Dedryck Boyata zorgt voor stabiliteit in Berlijn

© GETTY

Hertha BSC-trainer Ante Covic benadrukt graag het belang van de 28-jarige verdediger.

Op de zesde speeldag van de Bundesliga, bij de 0-4-zege bij 1. FC Köln, bekroonde Dedryck Boyata zijn sterke optreden met zijn eerste doelpunt in Duitse loondienst. Dat gebeurde met een kopbal, na een corner die werd getrapt door Dodi Lukebakio (ex-Anderlecht en Charleroi). Bovendien waren ook enkele statistieken bijzonder overtuigend. Want de Brusselaar won maar liefst 86 procent van zijn duels, terwijl 91 procent van zijn passen uitkwamen bij een ploeggenoot. Eerder was Boyata bij de 2-1-nederlaag op 1. FSV Mainz 05 en de 2-1-winst tegenover SC Paderborn 07 telkens de beste speler.

Alleen werden de verwachtingen van de club en de speler nog niet volledig ingevuld. ‘Dedryck komt uit een lange blessure en is nog niet volledig fit’, weet manager Michael Preetz. ‘Maar wat hij tot nu toe al toonde, was top. In een belangrijke fase zorgde hij voor stabiliteit in onze defensie.’

Boyata werd afgelopen zomer transfervrij overgenomen van het Schotse Celtic en tekende een overeenkomst tot 2022 bij het team van coach Ante Covic. De Rode Duivel, die bij het WK van 2018 in Rusland de drie groepsduels speelde, koppelt fysieke kracht aan ervaring en rust aan de bal in de opbouw. ‘Dat compromisloze aspect in zijn spel doet ons goed’, sprak Covic vol lof over Boyata in Kicker. ‘Dedryck is een speler die van achter uit gemakkelijk de rest van het team dirigeert. We hebben nood aan iemand die zijn mond open trekt om de anderen te sturen.’ Ook Preetz benadrukt dit graag als een sterkte van Boyata. ‘Dedryck is een leider, de speler die altijd voorop gaat in de strijd.’

Eigenlijk geen wonder, als je weet dat Boyata op zijn zestiende naar de jeugdacademie van Manchester City trok en daar naar eigen zeggen goed keek naar voorbeelden als Vincent Kompany, Joleon Lescott en Kolo Touré. ‘Wij profiteren maximaal van zijn winnaarsmentaliteit’, weet Preetz, verwijzend naar de vier titels en drie bekers in vier seizoenen Celtic.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content