goed moeten schaduwen, want bij hem vertrekt altijd de opbouw.”

Debrecen speelde eind november zijn laatste competitiewedstrijd. Het staat in de Hongaarse competitie, samen met MTK Boedapest, op de tweede plaats, op vijf punten van leider Balaton. Door een enkelletsel mist het zeker Tibor Selymes. Szekeres, zelf pas hersteld van een knieblessure, ziet echter mogelijkheden. “De kansenverhouding is 70/30 voor Club Brugge. Het Griekse PAOK Saloniki was ook zogezegd sterker dan wij, maar we hebben toen slim gespeeld. Het initiatief lag bij hen, wij moesten hen gewoon goed opvangen. Tegen Brugge zullen we gericht moeten storen. Onze wapens ? Met onze snelle spitsen kunnen we gevat counteren, en we hebben een goed georganiseerd middenveld : Tibor Dombi speelde nog bij FC Utrecht, en Tamás Sándor is een echte nummer tien. Alleen jammer dat onze Servische spits Igor Bogdanovic nog niet speelgerechtigd is. Waarschijnlijk zullen we voor een 4-5-1-opstelling kiezen. Een beetje behoudend, om de kwalificatie dan thuis te kunnen afdwingen.”

Hij lacht. “Je hoort het : ik heb veel geleerd van Sollied. Altijd positief denken, want niemand is onklopbaar. Met die instelling stappen we straks het terrein op.”

door Frédéric Vanheule

‘Sollied is de beste coach met wie ik ooit werkte.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content